2014. március 19.

Caprice - albumreklám


"Meg akartam mutatni a hegedű útját, hogy hol volt Paganini előtt, és mivé vált utána."

David bemutatja Caprice című albumát, amely az Egyesült Királyságban április 14-én jelenik meg ezzel a címmel. Valójában ez a The Devil's Violinist/Az ördög hegedűse című filmhez ősszel Németországban megjelent Garrett vs. Paganini album.


A filmről és a zenéjéről a következőket mondja: 
Alapvetően úgy indult az egész, hogy filmzenét alkottak. A filmben körülbelül 30 percig játszik Paganini; hallható például a 24. capriccio, a La campanella, az 5. capriccio, amelyeket áthangszereltek; a hegedű az úgy szól, ahogy Paganini megírta a műveket, ők a kísérettel, a zenekari részekkel variáltak. Elégedett vele, mert Paganini annak idején nem foglalkozott a zenekari részek lejegyzésével, azokat másra bízta; nem fordított nagy gondot a részletekre. Így nem azon a szinten álltak, ahol a hegedűre írt részek.  
Az album alapját hat Paganini-mű alkotja, valamint David olyan zeneszerzőket választott még ki, akik Paganini inspirációi voltak, mint például Scarlatti, vagy Tartini; és olyanokat is, akiket Paganini inspirált, mint például Rahmanyinov, Csajkovszkij. David számára valóban nagyon fontos volt, hogy megmutassa, mi volt Paganini előtt és után. 
A mai nap nagyon különleges nap itt, Londonban, az Abbey Road stúdióban, mert éppen itt vették fel a Beethoven hegedűversenyt két éve. Itt van velük Nicole Scherzinger, aki felénekel egy olyan dalt, amelyet David hangszerelt át. Ez a 4. concertójának 2. tétele (MS60 – d-moll concerto No. 4, Adagio flebile (con sentimento) - Éowyn).
A film sztorija arról szól, hogy Paganini beleszeret egy lányba, aki nagy hatást gyakorol rá és ezért megír egy áriát. Eredetileg ez a tétel a 4. concertóból nem egy ária volt, de ebben hallható a legszebb harmónia, a legszebben van felépítve.
Meghangszerelték, és megalkottak egy áriát olasz szöveggel, amely egy Goethe versen alapul, Nicole meg felénekelte. Címe: Io Ti Penso Amore.
Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy Andrea Bocellinek, egy ilyen nagy sztárnak írhatta a Ma Dove Sei című dalt. Az egyetlen dolog, amire David mindig nagyon odafigyel az az, hogy ha tesz valamit, akkor azt a tőle telhető legjobban tegye. A bensőjére hagyatkozik, és soha nem tenne semmi olyat, ami iránt nincs 100%-ig elkötelezve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése