2014. április 6.

Stílussal, sármmal, hegedűvel

Forrás: Audi-Reports | 2013 | Fotók: klikk az oldal alján a nagy + jelre. |

Tizenhárom hangjegy másodpercenként. Ezzel David Garrett napjaink leggyorsabb kezű hegedűművészeihez tartozik. Zenészként klasszikus művekkel és pop-rockzenével is útra kel.
Berlinben találkoztunk David Garrett-tel, aki zeneileg interpretálta számunkra az Audi világát.


Garrett úr, Ön egyszer azt mondta, otthon van az autók világában. Ez még mindig fennáll?

Jobban, mint valaha. Autó nélkül nem megy, néhány koncerthelyszínt máshogyan nem lehet megközelíteni. Mindig sok csomaggal utazom. De ez csak az egyik szempont. Egyszerűen csak szeretek autóval utazni - ez nyújtja a legtöbb kényelmet. Valójában nem kellene elmesélnem, de amikor kint hideg van, előfűtöm a kocsimat. Ennek nemcsak az az előnye, hogy így elkerülöm a nagy hőmérséklet-különbségeket és a megfázást, hanem kényelmes is. Piszok kényelmes. Mindig van nálam takaró is.

Soha nem próbált vonattal, vagy valami mással utazni?

Vonattal? Nem utazom. Ki cipelné állandóan a rengeteg csomagomat? Az egyetlen kivétel tavaly nyáron volt. Mivel volt néhány szabadtéri koncertem, béreltünk egy lakókocsit, és közvetlenül a színpad mellé állítottuk. Ez tényleg nem volt rossz - minden holmim ott volt és bármikor újra be tudtam bújni a melegbe.

Hogyan tette le az autóvezetői vizsgát?

Nem volt nagy pénzkidobás. Az elméleti részre csak négy órát tanultam - aztán belevágtam. És elsőre sikerült a vizsgám! El voltam ájulva magamtól. Annyit tudok, hogy az oktatóm Szent úrnak hívott - vajon ennek volt valami köze hozzá? (nevet) De nyomás alatt is voltam, mert akkoriban volt egy barátnőm Hollandiában, akihez feltétlenül el akartam utazni.

Az Ön első autója ... ?

... egy VW Golf III volt, a Bon Jovi nevű modell. Tulajdonképpen azért hívták így, mert a Volkswagen szponzorálta a banda turnéját akkoriban. Egyszer odaadtam az édesanyámnak, még mindig megvan neki. Csak suhan és suhan és suhan ...

Ön legtöbbször kocsiban ül - van egyáltalán saját autója?

Kettő is. Egy Audi S5 Berlinben és egy Audi R8 New Yorkban. Mindkettő nagyszerű autó, szívesen vezetem őket. De ez sajnos nem túl gyakran fordul elő.

A kocsik még mindig menőnek számítanak?

Mindenképpen, ez miért változott volna meg? Még mindig az egyéni függetlenség szimbólumának számítanak. Azt azonban, hogy melyik a menő, mindenki döntse el maga.

Szívesen vezet saját maga?

De még mennyire. De közbeszól a munkám. Ugyanis úgy gondolom, hogy az autóvezetéshez idő kell. Különben nem tudja élvezni az ember.

Van valami, ami zavarja Önt a vezetéssel kapcsolatban?

Kétségtelenül: a parkolás. Főleg a szűk New York-i utcákban. Ez az előre-hátra araszolás nem fekszik nekem. És kínos is a számomra, hogy néha olyan sokáig tart. Örülök, hogy otthon van garázsom, ahová csak simán be kell gurulni. Ha kívánhatnék valamit, akkor az az lenne, hogy legyen egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy a kocsik maguktól beálljanak a parkolóba.

Ilyen már régóta létezik. Az Audikhoz van egy önműködő rendszer, amely parkolás közben átveszi a kormányt.

Tényleg? Ezt nem tudtam. Akkor azonnal kell egy ilyen a kocsimba ...

Mennyire volt Önnek szokatlan zeneileg lefordítani az Audi világának kifejezéseit?

Ez valóban valami új volt. Akusztikusan megjeleníteni valamit igazi kihívás. De mivel a zene rengeteg különböző karakterrel rendelkezik, és a hangokat nem lehet látni, alaposan át kellett gondolnom, milyen művek illenek hozzájuk. Jó szórakozás volt.

A "jövő" és a "holnap" kifejezésekhez Beethoven hegedűversenyéből játszott egy rövid részletet. Van ennek valamiféle oka?

Beethoven hegedűversenye annak idején megelőzte a korát és csak 1844-ben, tehát Beethoven halála után 17 évvel sikerült áttörést elérnie - amikor a 13 éves Joseph Joachim zenekari kísérettel, Felix Mendelssohn-Bartholdy vezetésével adta elő. Azóta ez az egyik legjelentősebb mű, amelyet hegedűre írtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése