2014. szeptember 21.

tz-interjú

Jó hangulatú szerkesztőségi látogatás: David Garrett (34*) pénteken benézett a tz-hez crossover-hegedűjével | Fotó: tz.de | © Reinhard Kurzendörfer

David Garrett túllép a határain

München - Pontosan jelent meg David Garrett a Wiesnnél a tz szerkesztőségében.

Több százezer olyan rendkívül tehetséges gyerek van, aki zseniálisan tud hangszeren játszani - és akiből nem lesz a klasszikus zenei világ sztárja. Csak néhányan töltik meg a világ nagy koncerttermeit. És van egy David Garrett, aki a klasszikus zenei világból jön, és hatalmas sikert ér el crossover-sztárként. Pontosan jelent meg a 34* éves hegedűs a Wiesnnél pénteken a tz szerkesztőségében. Habár (még) nem tudtuk rábeszélni, hogy egyszer lépjen fel az egyik Wiesnsátorban [az Oktoberfest sörfesztivál helyszíne]. Mindenesetre: "Sok mindent el tudok képzelni", mondja a most is, mint mindig jókedvű sztár.


Garrett úr, az Ön felkarja vastagabb, mint az én combom!
David Garrett: Önnek ilyen vékony combja van?

Na jó, egy kicsit túlzok. Viszont tényleg lenyűgöző. Edzőterem nélkül nem lenne jó a szakmájában?
Garrett: Természetesen edzettnek kell lennem. Pláne, ha valaki, mint ahogy én is, egy évben 9 hónapot utazik, állandóan a repülőn, vagy az autóban gubbaszt, a feszültség ... Egyszerűen csak jó érzés tenni valamit saját magamért.

Habár Önnek ez nem esik túlzottan nehezére, ugye?
Garrett: Nem ismerek tulajdonképpen senkit, akinek ne kellene erőt vennie magán. Igazából senkinek nincs kedve edzőterembe járni. Azonban megtanultam, mi a fegyelem, hiszen egy pár évtizede már benne vagyok a bizniszben. Egy ilyen turné nagyon megerőltető, ezért eléggé fontos, hogy jó formában legyen az ember, ha kint áll a színpadon. Hiszen két és fél, három óra alatt teljesen kimerülünk.

Szívesen emeli ki, hogy Ön minden műsora során még rátesz egy lapáttal. Tehát a mércét saját maga teszi magasra!
Garrett: Igen, ennek így kell lennie. Mindig jobban csinálni, mindegy, hogy crossover, vagy klasszikus műfaj. Gyorsabban, magasabbra, messzebbre.

David Garrett és a szerkesztő, Matthias Bieber
A klasszikus műfajban is?
Garrett: Követelmény, ha az ember két órán keresztül folyamatosan zenél. Normális esetben van egy nyitány, aztán jön a szólista koncertje, és a szünet után felcsendül egy szimfónia. A hegedűs tehát körülbelül 40 percig van a színpadon. Én a klasszikus koncertjeimen 2-3 hegedűversenyt játszom, vagy egy nagy és több kisebb darabot. Ez az én igényem, és azt hiszem, a közönség erre is számít. Mindig feszegetni akarom a határokat, hogy megtudjam: meddig tudom magam testileg és szellemileg hajtani.


És a fellépés után?
Garrett: A feszültség hirtelen alábbhagy, és az ember összezuhanhat.

Klasszikus és crossover műfajban? 
Garrett: Alapvetően, igen. De a klasszikus műfajban jobban. Mivel a testnek folyamatosan megfeszült állapotban kell lennie, hogy a zenekarra reagáljon. A crossovernél vannak olyan szakaszok is, ahol az ember szusszanhat egyet. És természetesen segít az erősítő is. A crossovernél kvázi hullámzó a feszültség, a klasszikus koncerteken folyamatosan magas.

És mire számíthat a kedves rajongó októberben az Olympiahalléban?
Garrett: Mindenre! Minden új lesz és még impozánsabb - és nagyszerű zenei színvonalon. Minden százszázalékig új lesz. Bár valójában egyáltalán nem így volt tervezve. 

Miért nem?
Garrett: Eredetileg egy best of műsorral akartam turnézni. De a legutóbbi utazásaim során az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában sok ötletem volt a kollégákkal együtt, úgyhogy végül 28 új demó készült el. Most egy kicsit feszült vagyok. 

Miért?
Garrett: Mert minden művészben ott van egy belső hang: "Remélem, tetszik az embereknek!"

És mit fogunk hallani?
Garrett: Például Mozartot, Verdit, Beethovent, Bon Jovit, Metallicát, Deep Purple-t. Fontos, hogy a számok működjenek a hegedűn, és üljenek az átiratok. Szikrázniuk kell!

Milyen egy tökéletes dal?
Garrett: Nincs titkos recept. Olyan, mint a fociban: nem szabad gondolkodni, bele a gömbölyűt a szögletesbe.

Nőnemű olvasóinknak: milyen a jelenlegi párkapcsolati helyzete?
Garrett: Olyan, mint mindig. Nem teregetem ki. De képzelheti, hogy nehéz bármilyen kapcsolatot fenntartani, ha az ember állandóan úton van. Attól meg nem félek, hogy egyszer öreg, ősz és magányos leszek: ott vannak a barátaim és a zene.

Matthias Bieber, 2014.09.19.

________________________________________________
* Megjegyzés: David 34 éves, az eredeti cikkben 33 szerepel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése