2014. október 8.

Mannheim (2014.10.06.)


Október 06.- Mannheim - SAP-Arena, 20:00 | Classic Revolution turné | 3. állomás |

Zenekari "Klasszikus Forradalom"

Mozarttól a Metallicáig: David Garrett élőben a mannheimi SAP arénában.
Patrick Unrath | Forrás | Fotók |

A Neue Philharmonie Frankfurt zenekar támogatásával és a vadonatúj, "Classic Revolution" című műsorával tesz zenei látogatást David Garrett az SAP arénában, és egy zenetörténelmi utazásra viszi a közönségét.

Napjaink Paganinijeként ünneplik és rocksztárként rajongják körül a hegedűsök közül. Műfajkeresztező műsoraival David Garrett nemcsak a klasszikus zenei és a pop-rock műfaj közé emel hidat a vonójával, hanem több generáció közé is.  Ritka az ilyen széles célközönséggel rendelkező művész. Emiatt az sem meglepő, hogy az SAP aréna jóformán telt házas. Több, mint 9000 néző nem akarja kihagyni a hegedűlátványosságot.

Showtime! Ugyanis jól meg van rendezve. Robbie Williams "Let Me Entertain You" című dalára Garrett egy emelvényen állva lebeg az aréna belsejében a színpad felé - éppen mint egy igazi rocksztár. Ehhez jön az első mini-tűzijáték.
És mint egy igazi rocker, a zenekar mellé elhozta a saját együttesét is. Fagott találkozik elektromos gitárral, üstdob dobfelszereléssel. Eközben Garrettet egy pillanatra sem pipálják le hangtechnikailag. Ő a sztár, ő van a középpontban, és őt lehet a legtisztábban hallani.

Brahmstól Bon Joviig. Minden kompozíciót témájában odaillő látványelemek festenek alá egy nagy kivetítőn a háttérben, és a német tévébalett társulat hat táncosa és táncosnője is közreműködik.
Garrett színpadi show-ja közben lézercsóvák pásztáznak a térben, és a Metallica "Fuel" című számának átirata közben tűzoszlopok törnek a magasba a padlóból. Még a hegedűje is túlméretezett csillagszóróvá válik. Háromszor hullik aranyszínű flittereső a közönségre a Coldplay "Paradise" című dala közben.
Egy teljes estén át húzza és pengeti végig magát David Garrett az együttesével és a zenekarral együtt a zenetörténelmen, saját kompozícióik mellett. Még Miley Cyrus sincs a hegedűstől biztonságban. Főként együttesének tagjával, Franck van der Heijdennel - aki ma szólógitáros és karmester is - hangszerelte újjá többek között Bruce Springsteen, a Queen, az Aerosmith, Frank Sinatra és a Pet Shop Boys számait. Maga Garrett tulajdonképpen mindig a szólórészeket veszi át. "Énekel" a hegedűjével.

Két lábbal a földön álló, szimpatikus, ambiciózus, romantikus. Így szeretne David Garrett a nyilvánosság előtt mutatkozni. A turnék során készült privát fotóival, az öreg Golfjával, ami állítólag még mindig megy, és néhány vakáció alatt készült képpel éppen ezt a képet szuggerálja az SAP aréna közönségének.
Még egy SMS is megjelenik a kivetítőn, amit az édesanyjától kapott, aki az ázsiai turné idején a New York-i lakása hűtőszekrényében egy lejárt vajat talált, és azt üzente neki, hogy sürgősen találjon magának egy barátnőt.

Zúgó taps közepette tér vissza David Garrett az együttesével és a zenekarral a színpadra egy ráadás erejéig. Az idáig hallott számok, illetve azok előadásmódjai mind újak voltak. A nagy finálé egy vad vágta a hegedűsztár elmúlt hét, színpadon töltött évének történetével, Michael Jackson és a Karib-tenger kalózai című film zenéjének változataival. Úgymond ízelítő abból, ami jön: egy best of turné a közeljövőben.
David Garrett talán akkor majd újból el fogja bűvölni az SAP aréna közönségét a klasszikus, a nép-, a pop és a rockzene szimbiózisával.

________________________________________________________________________

További koncertdátumok itt olvashatóak | Bécsi koncertjegyek: itt vásárolhatóak a legjobb áron online, vagy személyesen a nagyobb utazási irodákban. |

2 megjegyzés:

  1. Drága Mama! A barátnő posztra szép számmal akadna jelentkező, de a helyzet úgy fest, ez bizony meghívásos pályázat. És a Maestro hét lakat alatt tartja azokat a meghívókat.

    VálaszTörlés