2014. december 30.

Mensch, Otto! - rádióinterjú, 5. rész

Fotó: BR.de


5. rész - Veronica Ferres humora is a helyén van, de komolyan is beszél: David sokoldalúságáról és fontos szerepéről a klasszikus zenét illetően, és hogy az őt kritizálók miért is menjenek szépen a sunyiba. David egy kicsit háttérbe is szorul, amíg Thorsten és Veronica kitárgyalják, sokszor csak a "tejóég" és ehhez hasonlókat fűzi a hallottakhoz. Amikor viszont a kultúra mai színvonala kerül szóba, megered a nyelve.



***

0:37:00
Veronica, az előbb már kitárgyaltuk, hogy David meztelenül is egész mutatós, hogy áll színészi tehetség szempontjából?

(Nevet) David nagyszerűen csinálta, ő egy hihetetlenül koncentrált és nagyszerű művész a forgatáson, és fantasztikus volt figyelni őt, hogy mekkora türelme volt a filmes csapatunkhoz, és ami nekem mindennapos és megszokott dolog, azt ő újra és újra megismételte. Az ilyen forgatási napok nagyon fárasztóak, és egy film kedvéért 2 hónapon keresztül minden nap kamerák előtt állni, olyan, mint egy nagy sportteljesítmény. Nagyszerűen leküzdötte, de hát ő egy fegyelmezett fickó, különben nem tudna olyan nagyszerű koncerteket adni.

El kell mondanom, hogy borzasztóan tisztelem, ez után a film után meg még jobban ezeket az embereket, mert őrült sok türelem és fegyelem kell hozzá, őrült sokat kell várakozni közben, és közben az időt valahogy ki kell használni. Mert borzasztó nehéz úgy boldogulni, hogy egész idő alatt tudni kell koncentrálni, akkor is, ha nincs rád szükség 1-2 óráig, mert 10 másodpercen belül sor kerülhet rád megint, és nem szabad gondolatban elkalandoznod.

0:38:18
David, ezt a színészek, tudod, megtanulták. (Nevet)

(Nevet) Egy kicsit ismerős ez a zene miatt is, és biztosan segített is abban, hogy koncentrálni tudjak 2 hónapon keresztül. De nem volt könnyű.

Veronica, meg kell kérdeznem, neked hogy jobb David: meztelenül, vagy felöltözve?

Micsoda egy kérdés ez, tejóég ...

Mivel Davidet már régóta ismerem, az édesapján keresztül, aki annak idején összehozott minket, így nekem inkább felöltözve.

Köszönöm szépen. (Nevet)

Volt már nálunk otthon, fel volt öltözve, rendesen, gyerekek is voltak ott, és a lányom őt elragadónak találja, és ő még csak 13 éves, ezért felöltözve alkalmasabb a megjelenése.

0:38:59
Lényeg, hogy legyen nála hegedű, nem?

Igen (nevet).

A való életben jó lenne vejednek? Mert elcsábítja a filmbéli lányodat az Ördög hegedűsében. Ha belegondolsz, úgy 4-5 év múlva? A lányod nagy lesz ... (nevet)

Ő nem Paganini, hanem David Garrett. De teljes mértékben.

Megtisztelve érzem magam. De nem vagyok olyan, aki ...

Túl idős lennél.

0:39:27
Igen, túl idős lennék hozzá.

Mert hány éves vagy?

Most 33.

Igen, igaz. 5 év múlva a lányom 18 ...

Tejóég! Akkor aztán Paganininek érezném magam. Ez nem megy.

Elkísérheted az első alkalmakkor, amikor majd diszkóba megy, és jól tudsz majd rá vigyázni. És elkergetheted a fiúkat.

Ó, biztosan. Ebben számíthatsz rám.

0:39:51
Veronica, te hogy állsz a crossover kontra klasszikus zene témával? Szabad-e ilyet tenni? Szereted David zenéjét?

Itt nincs semmi kérdés, erről nem is lehet vitatkozni. David Garrett egyedülálló, és egy fiatal generációhoz könnyedén közel hozza a klasszikus zenét, emiatt mindannyian csak hálásak lehetünk neki. Az őt érő kritika mind érthetetlen a számomra; nem illik a mai korba. És ezért csak annyit mondhatok, hogy egyáltalán nem értek egyet más véleményekkel, mert hálás vagyok és nagyon fontosnak tartom, amivel hozzájárul a kultúránkhoz.

Hű.

Hű, köszönöm szépen!

Egy vehemens kis beszéd David Garrettért.

Nagyon szépen köszönöm. Nagy megtiszteltetés, hogy te ezt így látod.

Fontos, amit a fiataloknak átadsz, és ezt tapasztalom a gyerekek által, hallom, ahogyan beszélnek róla. És komolyan el sem hiszed, de a 8-tól 13-14 évesig mind valóban érdeklődve jönnek velem az operába, vagy klasszikus koncertekre. De a te koncertjeiden sikítozás is van, amit nagyszerűnek találok, és ez számukra a kezdet a klasszikus zene irányába, ezáltal megtanulják szeretni a klasszikus zenét, ez pedig az első lépés.

0:41:11
Pontosan. Soha nem mondtam, hogy ez a végeredmény. Hanem szükség van egy első lépésre, egy kiindulási pontra, egyszer nyitott füllel járni, és utána még mindig eldöntheti az ember, hogy valóban neki való dolog-e, és szeretne-e még többet megtudni róla, vagy nem, nem neki való. De annak a lehetősége, hogy manapság klasszikus zenét halljon az ember, annyira nagyon korlátozott a fiatalok számára. És ez nagyon sajnálatos dolog, pláne, itt Németországban. Mindenhol azt halljuk, micsoda kultúránk van, de már nincs jelen a rádióban, nincs jelen a tévében, és ez valóban sajnálatos, és ha valamilyen módon valaki talál egy kiindulási pontot, és én rátaláltam a személyes kezdő löketemre, persze, ezzel nem azt mondom, hogy minden zenésznek is ugyanez a kezdete, mert mindenkinek a saját útjára kell rátalálnia. De ha valaki talál egy kezdőpontot, az tényleg egy nagyszerű dolog, és mindig örülök mindkét oldalnak, legyen az crossover, vagy klasszikus zene, nagy örömöt okoz.

Pontosan. És te mindkettőt tudod. Ez a nagyszerű.

Egyébként Veronica, október 22-én és 23-án Münchenben, az Olympiahalléban megnézheted Davidet a lányoddal.

Szeretettel meghívlak benneteket!

Nagyon szívesen elmegyünk. De azt hiszem, jövő héten a Wiesn-en találkozunk megint.

Igen-igen. Így van.

0:42:17
Ezúttal bőrnadrágban, ugye? David? (Nevet)

Azt hiszem, az még eltart egy pár évig, amíg én jól érzem magam benne. (Nevet)

Én is szeretnék mondani valamit a kritikusoknak, nem csak azt, hogy egyedülálló abban, amit David tud. Hanem azt, ami hozzátartozik, hogy így tudjon teljesíteni. A miiinden nap óóórákon keresztül tartó gyakorlás, edzés, nagy tiszteletet érdemel.

De ezt tanulta, nem?

Igen, de mielőtt valaki ilyen embert kritizál, előbb próbálja meg ő maga mindezt teljesíteni.

Abszolút. A legnagyobb tisztelet mindkettőtök előtt. Veronica, mi újság nálad, amiről mesélnél? Azon kívül, hogy mész a Wiesn-re?

0:42:55
Egy kicsit szenvedek az időeltolódástól, Nicolas Cage-dzsel forgattam, egy amerikai filmet. Teljesen mást, egy horrort kikapcsolódásképpen, amiben egy történelemprofesszort játszom, aki Cage barátnője. A párja volt, aztán bemegy hozzá az egyetemre és segít neki megoldani egy esetet, de többet nem szabad elmesélnem. Aztán tegnap Lipcsében voltam Matthias Schweighöferrel, a mozifilmjének első forgatási napja volt ...

Akármelyik pasi a tiéd lehet.

Akármelyik pasi az enyém lehet, de nagyon örülök neked majd a jövő héten, David. Jobban, mint bárki másnak. (Nevet)

Jóég, olyan jó dolog ilyen nagyszerű szavakat kapni olyasvalakitől, akinek ilyen karrierje van, szóval itt valóban körbe vagyok hízelegve, és majdhogynem kínosan meghatódva érzem magam emiatt. Nagyon köszönöm.

0:43:40
Akkor nagyon sajnálom, ugorjunk vissza 15 percet, és ...

Hát, ilyen furcsa fickó ez a David Garrett.

Egészen borzasztó vagyok.

Köszönjük, Veronica Ferres!

Köszönöm, csáó!

Szóval David, akarsz most valamit mondani?

Visszafogom magam. (Nevet)




Folyt.köv. ...


2 megjegyzés: