2016. április 23.

Zenei csemege, avagy "egy kisfiú a játékboltban"


David 2016. április 15-én Cremonában adott koncertet (kapcs. írás itt), ahol meglátogatta a hegedűmúzeumot is. A ma netre került videóból kiderült végre, milyen hangszereket próbálhatott ki:

Nicolò Amati "Lam ex Collin" (1669)
Antonio Stradivari "Clisbee" (1669)
Antonio Stradivari "Il Cremonese" (1715)
Antonio Stradivari "Lam ex Scotland University" (1734)
Giuseppe Guarneri del Gesù "Stauffer" (1734)

Nagy élvezettel játszik ezeken a felbecsülhetetlen értékű csodákon, közben folyton összehasonlítja a saját hangszerével is (Antonio Stradivari "ex A.Busch" (1716)). Nagy rajongója a Guarneri hegedűknek, de az "Il Cremonese" Stradivarihoz többször is visszanyúl. Szóval, a videó összeállításban az alábbiak történnek:


1. Először az "Il Cremonese" Stradivarin játszik, amely 1715-ben készült, az úgynevezett arany korszakban, amikor Stradivari mester műhelyéből a legjobb hangszerek kerültek ki. Referenciaként utána kezébe veszi a saját hangszerét is, amely egy évvel idősebb. Ezután ismét az "Il Cremonese" következik, amely Joseph Joachim tulajdona volt. "Nagyon jó. De Joachim jó hegedűs volt, nyilvánvalóan jó hangszert választott."

2. A "Stauffer" névre hallgató Guarneri del Gesù (1734) következik. "Bár, meg kell mondjam, hogy del Gesù a kedvenc hegedűkészítő mesterem, de itt, ez a jobb [rámutat az "Il Cremonese" Stradivarira, és rögtön fel is kapja]."

3. Végül kér egy hangszert Stradivari késői korszakából is. A "Lam ex Scotland University" (1734) próbája következik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése