2016. május 27.

Drezda (2016.05.18.)

Fotó: Dresdner Musikfestspiele FB album | Oliver Killig

Május 18.- Csajkovszkij op.35 - Drezda - Frauenkirche, 20:00 | Klasszikus koncertek 2016

Tombolt a templom a hegedűistent hallva

A hegedűisten és tánctanára ismét itt van: David Garrettre tombol a Frauenkirche. És Wellber karmestert majd' szétveti az öröm.
Koncertkritika: Drezda, Frauenkirche (Miasszonyunk templom), Sächsische Zeitung, 2016.05.20.
Bernd Klempnow írása

Nem volt váratlan, mégis nagyot szólt: Bongartz úr miatt szerdán tombolt a drezdai Frauenkirche! Perceken keresztül ünnepelte őt az 1400 néző a teltházas teremben, őrült módjára dobogtak a lábukkal Isten házában.


Hogy ki miatt? Hát David Christian Bongartz miatt, akit művésznevén David Garrettnek hívnak. A Bongartzot és a Christiant a szülei marketingcélból száműzték, amikor 8 éves volt. Azóta hívják David Garrettnek. Egykoron hegedűs csodagyereknek számított, mielőtt fellázadt a szülei ellen, és műfajkeverő művészként próbálta magát újra feltalálni. Ezelőtt olyan 10 évvel sikerült neki. Pop- és rockszámok vonós hangszerre való átirataival tömegek hegedűistene lett. Stadionokban lép fel, CD-k százezreit adja el - klasszikus szimfónikus hangversenyekkel is, Beethovennel, Brahmsszal. Azok a kritikusok, akiknek a műfajkeverés kétes, szeretik zseniális hegedűsnek jellemezni, aki vakvágányra tévedt. A sznobok "a komolyzene David Hasselhoffjának" nevezik, a zenéjét pedig "szoftpornópopklasszikusszemétnek". Felfogás dolga: Mindenekelőtt virtuóz a Stradivarijain a 35 éves zenész, aki jó partnerekkel az oldalán művészileg meggyőző, és szívélyes fogadtatás esetén rendkívül megnyerően érkezik. Szerdán a Frauenkirchében is így történt.

Ilyen eseményt a Drezdai Zenei Ünnepi Játékok már régóta nem kínált. És igazuk volt.

A koncertre órákon 
belül elfogytak a jegyek.

Mégis, hogyan jut valakinek eszébe a sztárt az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, Csajkovszkij rendkívül nehéz, igen költői hegedűversenyével felléptetni? Jan Vogler főigazgató volt az ötletgazda. Ismeri Garrettet, mióta 16 évesen a Sächsische Staatskapellében vendégszerepelt. Vogler akkoriban a zenekar cselló-koncertmestere volt, és 1998 szeptemberében együtt játszotta az ifjúval, és Giuseppe Sinopoli vezető karmesterrel Brahms szép a-moll kettősversenyét. Azóta lehet a hegedűst rendszeresen élőben látni Drezdában, hol klasszikusan, hol kamarazenészként, hol pedig "szoftpornóklasszikusan".
Nos, 2014-ben Garrett felvett egy markáns Bruch-/Brahms-CD-t az izraeli zenekarral - és mivel idén ez a zenekar a fesztivál fő zenekara, Vogler összeboronálta az együttest a hegedűssel. És az izraeli Omer Meir Wellber személyében egy nyitott, Drezdában nagyra becsült karmesterre lelt. 

Ami ebből a kombinációból élőben kisült, 
az élmény, élvezet és szórakozás volt egyszerre.

A zenekarnak csak egy kevés időre volt szüksége ahhoz, hogy a templomi akkusztikával dűlőre jusson és jó hangzással szolgáljon. Garrettnek csak egy kevés időre volt szüksége ahhoz, hogy a csavaros Csajkovszkij-partitúrával foglalatoskodjon. Legkésőbb a fuvolával való első duettől bontakozott ki a szólista túláradó képessége. Egyre oldottabb lett, Wellberrel, a koncertmesterrel és a többi kísérővel vidáman egészítették ki egymás játékát. 
Mi több, az őrülten gyors, paganiniszerű futamai a karmestert precíz, de szórakoztató, teljes testbedobásos vezénylésre ösztönözték. Összeölelkeztek, megköszönték a közönségnek és a zenészeknek. A terem őrjöngött.
Ráadásként Garrett örömsóhajok közepette kezdett bele a velencei karnevál Paganini-féle verziójába. [... a zenekar ráadása]

David Garrett és zenekara novemberben kezdi el az aktuális műfajkeverő CD-je, az "Explosive" turnéját, amelynek kapcsán november 18-án a lipcsei aréna vendége lesz.

_____
Thanks to: David Garrett Support! :) 
 
________________________________________________________________

David Twitteren: máj.18.: "Már várom a fellépést az Izraeli Filharmonikusokkal a gyönyörű Drezdában" |

Fotók: Dresdner Musikfestspiele FB album | A helyszín: a csodálatos Frauenkirche | Próba: Omer Meir Wellber karmesterrel |

Rajongói fotók: Elke 1 | 2 | 3 | 4 | Kristina 1 | Angela 1 | TW 1 |

Videó:
Csajkovszkij-Mélodie

____________________________________
Utolsó frissítés: 2016.05.27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése