2016. május 31.

Essen (2016.05.26.)

Fotó: Derwesten | Stefan Arend / FUNKE Foto Services

Május 26.- Essen - Philharmonie, 20:00 | Recital-Tour Spring 2016

Filharmónia, Essen
David Garrett eljátssza élete zenéit
Ruhrnachrichten

Essen | "Daaaavid, feleségül veszel?" Ezt a kérdést, amelyet egy, a harmadik balkonon ülő rajongó tett fel csütörtökön a telt házas esseni Filharmóniában, David Garrett hegedűsztár "később" kívánta "tisztázni". Ennek a nézőnek a koncert mindenesetre véget ért; egy teremszolga kitessékelte. David Garrett életének zenéjét el is mulasztotta ezzel, egy virtuóz tűzijátékkal együtt.

Egy 2015-ös Brahms szonátaest után jött el újra a műfajkeverő lázadó hegedűs egy klasszikus műsorral. "Ez életem zenéje. Éppen az életrajzomat írom, és sok időm volt arra, hogy átgondoljam, mely művek fontosak a számomra", mesélte a 35 éves sztár a rajongóinak bakancsban, pólóban és zakóban.
Azonban a fiatalok kisebbségben voltak: Nem lehet Garrettet zsebpénzből kifizetni; a jegyárak 65 és 115  euró között mozognak.

Repülő ujjak

César Franck hegedűszonátáját tizenkét évesen hallotta először, és beleszeretett ebbe a zenébe, mesélte Garrett. Az aacheni születésű sztár szelíd virtuózként a négy tételt nagyon romantikusan, sok érzelemmel és nyugalommal játszotta. A műsor második fele szórakoztatóbb és változatosabb volt.
Ekkor tört elő a virtuóz Garrett - Rimszkij-Korszakov "Dongó"-jával többek között, amellyel a világ leggyorsabb hegedűseként a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel a neve. Nyugodtan mosolyogva futtatta végig ujjait a húrokon; technikailag ennek a hegedűsnek senki nem tud semmi újat mutatni. Sok gyakorlás és fegyelem, amit a szülők megköveteltek, juttatták ilyen messzire, mesélte a hegedűs. Garrett apja, aki ott ült a földszinten, ezt bizonyára szívesen hallotta.


Egy virtuóz tűzijátéka

Természetesen a híres Csárdás Montitól, Fritz Kreisler fogólap-szökellései és a vad manótánc Bazzinitől is a szupervirtuóz tűzijátékai közé tartoznak. Mindet bravúrosan játszotta.
De az elégikus műveket is, mint Csajkovszkij Melódiáját - amelyet korábban a hegedűs házi koncerteken bátyja zongorakíséretével szeretett előadni -, megindítóan gyönyörűen játszotta Stradivariján. Báty helyett most Julien Quentin ült a zongoránál - egy megbízható támasz minden virtuóz felvillanásnál, és egy kísérő, aki sosem lopja el Garrett-től a színpadot.

Paganini hiányzott

Furcsa módon ez a hegedűs életzene nem tartalmazott egyetlen művet sem Paganinitől, akit pedig 2013-ban Garrett a nagyvásznon is életre keltett. Egyetlen ráadás után hirtelen vége lett a műsornak.

November 22-én David Garrett a dortmundi Westfalenhalle vendége lesz "Explosive-Live" nevű show-jával.

____________________________

Hegedűsztár
David Garrett lenyűgöző volt az esseni Filharmóniában 
Derwesten

Essen. David Garrett hegedűsztár az esseni Filharmóniában élete zenéjével nyűgözte le a közönséget - és házassági ajánlattal is letámadták.

Igen, sztárként már zsenge 35 évesen is bele lehet kezdeni az első életrajz megírásába. Főleg, ha valakinek olyan sok mesélnivalója van, mint David Garrettnek. A világ legszebb hegedűse, akit - most is, a telt házas esseni Filharmóniában - sikoltozó női rajongók házassági ajánlatokkal támadnak le a nyílt színpadon, pár pillanat után a 2016-os szólóestjét élete "zenéjévé" változtatja.

Laza öltözet és sok köszönöm

A németországi turnéra csaknem minden jegy elkelt, néhány darab 100 euró fölötti maradt csak. És ezért most a tavalyi, tökéletes Brahms-est után egy jól bevált vegyes műsort kínál. Nem spórol a köszönettel - lezser öltözetben és laza moderációval - szülei és neves tanárai, mint Zakhar Bron, vagy Ida Haendel, és azon híres hegedűművészek felé, akikkel eddig együtt játszhatott. 

De a legfontosabb üzenet a hangszerén keresztül érkezett, mert minden showbiznisz, hírverés és effektekkel teli műfajkeverés ellenére, ami miatt a szigorúan klasszikus nézetűek fintorognak, David Garrett nem felejtett el hegedülni. Így tálalta főételként a közönségnek mindenek előtt César Franck félórás A-dúr szonátáját: előkelő, finom hangnemben, megjátszás nélkül, extra romantikusan és a legnagyobb egyetértésben zongorapartnerével, Julien Quentinnel. Már a 2. tétel után volt közbetapsolás; valószínűleg sokan azt hitték, ennyi volt.

A szünet után csipegetnivaló: forrón kívánt bravúrdarabok Sarasate módjára, futószalagon, egy bárszékről tálalva. A "Dongó" csillogóan tiszta tizenhatod-futamokkal gyors vivacéban, Antonín Dvořák Humoreszkje bájos szalondarabként, Fritz Kreisler szaftos barokk-tisztelgése. Az ujjongás és az álló ováció be volt biztosítva a sziporkázó technikai tűzijátékkal Monti "Csárdás"-ában, vagy Bazzini "A manók tánca" című művében. Ahogyan a következő házassági ajánlat is.

Klaus Albrecht

_______________________________


Videó: Ráadás: Jeanie with the Light Brown Hair |


_______________________________
Utolsó frissítés: 2016.05.31.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése