2016. május 24.

Mannheim (2016.05.13.)

Fotó: Maya15711

Május 13.- Mannheim - Rosengarten, 20:00 | Recital-Tour Spring 2016

"Az ördög hegedűse" David Garrett élőben a Rosengartenben

Fotók és cikk: cityguide-rhein-neckar.de |

David Garrett egész Németországot bejárja kitűnő szólóest-turnéjával, és tegnap este a mannheimi Rosengartenben lépett fel. A világsztár hegedűs olyan zeneszerzőktől választott műveket műsorába, mint Niccolò Paganini, Pablo de Sarasate és Fritz Kreisler, és még egyszer is bebizonyította határtalan tehetségét.
David Garrett: "Ezen három hegedűművész és zeneszerző repertoárjával rendkívüli módon tudok azonosulni. Mély benyomást tesz rám műveik sokrétűsége, amely művészi kihívást jelent, egyben hihetetlenül sok örömöt okoz. Örülök, hogy ezt megoszthatom a közönséggel."
A kivételes tehetségű művész, David Garrett azzal nyűgözte le a közönségét és a rajongóit, hogy pontosan azt nyújtotta a színpadon, ami művészi szempontból közel áll a szívéhez. Megtalálja az egyensúlyt a teltházas crossover-arénák és a magas kultúra koncerttermei között. Úgy váltogatja a különböző zenei műfajokat, mint ahogyan a szerepeit virtuózként, zeneszerzőként és producerként. Ezzel a sokrétű profillal David Garrett napjaink egyik legsikeresebb művésze, és a sok kitüntetést, amelyben eddigi karrierje során részesült, már alig lehet összeszámolni.
Koncertjein Julien Quentin zongoraművész a partnere, aki már évek óta kíséri. Julien a Genfi Konzervatóriumban, az Indianai Egyetemen és a Juilliard Iskolában tanult. Számos neves művésszel zenélt együtt, például Lisa Batiashvilivel, Gautier Capuçonnal és Martin Frösttel. Julien Quentin már 2010-ben és 2015-ben is turnézott Németországban David Garrett-tel, és Berlinben él már hét éve.

______________

Mannheim belvárosa: Az ördög hegedűse, David Garrett koncertje a Rosengartenben

Cikk: Mannheim24 |

Mannheim belvárosa - [...] A lázadó hegedűs, David Garrett egy klasszikus zenész, rocksztár külsővel...
 [...] Ezen az estén tisztán klasszikus műsorral állt színpadra, a Rosengarten Mozart-termében. Oldalán a francia zongoravirtuózzal, Julien Quentinnel. És a péntek 13-hoz illően Garrett a többmillió eurós Stradivariján 13 klasszikus darabot játszott el.
Igényesen indul az est az A-dúr szonáta hegedűre és zongorára című művel (César Franck). Pjotr Csajkovszkij, Fritz Kreisler, Antonín Dvořák, Henryk Wieniawski művei után Garrett rákapcsol, és a Csárdással (Vittorio Monti művével) bizonyítja ördögi tempóját és ujjainak ügyességét.
Utolsó előtti számként a kötelező Dongó következik Nyikolaj Rimszkij-Korszakovtól, amelyet a világon csupán Ben Lee hegedül gyorsabban, mint az aacheni születésű Garrett, aki 2010 áprilisáig, 65,26 másodperccel tartotta a rekordot.
Az egykori csodagyerek, akinek már 13 évesen lemezszerződés volt a zsebében, a mosolyogva előadott Manók táncával (Antonio Bazzini műve) koronázta meg képességeinek hatásos bemutatóját - mintha csak egy egyszerű gyerekdal lenne.
A légkör is laza, mert Garrett bevonja a közönséget, minden darabot személyes jellegű mondatokkal bevezetve - és ekkor azt sem veszi zokon az ember a szimpatikus sztártól, hogy a spontánnak tűnő szövegét súgógépről kapja...  

_____________________________________

Fotók: Morgenweb | Manfred Rinderspacher képei, alattuk a következő feliratok olvashatóak:


1. kép: Az ördög villámgyors hegedűse nemcsak a hölgyeket szédíti meg, hanem egyúttal sikerül neki a koncertjein a fiatal, komolyzene világában nem annyira jártas embereket és a hagyományos zenét kedvelőket összegyűjteni.
2. kép: Kinézete egy rocksztáré, a hangszerét kivételes tehetségként uralja, ennek az elegynek eredménye a sikertörténete, amely a virtuozitást összeköti a megközelíthetőséggel.
3. kép: Habár nem Garrett találta fel a crossover műfajt, de egy új dimenzióba emelte azt. Az ECHO-t nemcsak klasszikus zenei kategóriában kapta meg: már háromszor tüntették ki ECHO-Pop díjjal.
4. kép: Az aacheni születésű Garrett idén ünnepli időközben 25 éves színpadi jubileumát, és régóta támogatója az ifjú tehetségeknek.
6. kép: Az amerikai táncosnő és a német jogász fia négy éves korában kezdett el hegedülni, és már tízévesen fellépett a Hamburgi Filharmonikusokkal.
7. kép: New Yorkban zenetudományt és zeneszerzéstant tanult a Juilliard Iskolában. Valószínűleg onnan hozta magával az ötletet, hogy a rockzenét összekösse a klasszikussal, anélkül, hogy hűtlen lenne a kamarazenéhez.
8. kép: Most szólóesttel turnézik Németországban, a koncerteken Julien Quentin zongoraművésszel ad elő Kreisler, Sarasate és Paganini-műveket.

_________________________________________

Rajongói fotók: INST | Elke FB |

Videó: Romanza andaluza | A dongó | A manók tánca | 2

_________________________________________
Utolsó frissítés: 2016.05.29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése