2017. február 16.

David Garrett a Frankfurti Zenei Díj 2017 nyertese!

A Metropolnews közzétette, hogy a minden évben kiosztásra kerülő Frankfurter Musikpreis-díjat 2017-ben David kapja! | FB |
___________________

Frankfurt am Main – A nemzetközi sikernek örvendő hegedűművészt, David Garrettet a Frankfurter Musikpreis 2017 nevű díjjal tüntetik ki. A kitüntetést minden évben a Musikmesse elnevezésű, nemzetközi hírű és rangú kiállítás és vásár keretein belül adják át olyan személyeknek, akik a tevékenységükkel a zenei világ és a kultúra területére különleges hatást gyakoroltak.
David Garrett április 7-én veszi át a díjat a frankfurti Szent Pál-templomban, és élőben a színpadon ad egy kis betekintést művészetének egy részletébe.

A Frankfurter Musikpreis kuratóriuma olyan művésznek ismeri el David Garrettet, akinek a műfajkeverő-projektjein keresztül rengeteg embert sikerül a klasszikus zenével megismertetnie, és egyidejűleg sikerül a kamarazenei és zenekari koncertjei által a klasszikus zene iránti érdeklődést felkeltenie. Garrett célja emellett az, hogy tisztán klasszikus projektek által a klasszikus zenéhez való személyes kötődést nemzetközi csúcs-színvonalon rögzítse.



David Garrett

Az 1980-ban Aachenben született David Garrett karrierje során már több, mint 2 és fél millió hanghordozót adott el, amely egyedül Németországban 12 platina és 7 aranylemez minősítést eredményezett a számára. Különösképpen a "Rock Symphonies" című albuma hozta meg számára az ismertséget, amely 72 héten át tartózkodott a német listákon.
David Garrett már kora gyerekkorában teljesítette első fellépéseit hegedűsként -  12 évesen kapta első lemezszerződését a Deutsche Grammophon történetének legfiatalabb művészeként. Ezt számos sikeres stúdió- és koncertalbum követte, ahogyan a Deutsche Phono-Akademie (német zeneipari szövetség, a BVMI kulturális intézete) Echo-díjai, a Goldene Feder, és a klasszikus zenei Bambi-díj is.
Ezen kívül az UNESCO nagykövete volt, és két éven keresztül szerepelt a neve a Guinness Rekordok Könyvében a világ leggyorsabb hegedűse címszó alatt.
David Garrett munkásságára jellemző a klasszikus művek modern pop- és rockzenével való összevegyítése, ahogyan a magas élményfaktor a koncertjein. Sok rajongója először ilyen módon került kapcsolatba a klasszikus zenével. Azonban ebből kifolyólag sikerült neki az is, hogy a klasszikus felvételekkel lényegében széles közönséget érjen el. Karrierje során Garrett a világ legjelentősebb karmestereivel dolgozott együtt, többek között Claudio Abbadóval és Zubin Mehtával.


Frankfurter Musikpreis

1982 óta tüntetik ki a Frankfurti Zenei Díjjal a zenei élet résztvevőit kivételes teljesítményükért az előadásmód, a zeneszerzés, zenetudomány, oktatás és a zenélés támogatása területén. A frankfurti Paulskirche idén egy történelemmel átitatott helyszínt biztosít, amelyben többek között a Német Könyvkereskedelem békedíja és Frankfurt városának Goethe-díja is átadásra kerül. A Bundesverband der Deutschen Musikinstrumentenhersteller (BDMV), azaz a német hangszergyártók szövetsége és a Frankfurti Vásár alapította zenei díj 15 ezer eurós összegű támogatással is jár. Az eddigi díjazottak között ott van Udo Lindenberg, Peter Gabriel, Keith Emerson, és Marie-Luise Neunecker is. A Frankfurter Musikpreist legutóbb a pár napja elhunyt amerikai énekes és dalszerző Al Jarreau kapta.

A Frankfurti Zenei Díj Alapítvány kuratóriuma a nemzetközi Frankfurti Zenevásár idején az alábbi tagokból áll:
  • Frankfurt városának főpolgármestere
  • A Német Hangszergyártó Szövetség elnöke
  • A Frankfurti Vásár egyik ügyvezető igazgatója
  • A Német Zenei Tanács két képviselője
  • A német zeneművészeti főiskolák két képviselője

Még több infó a kiállítás-vásárról: www.musikmesse.com.

_______________________________________________

A kitüntetést

  • 1992-ben Solti György karmester, zongoraművész és zeneigazgató,
  • 2005-ben Ligeti György Kossuth-díjas zeneszerző,
  • 2007-ben Eötvös Péter zenepedagógus és karmester, az egyik legelismertebb kortárs operaszerző

kapta.

Forrás: Wikipédia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése