2018. január 26.

Parma: David Garrett nyitja meg a koncertszezont a Regióban

David tegnap megosztotta a Le Salon Musical cikkét a Facebookján: "Újra dolgozom a vakáció után. Várom a fellépést Parmában Julien Quentinnel vasárnap!" | Bővebben a parmai koncertről: Január: szólóest Parmában |

A cikk magyar fordítása:

------------------------------------------------------

David Garrett, a világszerte ismert hegedűvirtuóz nyitja meg a koncertszezont a Teatro Regio di Parmában 2018. január 28-án, vasárnap 17 órakor, Julien Quentin zongoraművésszel, egy élménydús műsorral, amely híres darabokat és műrészleteket egyesít ritka előadásmódban.

Az est César Franck hegedűre és zongorára írt szonátájával indul, amelyet Henryk Wieniawski g-moll Légende és Polonaise de Concert No. 1 című művei követnek; majd sorra következik Pablo de Sarasate Spanyol táncaiból a "Romanza andaluza"; Antonín Dvořák Humoresque; Szergej Prokofjev az A három narancs szerelmese című opera "Induló"; Fritz Kreisler Rondino egy Beethoven témára és Varációk egy Corelli témára (Tartini stílusában); Vittorio Monti Csárdás és Edward Elgar A szeszélyes című műve; majd jön az Esz-dúr "Mélodie" Pjotr Iljics Csajkovszkij Három darab hegedűre és zongorára "Souvenir d’un Lieu Cher" című művéből; "A dongó" a Mese Szaltán cárról című Nyikolaj Rimszkij-Korszakov operából, és végül a Manók tánca. A Scherzo fantastique Antonio Bazzinitól.


David Garrett, akit a hegedűvilág színpadán a legjobb előadók között tartanak számon, mindössze tíz évesen debütált a Hamburgi Filharmonikusokkal, és tizenhárom évesen ő volt a legfiatalabb, aki kizárólagos szerződést írt alá a Deutsche Grammophonnal. 1999-ben New Yorkba költözött, és beiratkozott a Juilliard School zeneszerzéstani és zenetudományi szakára, ahol Itzhak Perlmantől tanult, és 2003-ban megnyert egy zeneszerzőversenyt.

A klasszikus zenei, a pop, a rock és a rhythm-and-blues elemeinek keveréke Garrett számára egy olyan eszközt jelent, amellyel eléri a fiatal generációt, példaképei, Paganini, vagy Heifetz nyomdokaiba lépve. A 2007-es Virtuoso című CD-jének sikere után klasszikus művek saját újraértelmezése következett a Classic Romance című albumon, amellyel a komolyzenei repertoárhoz fordult, az Andrew Litton vezényelte berlini Deutsche Symphonie Orchester zenekarral.

Együtt dolgozott a nemzetközi zenei élet összes nagy zenekarával és karmesterével, többek között Zubin Mehtával és Riccardo Chaillyval. Egy eklektikus művész, aki 2013-ban Niccolò Paganinit játszotta a Paganini, az ördög hegedűse című filmben (rendezte: Bernard Rose), amelyhez még zenét is szerzett. A José Carreras Alapítvány nagykövete, amely a leukémia ellen küzd. Egy 1716-ban készült Stradivarin játszik.

A francia zongoraművész, Julien Quentin rendszeresen fellép a világ legnagyobb koncerttermeiben szólistaként, valamint különböző kamarazenekarokkal. Együtt dolgozott olyan nemzetközi hírű művészekkel, mint Nicolas Altstaedt, Emanuel Ax, Lisa Batiashvili, Gautier Capuçon, Corey Cerovsek, Martin Fröst, Sol Gabetta, David Garrett, Nelson Goerner, Ilya Gringolts, Gary Hoffman, Angelika Kirchschlager, Lawrence Power, Dmitry Sitkovetsky, Sayaka Shoji, Kirill Troussov és Várdai István.

A 2017-2018-as szezon teljes műsora a teatroregioparma.it oldalon érhető el.

------------------------------------------------------

Ugyanez az írás olvasható a L'eco di Parma oldalán is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése