2018. április 29.

Egy csodagyerek ifjú évei - kemény munka és sikerek

David 6-7 éves lehetett, amikor egy olaszországi nyaralás alkalmával először keresett pénzt a játékával. Az utcán. Egy hőn áhított játékautóért. Hmm ... ezzel a hangszerrel lehet valamit kezdeni - említi nevetve azóta is különböző interjúk során.


A fotó forrása: Pinterest.com | Illusztráció, mivel csak tipp, hogy az olasz nyaralás során készült. David életkora és a háttér stimmel, így valószínűleg ez az a történet. Családi fotó, ezért feltüntetendő: David-Garrett.com.




Első hivatásos hegedűtanára a bolgár-német Saschko Gawriloff volt.
"Természetesen nagyon jó diák volt, 7-8 évesen volt nálam ... 9. És persze nagyon intenzíven dolgoztunk, nagyon tehetséges fiú volt." 1)

1988-ban egy tévéműsorban lépett fel a bátyjával:



1989 októberében* a nemzetközileg elismert orosz hegedűművész és -tanár, Zakhar Bron professzor kezdte el tanítani Lübeckben. Így lényegesen messzebbre kellett utazni a családnak, mint amikor hétvégén Hilversumba vitték a kis Davidet: Az Aachen-Lübeck út hat órás volt, és minden iskolai héten megtették.

"Volt néhány tanárom [...] Zakhar Bron, akivel hat éves koromtól kilenc éves koromig dolgoztam. Ő nagyon kemény volt a technikát, a vonókezelést, a bal kéz technikáját illetően." 2)
"Egy nagyon jó orosz tanár volt, aki akkoriban többek közt Maxim Vengerovval és Vadim Repinnel dolgozott együtt, akik ma elismert hegedűművészek. Főleg arra koncentrált, hogy megtanuljam a mesterséget, hogy képes legyek eljátszani egy Paganini-capricciót vagy egy Wieniawski-etűdöt azért, hogy később egy Beethoven vagy Mozart ne okozzon problémát. Szerintem ez nagyon fontos, ezért is hangsúlyozom a technika elsajátítását, mert ha nem vagy tisztában minden apró részlettel, minden nehézséggel, akkor lehetetlen tovább lépni, és a zenével foglalkozni. Szóval elsősorban a technika az, ami nagyon fontos. Nagyon sok technikai megoldást tanultam tőle." 3)

Zenei műveltségét kiegészítendő, a szintén orosz Irina Vinogradova zongorázni tanította. Davidet kivették a szülei az iskolából és magántanuló lett. Vele egykorú barátokra nem tudott szert tenni, állandóan felnőttekkel volt körülvéve. Bár szülei már szigorú elvárásokat támasztottak vele szemben, szerette a hegedűt és egyre nagyobb ismertségre tett szert.

Az ötévesen megnyert verseny után a következő mérföldkő sem váratott sokáig magára. David első nagy fellépésére Bad Kissingenben került sor, nagyzenekarral játszotta Mozart G-dúr hegedűversenyét. A közönség lelkesen ünnepelte a kisfiút, aki ámulatba ejtően tökéletesen játszott. Csodagyerekként kezdték emlegetni. 
Dr. Kari Kahl-Wolfsjäger művészeti igazgató és alapító emlékei szerint egy nagy plüssállatot kapott ajándékba.

Ekkortájt fordult meg a szülők fejében a gondolat, hogy egy nemzetközi karrier esetén a fiúcska Bongartz vezetéknévvel nehezebben tudna érvényesülni, így édesanyja vezetéknevével kezdték felléptetni, David Garrettként.

12 évesen végzett a kiváló hírű Lübeck Konzervatóriumban. 

- - - - - - - - - - 

2016-ban Interlakenben Csajkovszkij hegedűversenyével lépett fel, és Zakhar Bron volt a karmester. David a következőket mondta:
"A zenélés önmagad kifejezése az adott pillanatban. Lehet a végtelenségig gyakorolni, de ha abban a pillanatban nem szívből játszol, akkor inkább kézbe se vedd a hangszert..."

"Zakhar Bron volt, aki a hegedűjátékomat megalapozta, amikor kisgyerek voltam." 
Bővebben itt


Zakhar Bron 70. születésnapján is fellépett David, 2017-ben. A Berlini Filharmóniában egy koncerttel ünnepelték őt a tanítványai, David Vittorio Monti Csárdását adta elő. | Bővebben itt. |

_______________________________________________

Kapcsolódó írások:


David Garrett négyévesen kezdett hegedülni
Az első versenyét ötévesen nyerte meg  


_______________________________________________

Források:


- 1) NDR Nordmag műsor, 2010.11.13.
- 2) Fakt24 - lengyel interjú
- 3) The Artist Toolbox interjú, magyar fordítás 1.


Még több információ és érdekesség: David életrajzában

_______________________________________________
 

*Megjegyzés: Az interjúk, életrajzok ellentmondásosak az évszámokat tekintve.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése