2018. augusztus 29.

A sokoldalú hegedűművész - Baleset és teltház

2007. december 27-én olyasmi történt, ami minden hegedűs rémálma: a londoni Barbican Centerben adott koncert után gyorsan összepakolta a holmiját, mivel a családjával ment enni. 
Esett az eső és vizes volt a kijáratnál lévő kőlépcsősor - plusz David sietségében magán hagyta a koncertcipőjét. Elcsúszott a lépcsőkön és ráesett a hegedűtokjára, amely a hátán volt, majd így csúszott tovább lefelé. 
A sokkon kívül semmi baja nem lett, de ugyanezt nem lehetett elmondani a hegedűjéről. A tokot kinyitva fény derült a kárra: a hegedűtető több helyen is jelentős mértékű repedést szenvedett, ilyen állapotban már nem lehetett játszani rajta. 
David később így írta le a pillanatot: "Olyan volt, mintha elvesztettem volna egy barátomat." Guadagnini-hegedűjét egy New York-i mester javította meg, hét hónapba és 60 000 angol fontba került. Az esetről bővebb részletek itt olvashatóak: Hegedűk - A Guadagnini I.

De ez a szörnyű eset sem tarthatta őt vissza, a média állandó és mind gyakoribb jelenlétének köszönhetően egyre ismertebb lett; a koncertjei utáni érdeklődés egyre csak nőtt, és mindez nem sokkal azután, hogy a lemezkiadó cége szerint a crossover-tervei nem hoznak majd számára sikert. 

A DEAG viszont örülhetett, hiszen a 2008-as év elején zajló németországi koncertek mind teltházasak voltak, és a nagy érdeklődés miatt nagyobb csarnokokba kellett áttenni őket. 
Ugyanez történt David klasszikus koncertjeivel is, amelyek közönségének átlagéletkora sokkal alacsonyabb lett, ellentétben az azelőtt tíz évvel megrendezett koncertjeihez képest - ezzel a terve, miszerint a crossover segítségével fiataloknak csinál kedvet a komolyzenéhez, úgy tűnt, mindenféle negatív jóslat ellenére bevált. 
Az előadásait viszont a szigorúan klasszikus szemléletűek kritizálták, és a sajtóban nagyobbrészt nem pozitív volt a megítélésük. Minden kritika ellenére David továbbra is helytállt a színpadon klasszikus zenészként: 2008 elején például az Izraeli Kamarazenekar karmesterének meghívására, a Classical Brit Awards díjkiosztón, Milena Chernyavska zongorista szólóest-sorozatán és a svájci Verbier fesztiválon is fellépett.

_______________________________________________


Kapcsolódó írások:

David Garrett négyévesen kezdett hegedülni
Az első versenyét ötévesen nyerte meg
Játékautó, az első tanárok, kemény munka és tévéfellépés
Találkozás Ida Haendellel: David Garrett a világ egyik legnagyszerűbb ifjú hegedűse
Lemezszerződés 13 évesen

Találkozás Isaac Sternnel: "Emlékeztetnem kell magamat arra, hogy valóban csak tizennégy!"


Még több információ és érdekesség: David életrajzában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése