2018. december 29.

Ahogy David Garrett ünnepli a karácsonyt - interjú a Berliner Zeitungban, 2018.12.16.

David Garrett: Karácsonyi családi parti

Megjelent a Berliner Zeitung "Schönes Wochende" hétvégi mellékletében 2018.12.16-án (papír kiadás) | Szerző: Hangar Hindel

Video | YouTube "Die große Show der Weihnachtslieder"

David Garrett sztárhegedűs rajongói szívét lelkesíti zenéjével szerte a világon. Hogyan ünnepel szüleivel, bátyjával és húgával, és miért a "nem adunk semmit" a mottójuk? A 38 éves sztár maga mesél róla.


Ahogy felcsendülnek a karácsonyi dallamok, David Garrett szeme csillog:
"Nem csak a telet szeretem, hanem az egész karácsonyi időszakot és a karácsonyi vásárok csodálatos hangulatát, a különleges kísértéseket és felkínált finomságokat" - mondja a 38 éves Garrett Münchenben, a Bayrisch Hof Hotelben.


A karácsonyi finomságokra nehezen mond nemet.

"Sült kolbászok, sült mandula, sütik, sütik, palacsinták várnak minden sarkon. Nehéz nemet mondani, és én nagy örömmel eszem mindenből. Fontos, hogy élvezzük ezt a bizarr adventi időszakot, és hogy azt mondjuk, nincs egészséges alternatíva ezekre a vásárokra". (nevet)


Ünneplés az Államokban a családdal

4 éves kora óta játszik, generációja legjobb hegedűse. Kipihentnek tűnik, az ünnepi terveiről mesél. Hosszú haját egy szürke sapka alá rejti, fekete nadrágot visel, és fekete kényelmes fekete kapucnis pulcsit, melynek hosszú ujjait feltűrte, így mindkét karján jól láthatóak a tetoválások. 

"A karácsonyt a szüleimmel és a testvéreimmel töltöm az Államokban. A bátyám szervezi idén az egészet. December 24-én együtt vacsorázunk, mondhatni, német lakoma lesz. A következő reggelen kezdődik az amerikai kavalkád."

Nevet, mikor a testvérek közötti ajándékozásról kérdezem:

"Egyszer megegyeztünk, hogy nem ajándékozunk, de a bátyám készült egy csomaggal, és én csak álltam ott az övé nélkül. Akkor ígértük meg, hogy nem adunk egymásnak ajándékot." 

A gyerekkori karácsonyokra David Garrett szívesen emlékszik vissza. A csábító uborkacsomagokra, amiket a nagymamája küldött Amerikából a karácsonyi menühöz – klasszikus karácsonyi liba és előételként lazac tormaszósszal. 

Amikor arról kérdezem, gyerekként segített-e a karácsonyi előkészületekben, nevet, és azt mondja: "Nem. A hegedűn kellett gyakorolnom."

A legjobb ajándék

"Az ajándékok mindig jó dolgok. Adventkor általában elfoglalt voltam, és jó volt kicsit szünetet tartani, és építeni valamit Lego-ból."

A legjobb ajándéka mégis valami más: "Egyszer a fa alatt meglepődtem – egy mikroszkóp. Habár csak egy játék modell volt, három állással, de én egyedinek találtam, és mindent megnézhettem a részletekig."

Végül arról kérdeztem, mit szeretne az idén karácsonyra, a válasz pedig rögtön kész is volt: "Egy patakot. Hogy ne kelljen annyi vizet magammal vinnem, így spórolhatnék a műanyaggal."



Fordította: Somogyvári Anett


2 megjegyzés: