2019. április 1.

David Garrett és a boldogság Kreuzbergben - interjú a Berliner Morgenpost-nak, 2019.03.29.

David Garrett és a boldogság Kreuzbergben

Berliner Morgenpost | Szerző: Katharina Weiss | Megjelenés: 2019.03.29.

Fotó: Reto Klar

Friedrichshain-Kreuzberg
A sztárhegedűs és részben berlini lakos porckorongsérve után újra turnézik


David Garrett kényszerpihenője után először játszik Berlinben. Tavaly egy porckorongsérv kényszerítette pihenőre a hegedűművészt - egy sikeres külföldi turné után május 7-én nagyszabású show-val érkezik a Mercedes-Benz Arénába. Félig kreuzbergi lakosként beszélgettünk vele az életéről és valódi barátokról a nehéz időkben.

Az Instagramon gyakran látjuk edzés közben - mennyire fontos az erőnlét a munkájában?

David Garrett: Ha az ember fizikailag nem edzett, akkor egy turné nagyon-nagyon nehezére eshet. Hiszen tulajdonképpen szünet nélkül játszom két órán keresztül. Ehhez egész évben fitten tartom magam, egy turné előtt pedig erre még ráerősítek, több kardio-edzést csinálok azért, hogy a havi 19 show-t végig tudjam csinálni.


Kreuzbergben él, milyennek találja a városrészt?


Nagyon nyugodtnak, és nyugodt sarkot választottam magamnak ott. Éjjel csak a metró távoli zakatolását hallani. Távol vagyok a nyüzsgéstől - ugyanakkor egy kávét vagy egy pohár bort is bármikor elmehetek meginni. Szeretem Kreuzberget és nagyon boldog vagyok ott.

Azt mondja, hogy magánemberként visszahúzódó. Mennyire érzi magát a városias életmód részének?

Évente két-három hónapot töltök Berlinben, egyébként turnézok vagy a New York-i lakásomban vagyok. Ritkán megyek be a városba. Szeretek kocogni az állatkertben, és a családommal vagy a barátaimmal ebédelni vagy kávézni. Nagyon szeretem Berlint és nagyra értékelem a városrész energikusságát amellett, hogy közben meg egy nyugodt környék, amit magam is élvezhetek. De városias életérzésből, amit említett, abból nem sokat tapasztalok. Már nem megyek minden hétvégén szórakozni sem, ezek az idők elmúltak számomra.

A kihagyás után új színben tekint a számokra, amelyeknek a legújabb feldolgozásait hallhatjuk a most induló turnén?

Sok számot más feldolgozásban játszunk. A "Greatest Hits" albumhoz sok dolgot kíséret nélkül vettünk fel, a koncerteken pedig sok fény- és videotechnika egészíti ki a zenét. Az egyik fénypontja lesz a Queen-egyveleg a show vége felé. Ott a közönségnek egy bizonyos együttműködésére is számítok, és nagyon remélem, hogy mindenki csatlakozik és működni fog. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan fogadja majd a közönség a turnét. Mindaz, amit a határokat átlépve, mind a crossover, mind a klasszikus zene terén az elmúlt években csináltam, ebben a zenei tűzijátékban fog kicsúcsosodni. Fontos számomra, hogy azért csendes pillanatok is legyenek, amelyek mérsékeltebb zenei kíséretet kapnak. A képlet úgy néz majd ki, hogy két gyors, aztán egy lassú dal. Számomra nagyon fontos, hogy magunkkal vigyük a közönséget erre a zenei hullámvasútra, és hogy mindig kínáljak valami újat a rajongóimnak, mint például olyan show-effekteket, amelyek egyébként főleg hollywoodi filmekből és komolyabb számítógépes játékokban láthatók.

Tavaly gerincsérvének kúrálásával volt elfoglalva és hat hónapig nem hegedülhetett. Voltak ezalatt olyan ismerősei, akik meglepően nagy odafigyelést és törődést mutattak, vagy ellenkezőleg: állítólagos barátokként csalódást okoztak, túl ritkán jelentkeztek?

Mondjuk úgy, hogy különösen ilyen helyzetekben ismeri fel az ember, hogy ki áll igazán közel hozzá, kik az igazi barátok. Amikor ez a gerincsérv jött, már volt egy csapatom, akikről tudtam, hogy 100%-ban számíthatok rájuk. A csapatom messzemenőkig támogatott abban, hogy visszavegyek a tempóból és elég időt adjak magamnak ahhoz, hogy újból teljesen egészséges legyek.

Sokak szemében a hegedű melankolikus hangszernek számít. Ráillik ez a jelző az Ön személyiségének egy részére is?

A hegedű minden bizonnyal lehet melankolikus - de ahogy az emberi hang ki tud szolgálni bármilyen műfajt, erre az én hangszerem is képes. És így mindig izgalmas marad számomra és a közönség számára.

Mi teszi igazán boldoggá?

Szakmailag olyan emberekkel együttműködni, akik valóban kreatívak és inspirálnak. Bár ez a munkámra vonatkozik, de az egyúttal a hobbim is. És ha az emberek még szórakoztatóbbá teszik számomra ezt a hobbit, akkor többek között ezek azok a pillanatok, amelyek boldoggá tesznek. Egy csapattal együtt kitalálni és megtervezni az "Unlimited"-turné órási show-it, ahogy megvalósítják ez elképzeléseimet és közben a saját ötleteiket is hozzáadják, egyszerűen gyönyörű. A magánéletben ugyanezt mondanám a barátaimmal és a családommal töltött közös pillanatokkal és a velük töltött idővel kapcsolatban.

Mikor érezte úgy utoljára, hogy egy rajongóval való találkozása igazán megindította?

Ez nagyon gyakran megtörténik. Ami most hirtelen eszembe jut, az egy koncert volt Mexikóban, ahol egy fiatalember keresett fel a show előtt. Hihetetlenül kedves levelet írt nekem, és a helyszínen felolvasta - tényleg megkönnyeztem. Súlyosan mozgáskorlátozottként nyilvánvaló volt, mennyire nehéz sorsa van. Az, hogy gyakran milyen nagy jelentéssel bír a zeném a rajongók számára, mindig nagyon megható számomra. Pontosan az ilyen találkozások mutatják meg nekem újra és újra, hogy mekkora kiváltság egészségesnek lenni.


Fordítás: Menyhért Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése