2019. május 29.

(Nem csak) Bécsbe indulóknak - Összekötő szövegek UNLIMITED - Greatest Hits Live 2019

Mivel David Ausztriában természetesen nem angolul beszél: íme, a számok közötti történetek és összekötő szövegek, hogy a nem németesek is értsék, miről is van szó. 
 
A számok sorrendje külön itt olvasható.



01. Intro (The 5th)
02. The 5th (Beethoven átirat)
03. He's a Pirate (Klaus Badelt/Hans Zimmer: A Karib-tenger kalózai filmzene átirat)
04. Smells Like Teen Spirit (Nirvana átirat)

05. Thunderstruck (AC/DC átirat) előtt, kölni videó alapján:

Szép jó estét! Nagyon örülök, hogy itt lehetek nálatok. Ez a turné nagyon különleges a számomra. Tíz éve vagyok úton az együttesemmel szerte a világon, és ezt a jubileumot veletek együtt szeretném ma este megünnepelni. Egy zenei tűzijátékot készítettünk elő, az elmúlt tíz év legjobbjaiból. Ahogy tudjátok, nagy rockzene-rajongó vagyok, és éppen ezzel folytatjuk most az AC/DC-től a Thunderstruck-kal.

06. Air (Bach átirat) előtt, kölni és dortmundi videó videók alapján:

A rockzene természetesen fontos része az életemnek. De persze a szívem mélyén még mindig klasszikus zenész vagyok. A klasszikus zene az életemben mindig is az alapot jelentette, tehát egy kicsit a zenei otthonomat, és az is marad. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült a crossover-projektjeimmel egy teljesen új közönséget közelebb vinnem a klasszikus zenéhez is. Mindig is az volt a legnagyobb álmom, hogy amit szeretek, sok más emberrel is megoszthassam. És persze ma este is ezt fogjuk tenni ... csörög egy telefon... hallottam [nevet]. Johann Sebastian Bachtól játszunk most egy klasszikust, a 3. szvitjéből a csodaszép Air-t.

07. Eye of the Tiger (Survivor: Rocky III filmzene átirat)

08. Tico Tico (Zequinha Abrua átirat) előtt, chemnitzi videó alapján:

Sok éve turnézunk már nagy sikerrel Latin- és Dél-Amerikában. Ezek az utak persze zeneileg is inspirálóak, egy kicsit kreatív hajtóerők is. A következő számot Brazíliából hoztuk el nektek; a címe: Tico Tico.
[...] A doboknál: Mr Jeff Lipstein!

09. "Rock" Toccata (David Garrett, Franck van der Heijden) előtt, chemnitzi videó alapján:

A következő darab a legelső mű, amit Franck van der Heijdennel közösen írtam.
Miután a tanulmányaimat befejeztem a New York-i Juilliard School-on, természetesen mindent teljesen az elejéről kellett kezdenem. Azaz: semmi lemezszerződés, semmi koncertfelkérés. Nagyon nehéz időszak volt a számomra. Úgy kell elképzelni, hogy Franck és én ülünk egy kis stúdióban Baarnban, Hollandiában; és ötleteken dolgozunk, anélkül, hogy egyáltalán tudnánk, hogy egyszer valamikor valaki meg fogja őket hallgatni. Ha valaki akkor azt mondta volna, hogy tíz évvel később egy ilyen kulissza előtt lépünk fel, megmondom őszintén, nem hittem volna el. Ebben a pillanatban is, ez a helyzet teljesen felfoghatatlan a számomra. Telt házas csarnok itt, Chemnitzben! Milyen király már!
De Franck, most természetesen meg kell köszönnöm az elmúlt tíz éven át tartó barátságodat, és persze a zseniális közös zenei együttműködést. Köszönöm szépen, Franck!
A 2005-ös évből: Rock Toccata!

10. Nothing Else Matters (Metallica átirat) előtt, berlini és kölni videók alapján:

Zenei életemben a másik fontos személy természetesen Mr. John Haywood a zongoránál... szia, John! Az egyik első közös projektünk a Nothing Else Matters volt a Metallicától. Ez a szám minden bizonnyal sok ajtót nyitott ki előttünk, egy kicsit az első albumom sikerének alapja volt, és nagyon szívesen emlékszem vissza a legelső crossover-turnéra, amit Johnnal játszottam. A dzsessz-zenész Jools Holland előzenekaraként szerződtünk Angliában. De annyira rossz volt akkoriban a fizetésünk, hogy nem engedhettünk meg magunknak egy dobost, vagy egy basszusgitárost. Ezért ma este még jobban örülök, hogy a Nothing Else Matters-t nálatok Berlinben a teljes szimfonikus összetétellel adhatjuk elő. Íme!
[...] Mr. John Haywood a zongoránál!

11. Walk This Way (Aerosmith átirat) előtt, chemnitzi videó alapján:

A következő számhoz egy kicsit hozzákötöm a karrierem egyik mérföldkövét. Rögtön az első héten a Rock Symphonies albumom a német poplista első helyén debütált. Egy igazán hihetetlen pillanat volt, főleg onnan nézve, hogy nem vagyok énekes. Itt természetesen köszönetet mondok ennek a csodaszép régi fadarabnak ... így is működik... A következő tételhez tökéletesen illik, amit az elmúlt tíz évben csináltunk, mivel mindig céltudatosan a saját magunk útját jártuk. Eljátsszuk nektek az Aerosmith-től a Walk This Way-t.

12. Superstition (Stevie Wonder átirat) előtt, chemnitzi videó alapján:

Most eljátsszuk nektek Stevie Wondertől a Superstitiont! 

13. Stairway to Heaven (Led Zeppelin átirat) előtt, kölni videó alapján:

Olyasvalaki vagyok, aki mindig megpróbál zeneileg valahogyan továbbfejlődni, és éppen a crossover-projektjeim esetében használtam ki teljes mértékben a művészi szabadság adta lehetőségeket. A Rock Revolution albumom kapcsán az elektromos hegedűt is felfedeztem magamnak, és természetesen ez nem helyettesíti az akusztikus hegedűt, de egy teljesen új repertoárt nyitott a számomra. Azt hiszem, a következő mű egy remek példa arra, hogyan tud harmonizálni egymással a két hangszer. Most eljátsszuk nektek a Led Zeppelintől a Stairway to Heaven-t.

14. Master of Puppets (Metallica átirat) előtt, berlini videók alapján:

Tudjátok, ami a rockzenében mindig lenyűgöz engem, az a hangszeres virtuozitás. Úgy vélem, ez a két zenei irányzatot, a rockot és a klasszikust összeköti egymással. Nemcsak Paganini, Kreisler, Wieniawski a virtuózok, hanem a Metallica is. Ezt fogjátok most hallani. Master of Puppets.

15. Smooth Criminal (Michael Jackson átirat) előtt, chemnitzi videó alapján:

Sokszor kérdezik, tulajdonképpen hogyan is készül egy crossover-átirat a hegedűre? Szívesen bemutatnám röviden. Első lépés: természetesen szükség van egy jó dallamra: [...] Második lépés, hogy az ember egy kicsit ez a dallamot harmonizálja: [...] Harmadik lépés, és ez a legbonyolultabb, de a legszebb is: egy kis virtuozitást hozzátenni: [...] És már készen is van az átirat... a következő számhoz, a szünet előtt. Íme!

- - - - - - - - - szünet - - - - - - - - -

16. Intro (Asturias)
17. Asturias (Isaac Albéniz átirat)
18. Child's Anthem (Toto átirat)

19. Scherzo (Beethoven átirat) előtt, erfurti videó alapján:

Minden ifjú hegedűs számára természetesen a legnagyobb kihívás egyszer az életben a Beethoven-hegedűversenyt nagyzenekarral eljátszani. Ez persze rám is vonatkozik. Nagy példaképemmel, Yehudi Menuhinnal feltétlenül el akartam játszani 11 évesen. Ezt először sajnos csak zsenge 13 éves koromban sikerült megtennem. [nevet] Persze, azóta Beethoven végigkísérte a zenei utamat. És nem hiányozhat egy ilyen estéről sem. Eljátsszuk nektek a Scherzót a 9. szimfóniájából.

20. Clair de Lune (Debussy átirat) előtt, kölni videó alapján:

A következő darabot mindenesetre klasszikus örökzöldként lehet jellemezni. Biztos vagyok abban, hogy ti itt a csarnokban mind hallottátok már. Azok is, akiknek nem sok közük van a klasszikus zenéhez. Számomra ez az egyik legszebb és legérzelmesebb mű. Még ma is libabőrös leszek, ha élőben játszhatom. Claude Debussytől a Clair De Lune.

21. Viva La Vida (Coldplay átirat)

22. Back in Black (AC/DC átirat) előtt, kölni videó alapján:

Természetesen szeretném megragadni arra is az alkalmat, hogy az együttesemet és a zenekart rendesen bemutassam. És ezt egy AC/DC-számmal tesszük. Back in Black.

23. Ain't No Sunshine (Bill Withers átirat) előtt, berlini videó alapján:

[besétál a nézők közé] - Ma estére valami különlegeset terveztem. Mégpedig, hogy a következő számhoz valakit a közönség közül felviszek a színpadra. Van önként jelentkező? [...] Át tudsz ott vergődni? Hogy hívnak?
- Maria.
- Maria. Van kedved velem jönni? Akkor karolj belém. Honnan jössz, Maria?
- Berlinből.
- Berlinből, nagyon jó. Akkor egy városból érkeztünk. Hány éves vagy?
- 17.
- 17. Erre gyere, előre. És játszol valamilyen hangszeren?
- Hegedülök.
- [...] Vigyázz a lépcsőn. Úgy. A kanapé nem néz ki olyan jól, de extra kényelmes. Kérlek, ülj oda. [...] Egyébként mi történt a vonómmal? Valahogy eltűnt. Ez is egy olyan helyzet, amikor azt gondolom, hogy na igen ... Akkor jöjjön egy kis kérdezz-felelek. Most először jársz a koncertemen?
- Nem, már voltam párszor.
- Izgulsz egy kicsit?
- Igen.
- Én is, hogy őszinte legyek. Berlin hazai pálya nekem egy kicsit, .... köszönöm, hogy eljöttetek! És köszönöm neked is. Kerestem neked valamit Bill Witherstől. Mond ő neked valamit?
- Igen...
- Játszom egy kicsit belőle. [...] Felismertétek? Ain't No Sunshine. De pillanat, pillanat! Még a hangulat hiányzik egy kicsit. Szerintem túl világos van. [csettint és sötétebb lesz] Sokkal jobb.
............................................................................
- Nagy tapsot Mariának! Köszönöm szépen! [...] Pillanat, pillanat! Ezt még meg kell gyorsan kérdeznem. Kritikus hegedűsként ...ennyi idő kell, hogy legyen... hogy tetszett?
- Nagyon tetszett.
- Huhh.. Akkor mehet tovább a show.

24. Dangerous (David Guetta átirat) előtt, erfurti videó alapján:

Olyasvalaki vagyok, aki céltudatosan dolgozik egy-egy projekten. De! Az inspirációt nem lehet előre eltervezni. Szóval, gyakran megtörténik, hogy az éjszaka közepén jönnek az ötleteim, vagy szokatlan helyeken. A következő szám esetében is így történt. Az ötlet a nyaralás alatt jött. A strandról felhívtam Franck van der Heijdent a legtökéletesebb időpontban, hogy azonnal kezdjünk el rajta dolgozni. Néha, legalábbis szerintem, nem várhatnak az ötletek. Franck és John nagy bánatára, akiket néha érdekes időpontokban hívok fel, de megéri, ahogyan azt hallani fogjátok. Eljátsszuk nektek a Dangerous általunk írt verzióját!

25. November Rain (Guns N' Roses átirat) előtt, hannoveri videó alapján:

Vannak itt, Hannoverben Guns N' Roses-rajongók? November Rain.

26. Sabre Dance / Kardtánc (Hacsaturján átirat) előtt, erfurti videó alapján:

Mivel klasszikus zenész vagyok, térjünk vissza a klasszikusokhoz. Aram Hacsaturján Kardtáncának rock-verziójával. Íme!

27. In the Air Tonight (Phil Collins átirat) előtt, berlini és erfurti videók alapján:

A következő számnak már egész este előre örültem. Egy kis segítségre van szükségem tőletek. Itt, Berlinben megpróbáljuk hozzá megalkotni a megfelelő légkört. [előveszi a mobilját és világít vele]  Phil Collins: In the Air Tonight. Csodaszépen néz ki, köszönöm!

28. Purple Rain (Prince átirat) előtt, chemnitzi videó alapján:

Tudjátok, a zene számomra interakció és kommunikáció. Egy nyelv, amivel ki tudom fejezni magam, és amiben néha van valami varázslatos. A finálénk egy kis zenei meglepetés, és ehhez szükségünk van a segítségetekre. Chemnitz! Van kedvetek részt venni benne? Hadd szóljon tovább! Jöjjön a Purple Rain Prince-től!

29. Queen Medley (Bohemian Rhapsody, One Vision, We Are the Champions részletek, "Ay-Oh" + We Will Rock You - Queen átiratok összemixelve)

 > Bohemian Rhapsody + One Vision előtt, chemnitzi videó alapján:

Ismeritek ezt a számot? Bohemian Rhapsody!

> "Ay-Yo" + We Will Rock You előtt, chemnitzi videó alapján:

Chemnitz! Ki akarom veletek próbálni, most benneteket akarlak hallani! Eljátszom, ti utánaéneklitek. [...]

- - - - - - - - - ráadás - - - - - - - - - 

30. Hey Jude (The Beatles átirat) előtt, erfurti videó alapján:

Megőrülök! Köszönöm szépen! Még egy számot? Szóval, mindenekelőtt szeretnék mindnyájatoknak köszönetet mondani a fantasztikus hangulatért. Köszönöm, Erfurt! A ma esti a második show-nk, szóval tegnap volt a premier, ma természetesen egy kicsit több az adrenalin, ezért még jobban örülök, hogy tetszett nektek. Az egyik része, amikor kigondoljuk a csapattal, ötletelünk, hogyan működnének a dolgok, de aztán, amikor a valóságban is sikerül valahogy, az a legszebb dolog, ami ezen a világon létezik a számomra. Ezért nagyon köszönöm, hogy az életem része vagytok. Köszönöm szépen, nagyon örülök. Most eljátsszuk nektek a Beatles egyik abszolút klasszikusát. Már mondtam korábban, hogy az interakció köztünk szuper, ezért aki szeretne énekelni, kérem... Hey Jude.

______________________________________________________
Saját szerzemény.
David nem beszél a szürkével írt számok előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése