2018. október 29.

3nach9 NDR-talkshow (2018.10.26.)

David 2018. október 26-án a német  NDR TV-csatorna "3 nach 9" című talkshow-jának vendége volt.

Fotó: Klatsch-Tratsch.de | Radio Bremen/Frank Pusch


A beszélgetés összefoglalása magyarul:

A műsorvezető az asztalon lévő finomságokhoz kapcsolódva először azt kérdezi Davidtől, igaz-e, hogy szeret nassolni. Mert azt a pletykát hallotta, hogy a hotelben a minibárt rendszeresen kipakoltatja.
David válasza: Nem pletyka, ez az igazság, mert tényleg elfeledkezik az ember magáról, ha pl. nagyon odafigyel egy filmre, akkor hamar elfogy egy-egy zacskó chips, csoki, vagy bármi ilyesmi, és nem hagyja abba, amíg ki nem ürül a minibár. Hazaér koncert után este 11 körül, leül, néz valamit Netflixen, olyankor nagy a csábítás. Az alkohol felőle nyugodtan ott maradhat, ahhoz amúgy se nyúlna, de ezen a módon is próbálja elkerülni az éjjeli nassolást.





A porckorongsérvről és a koncert-lemondásokról:

Eleinte nagyon hiányzott neki a hangszer, de közben azt is élvezte, hogy mivel a zongorához azért leülhetett, sokat komponált, ill. hogy bármennyit aludhatott és a barátokkal, családdal tölthetett sok időt. Feltöltődött ezalatt, új energiákat kapott.

100%-ban rendben van most már, a hosszabb ideig tartó konzervatív kezelést, fizikoterápiát, gyógytornát választotta, 4-5 hónapig kezébe sem vette a hegedűt. Komolyan vette a kezelést, addig folytatta, amíg teljesen rendbe nem jött, hiszen sok évig akarja még folytatni a hivatását. Először fordult elő, hogy ilyen sokáig nem játszhatott, és nem akarja még egyszer végigcsinálni.
Zenészeknél ez a kockázat mindig is benne volt a pakliban, csak zenekari tagoknál nem szokták annyira észrevenni, ha hiányoznak pár hónapig. De nincs olyan orvos, aki azt mondaná, hogy jót tesz a testnek a sok gyakorlás ebben a testtartásban, mert a koncertre felkészülés közben is jellemző a feszült izomzat, hiszen végül is intenzíven a színpadi előadásra, jelenlétre készül, egyfajta nyomás van rajta. Ami ugyanakkor fontos is, de oda kell figyelni és nem szabad túlzásba vinni a gyakorlást, amit ő csinált, hogy rendszeresen 7-8 óra turnék alatt. Nem volt okos dolog, ezt azóta belátta, és sok mindent változtatott, szigorúan tartja magát új időbeosztásához.

Ami ezelőtt, az elmúlt 10 évben úgy nézett ki, hogy megérkezés a hotelbe, hegedűt kipakolta, 2-3 óra gyakorlás, átöltözés, tusolás és irány a színpad, az most annyiban más, hogy pl. amikor az anyukája is elkísérte a turnéra, először körülnéztek a városban, ettek, aztán 1 óra gyakorlás bemelegítésként koncert előtt. És ezt teljesen elegendőnek tartja, így több energiája marad a koncertre is, sokkal jobban élvezi az estét, egyszerűen jobban sikerül a koncert is.

Az év végéig már csak a mexikói turné van hátra, azzal befejezték az Explosive-turnét, utána januártól áprilisig szabadságot, pihenést engedélyezett magának, és májustól indul a németországi turné.

10:00 percnél (11:30-ig) az új albumról játszik pár részletet az újonnan feldolgozott dalokból (Smooth Criminal by Michael Jackson, Nothing Else Matters és Master Puppets by Metallica).


Ezután átadják neki a "Rock Revolution" album 100 ezer eladott példánya után járó aranylemezt.





A végén kérdés az egyik vendégtől:

Igaz-e, hogy a hegedűnek külön ülőhelyet szoktak a zenészek foglalni a repülőgépen.

David válasza: az ő hegedűtokja eddig még minden repülőn befért a csomagtartóba, akármilyen kis hely maradt is, bár azért elég ideges miatta ("pulzus 90-nél"), de sosem engedné a csomagtérbe rakni a hangszerét.
Az USA-ban néha problémáznak ezen, és nem engedik felvinni az utastérbe, de amikor kéri a nevet, telefonszámot, emailt, vagyis ha valami történik vele, jelentkezni fog, akkor rögtön megengedővé válnak: "jó, jó, vigye fel akkor".


(Fordítás, kivonat: Menyhért Mónika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése