2018. június 3.

David Garrett egykori tanárai

A csodagyereknek tartott David Garrettnek is rengeteget kellett gyakorolnia tehetsége kibontakoztatásához. Először édesapja kezdte tanítani, majd elismert, világhírű, esetenként legendás művészek tanították élete során. A még élőkkel mind a mai napig tartja a kapcsolatot.

Nézzük, kiknek a neve ismert közülük*:


Saschko Gawriloff: A bolgár-német hegedűtanár saját elmondása szerint David első hivatásos tanára volt. "Természetesen nagyon jó diák volt, 7-8 évesen volt nálam ... 9. És persze nagyon intenzíven dolgoztunk, nagyon tehetséges fiú volt."

Saschko Gawriloff maga is népszerű szólista, 20 koncertet ad egy évben.

Fotó forrása: Nordmag | 2010.11.13. | NDR | YT |


Zakhar Bron: A nemzetközileg elismert orosz hegedűművész és -tanár, Zakhar Bron professzor Lübeckben tanította.

"Zakhar Bron volt, aki a hegedűjátékomat megalapozta, amikor kisgyerek voltam." 
"Ő nagyon kemény volt a technikát, a vonókezelést, a bal kéz technikáját illetően." 
"Főleg arra koncentrált, hogy megtanuljam a mesterséget, hogy képes legyek eljátszani egy Paganini-capricciót vagy egy Wieniawski-etűdöt azért, hogy később egy Beethoven vagy Mozart ne okozzon problémát."

Zakhar Bron 70. születésnapján David az ünnepélyen Vittorio Monti Csárdását adta elő.



Irina Vinogradova: Zenei műveltségét kiegészítendő, az orosz Irina Vinogradova zongorázni tanította Davidet. 
  
Ida Haendel: David 11 évesen találkozott az akkor 64 éves, világhírű hegedűművésszel, aki a szárnyai alá vette és David 17 éves koráig hol Londonba, hol Miamiba járt hozzá tanulni. A művésznő nemcsak tanítványt, hanem kollégát látott benne, akivel sokat beszélgetett a zenéről. Ida elmesélte neki, hogy a zene egy különleges nyelv, és zenélni sokkal többet jelent, mint eljátszani azt, ami a kottában áll.

Forrás: Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011


Isaac Stern: Az első két albuma megjelenése után David körbekoncertezte a világot, a svájci Verbier fesztiválra készülve Isaac Stern hegedűlegenda foglalkozott vele. 

"Isaac Stern egyszer azt mondta nekem, hogy hallgassak énekeseket - nagy opera- és dalénekeseket. Azt tanácsolta, hogy mint hangszeres zenész próbáljam meg utánozni a legtermészetesebb hangszert, az énekhangot. Énekeseket hallgatni inspiráló és segíthet a saját előadásod megtalálásában." - David Garrett | Fidelio.hu
"Istenszerű lény volt a számomra. Csodálatos módon volt képes apró dolgokat említeni, amivel nagy hatást lehetett elérni. Végül, sokkal fontosabb szerepet játszott, mint amit gondoltam akkoriban. Néha kell egy kis idő, amire rájössz, mit is mondott neked valaki. Azt mondta nekem, hogy egyike vagyok a legtehetségesebb embereknek, akiket valaha hallott, de óvatosnak kell lennem, hogy ne csináljak túl sok mindent túl fiatalon." - David Garrett | The JC-interjú


Yehudi MenuhinA legendás Sir Yehudi Menuhin, a 20. század egyik legnagyobb zenésze, akinek rengeteg más mellett azt is köszönhetjük, hogy október 1-jén ünnepeljük a zene világnapját, a következőket mondta Davidről:

"Generációja legnagyobb hegedűművésze."
"A játéka egészen csodálatos."

Davidet még 12 évesen vette pártfogásába a világhírű hegedűművész és karmester; 1996-ban Bécsben újból találkoztak. Egy hétig dolgoztak Edward Elgar hegedűversenyén, amelynek az az érdekessége, hogy Menuhinnal annak idején maga Elgar vezényletével készült erről felvétel. Ahogy korábban Ida Haendel, Yehudi Menuhin is kollégájának tekintette Davidet, zsenge kora ellenére. A bécsi Wiener Musikverein grandiózus Aranytermében teljes sikert arattak az előadással. 

Forrás: NDR.de | ARD.de


Ichák Perlman: Korunk egyik leghíresebb hegedűművésze. Az ő előadásában volt hallható az Oscar-díjas Schindler listája című film főcímzenéje is. A 15 Grammy-díjjal és egy Grammy-életműdíjjal büszkélkedő művész volt David mestere a New York-i Juilliard művészeti iskolában. David még kisfiúként találkozott vele először, majd később akkor, amikor 19 évesen New Yorkba menekült, hogy kiszabaduljon az aranykalitkából, és hogy a híres Juilliardon tanulhasson Perlman mesterosztályában. | Bővebben: David életrajzában. |
"Rendbe hoztam a hegedűjátékomat, mert már egy ideje nem volt tanárom. Persze jártam Idához, de nem túl rendszeresen. Így mikor a Juilliardra kerültem, számomra ez arról szólt, hogy bizonyos dolgokat kiigazítsak, mint például a lazább vonókar technikát, vagy a hangzást."
"Hiába tudsz szépen játszani, ha nem hallatszol át a zenekaron, akkor senki se fog hallani téged. Az egész arról szól, amit kivetítesz, hogy valóban egy komoly szólista legyél, és hogy a megfelelő pozíciót felvedd a hangzás eléréséhez. Szóval leginkább ezt tanultam Perlmantől."
"Perlman megmutatta szenvedélyét a zene iránt, de amikor tehetségekkel dolgozott együtt, szeretett viccelődni. Nagyon motiváló vele dolgozni, mégis - amikor gyakorlásról van szó, össze kell, hogy szedd magad." - David Garrett | The JC-interjú

Először akkor találkoztak, amikor David még gyerek volt. A WarnerClassics oldalán az alábbiak olvashatók Davidtől:

"Nagyon szerencsés vagyok, hogy évek óta ismerhetem Ichák Perlmant. Csodálatos személyiség és a legnagyobb zenei példaképem már gyermekkorom óta. Még mindig emlékszem arra, amikor először mentem el egy koncertjére. Perlman a Brahms-hegedűversenyt játszotta a berlini Konzerthausban. Nincs túl sok minden, amit hozzá lehetne fűzni a kiemelkedő tehetségéhez hegedűművészként. Mégis, sok ember még mindig nem tudja, milyen fáradhatatlan mentor volt mindig is Ichák a fiatal zenészek számára, és mennyi mindent megtesz, hogy segítse őket. Mindig is csodáltam az elkötelezettségét ezen a területen, ahogy ez is mutatja, hogy milyen gondoskodó és szeretetteljes ember. Sokkal tartozom neki (és természetesen a feleségének is), és mindig is úgy gondoltam, hogy enyém a felelősség továbbadni másoknak, amit a vele folytatott tanulmányaim során szereztem: mindig a lehető legnagyobb tisztelettel bánni az emberekkel és a zenével.
Nagyon köszönöm, Ichák!"

David a tanárát 2015-ben, 70. születésnapján egy kedves üzenettel és egy meglepetés-felvétellel köszöntötte fel. Részletek, videóval: 70 éves a világhírű hegedűművész, Ichák Perlman





Eric Ewazen: A professzor szintén a Juilliardon tanította Davidet, zeneszerzéstant oktatott neki. A zeneszerző kurzusain tanultak alapozták meg David átdolgozásait. Egy kapcsolódó magyar esemény: Az elismert professzor 2017 őszén a budapesti Zeneakadémián kurzust tartott.


Forrás: Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011



____________________________________________________________

Kapcsolódó írások, bővebb információkkal:

Egy csodagyerek ifjú évei - kemény munka és sikerek
Zakhar Bron 70. születésnapján
Ida Haendel: David Garrett a világ egyik legnagyszerűbb ifjú hegedűse
Fidelio.hu interjú, David Garrett
Yehudi Menuhin: David Garrett generációja legnagyobb hegedűművésze
Ichák Perlman: David Garrett csodálatos hegedűs
70 éves a világhírű hegedűművész, Ichák Perlman
Violinist.com interjú, magyarul 
Találkozás Isaac Sternnel


____________________________________________________________
*Megjegyzés: Új információk esetén ez a poszt frissülni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése