2018. június 16.

Egy csodagyerek ifjú évei - Találkozás Isaac Sternnel

"David Garrett. Jegyezd meg e nevet." - Los Angeles Times, 1994. december

Első két albuma felvételének évében, 13 évesen, David nem pihent sokat, fellépett az Egyesült Államokban: a Los Angeles-i Filharmonikusokkal játszott.

"Már most legendás. Egy teljes virtuóz hegedűművészeti tárház őrzője, amelyet felfoghatatlanul félelmetes szépséggel tolmácsol *****." - BBC Music Magazine, 1995. április

Svájcban szólistaként lépett fel a legelső Verbier Fesztivál nyitó koncertjén, az Izraeli Ifjúsági Filharmonikus Zenekarral kísérve, Zubin Mehta vezényletével. Ez a fellépés 1994. július 12-én, zsenge karrierjének egyik fordulópontja volt.

A Deutschland, deine Künstler című műsorban a fesztivál vezetője beszél Davidről, és egy kis részlet látható-hallható egy 1994-es fellépésből, amint a kis David a Mozart-hegedűversenyt játssza. Vezényel: Heinrich Schiff.

Hosszabb videó a Mozart-művel itt: YT és itt: YT


1995-ben részt vett a Verbier Fesztivál Akadémiáján, amely a rendezvény szólistáinak mesterkurzusa, és a 20. század egyik legjelentősebb hegedűművészétől, a világ egyik legkeresettebb zenészétől, Isaac Sterntől tanult. Stern elmagyarázta neki, hogy bár a zene az érzelmekből táplálkozik, de csak a vele való tudatos bánásmód és lényegének ismerete tudja egy zenész képességeit magasabb szintre emelni. 

 
"Egyike a legtehetségesebb tizennégy éveseknek, akiről valaha hallottam, és mindig emlékeztetnem kell magamat arra, hogy ő valóban csak tizennégy!" - Isaac Stern, hegedűművész, 1995.

"Isaac Stern egyszer azt mondta nekem, hogy hallgassak énekeseket - nagy opera- és dalénekeseket. Azt tanácsolta, hogy mint hangszeres zenész próbáljam meg utánozni a legtermészetesebb hangszert, az énekhangot. Énekeseket hallgatni inspiráló és segíthet a saját előadásod megtalálásában." - David Garrett | Fidelio.hu
"Isaac Stern kb. 12 éves koromban egy nagyon fontos dologra mutatott rá, mikor azt mondta, hogy ne hallgassak hegedűsöket, mert akkor kicsit természetellenes lesz a játék. A legfontosabb dolog, hogy nagyon jó énekeseket hallgassak, operát, Schubert-dalokat, és hasonlókat, például Fisher Dieaskau, Richard Tauber, az igazán fenomenális énekeseket, mert a hang a legtermészetesebb hangszer mind közül. Azt hiszem, ha leutánozod (a hegedűn), hogy hogyan énekelnél el valamit, az a kifejezés legjobb módja." | TATB-interjú |
"Istenszerű lény volt a számomra. Csodálatos módon volt képes apró dolgokat említeni, amivel nagy hatást lehetett elérni. Végül, sokkal fontosabb szerepet játszott, mint amit gondoltam akkoriban. Néha kell egy kis idő, amire rájössz, mit is mondott neked valaki. Azt mondta nekem, hogy egyike vagyok a legtehetségesebb embereknek, akiket valaha hallott, de óvatosnak kell lennem, hogy ne csináljak túl sok mindent túl fiatalon." - David Garrett | The JC-interjú

David számára a Sterntől kapott elismerés mind a mai napig nagy jelentőséggel bír. Gyakran, amikor kritika éri a könnyű- és komolyzene vegyítésével született műveit, Stern munkásságára utal vissza. A többszörös Grammy-díjas művész ugyanis, a komolyzene népszerűsítésén és ifjú tehetségek támogatásán kívül (az ő felfedezettje például Ichák Perlman hegedűművész is, David későbbi tanára), kortárs zenét is játszott.
Ukrajnából az egyesült Államokba költözött a szüleivel, amikor még be sem töltötte első életévét. Hét éves volt, amikor a San Francisco-i konzervatóriumba járt, majd egy évre rá kezdett el hegedülni tanulni. 1943-ban a New York-i Carnegie Hallban lépett fel, ahová többször is visszatért - a lebontásra ítélt épület neki köszönhetően maradt meg. Több évtizedig az elnöke volt, és az egyik termét róla nevezték el.
Stern volt az első amerikai, aki a második világháború után fellépett a Szovjetunióban. Magyarországon is többször járt, de Németországba csak 1999-ben látogatott először, mert a holokauszt miatt nem akart ott koncertezni.
1979-ben csak azzal a feltétellel ment Kínába, ha vihet magával egy forgatócsoportot: a Maótól Mozartig című dokumentumfilmjével elnyerte az Oscar-díjat.
A Hegedűs a háztetőn című filmben (1971) ő játszotta a hegedűszólót, és feltűnt A szív dallamai című zenés drámában is (1999), amelyben Meryl Streep játszotta a főszerepet.
1991-ben rakétariadó volt, amikor éppen Jeruzsálemben állt a színpadon: annak ellenére, hogy a zenekar elhagyta a színpadot, Stern végigjátszotta Bach egyik hegedű-partitáját.


_______________________________________________


Források:

- Johannes Rothenbaum: David Garrett, Die exklusive Biografie 
- Wikipédia: Isaac Stern
- Múlt-kor.hu  
- Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011


Még több információ és érdekesség: David életrajzában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése