2014. július 10.

David Garrett - A korai évek

Forrás | Megrendelhető: amazon.com | A Deutsche Grammophon oldalán is

Az 5 CD-ből álló kiadvány, amely a hegedűs korai éveinek állít emléket, hatásosan bemutatja, hogy Garrett klasszikus zenészként már gyermekkorában rendkívüli dolgokat vitt véghez.

David Garrett 2007 novemberében mutatta be "Virtuoso" című, első klasszikus-crossover albumát Németországban. Alig ismerte valaki az akkor 27 éves hegedűst. Néhány hónappal később azonban már százezreket vonz a neve telt házas csarnokokba. Garrett klasszikus lázadó imázsa egy rocker nyers vonzerejével és egy rendkívül érzékeny virtuóz előadói mélységével sikert arat.

A széles nyilvánosság számára úgy tűnik, hogy az újonc sikere hirtelen és könnyen jön. Néhány éven belül David Garrett Németország legismertebb emberei közé emelkedik fel, és nemzetközi sztár lesz. Sőt, még a mozi világába is sikerül belépnie. 2013-ban ő játssza a főszerepet a "Der Teufelsgeiger" című, Niccolò Paganini életét megfilmesítő költséges műben.

Karrier csodagyerekként

David Garrett sikertörténetének alapjai már korán megvoltak: Az, hogy már tíz évvel a "Virtuoso" megjelenése előtt karrierrel rendelkezett zenei csodagyerekként, amit feladott, hogy a saját maga útjára lépjen, kevésbé ismert.
Ennek a korai életszakasznak és a kivételes hegedűs összes, akkoriban keletkezett felvételének állít emléket az új, 5 CD-ből álló, "David Garrett - The Early Years" című kiadvány.

Csodagyerek. A kifejezés sok kérdést felvet. "A zene magasabb rendű megnyilatkozás, mint minden bölcsesség és filozófia", fogalmazta meg Ludwig van Beethoven.
Rendelkezik-e egy gyermek olyan szellemi érettséggel és lelki mélységgel, hogy egy klasszikus mesterművet Beethoven értelmezéséhez méltóan tudjon tolmácsolni? A fiatal David Garrett esetében mindenki, szülők, tanárok, kollégák, szakemberek és a közönség is egyetértett abban, hogy a játéka nem egy gyermek játékának hangzott. Yehudi Menuhin a fiúban "generációja legnagyobb hegedűművészét" ismerte fel.

David Garrett Aachenben született, német-amerikai szülők gyermekeként. Négy évesen kezdett hegedülni. Tízéves korában adta az első nyilvános koncertjét a Hamburgi Filharmonikusokkal. Tizenhárom volt, amikor a Deutsche Grammophon a cég történetének legfiatalabb művészeként exkluzív szerződést kötött vele. A következő négy évet Garrett a stúdióban töltötte gyakorlással, európai nagyvárosokban és Japánban zajló koncertkörutakra való felkészüléssel. Tekintélyes zenekarokkal és olyan nagy karmesterekkel játszott, mint például Zubin Mehta, Giuseppe Sinpoli, Herbert Blomstedt és Charles Dutoit, hogy néhányat említsünk.


© Jörg Reichardt / DG David Garrett


Korai felvételek: 1995-1997

David Garrett bemutatkozó albuma 1995 októberében jelenik meg. Az ifjú tehetség lenyűgözi a szakmát Beethoven 5. hegedűszonátája, a „Tavaszi” szonáta, Bach d-moll hegedűpartitája és Mozart E-dúr adagio hegedűre és zenekarra (K.261) című művének ragyogó előadásával. "Minimum fenoménnak kell ezt az ifjú hegedűst nevezni", áradozik Wolf-Eberhard von Lewinski zenekritikus, "Izgatottan várom a következő Mozart-koncertfelvételeket Abbadóval", írja a Gramophone kritikusa.

A néhány héttel ezután megjelenő album, amely Mozart két D-dúr hegedűversenyét (No.4, K.218.) (No.7, K.271a "Kolb") és B-dúr hegedűszonátáját (K.454) tartalmazza, 1994-ben és 1995-ben kerül felvételre egy olaszországi turné során az Európai Kamarazenekarral és Claudio Abbado karmesterrel. "[Garrett] játéka a telt hangzással és az intenzív vibrátóval nem egy tizenöt éves játékának hangzik", véli a BBC Music Magazine.

Amikor Garrett menedzsmentje és a Deutsche Grammophon közti megállapodás értelmében a következő felvétel Niccolò Paganini 24 capricciója lenne, a fiatal hegedűs csak három darabot tud a technikailag a legnagyobb kihívást jelentő művekből. Két hónapja marad a felvételek időpontjáig. Garrett fizikai határait feszegeti az album kedvéért és egy porckorongsérvet is begyűjt. Végül Bruno Canino zongorista kíséretével mesteri teljesítményt nyújt, az anyag 1997 áprilisában, a tervezett időre jelenik meg és nagyon jó kritikákat kap. "A fiatalos lelkesedés, a kifinomult felvétel és a rendkívüli zongorakíséret kombinációja teszi ezt a CD-t telitalálattá", ítéli meg a Gramophone Magazine.

1997 októberében David Garrett Oroszországba utazik, hogy felvegye Csajkovszkij D-dúr és Jules Conus e-moll hegedűversenyét. Az Orosz Nemzeti Zenekarral Mikhail Pletnev vezényletével játssza el a műveket a moszkvai konzervatórium nagytermében. "Garrett jövője már elkezdődött", jelenti ki az Audio magazin. "Csajkovszkij hegedűversenyének számtalan felvételéhez egy kimondottan lírai változattal járul hozzá, amely a mű virtuóz jellegét a háttérbe szorítja. Ez a koncepció arat sikert Pletnev karmesteri pálcája alatt a fülbemászó Conus-hangversenynél is."

A "14" című album 2013 márciusában jelenik meg. Nagyon érdekes háttértörténete van. 1995 áprilisában keletkezett és az akkor tizennégy éves Garrett harmadik lemezfelvételéről van szó, amely egy virtuóz szólóhangverseny többek között Dvořák, Csajkovszkij, Schubert és Elgar darabjaival. Annak idején nem jelent meg. "Egész évben a fejemben volt, hogy van még kallódó kiadatlan anyagom", írta David Garrett az "elveszett" albumának előszavában. "Hihetetlen volt a számomra visszatekinteni és látni, hogy mit csináltam ennyi idős koromban."

Az összes album, amit David Garrett 1995 és 1997 között a Deutsche Grammophon számára felvett, most először jelenik meg egy szettben. Az 5 CD-s kiadvány, a "David Garrett - The Early Years" kedvező ajánlat mindazok számára, akik teljessé akarják tenni a mai szupersztárról alkotott képet, vagy tanúi lennének egy kivételes tehetség korai virágzásának. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése