2015. augusztus 5.

Újvidék (2008.04.19.)

Fotó: muzickaomladina.org
2008. április 19., Újvidék (Novi Sad, Szerbia), Synagogue
Edward Elgar: h-moll hegedűverseny, Op.61

David fellépett már magyarok lakta területen, és az alábbi elismerő szavakat kapta. (Ezúttal, szokatlan módon, nem kellett fordítanom :) A teljes magyar nyelvű cikk itt olvasható, az oldal alján. Az alábbiakban csak a Davidre vonatkozó részletek következnek.)


NOMUS 2008 - Világsztárok és fiatal tehetségek szemléje

"A NOMUS következő nagy attrakciója David Garrett hegedűművész vendégszereplése volt, aki a Macedón Filharmónia zenekarával Edward Elgar 1909-ben komponált h-moll hegedűversenyét mutatta be a zsinagógában.
Az április 19-én megtartott koncert első részében a szkopjei filharmonikusok Borjan Canev fiatal karmester rátermett, precíz vezényletével Barber és Brittn műveit adták elő, de igazi képességeik az est második felében, az Elgar-versenymű zenekari partitúrájának gazdagon árnyalt, rugalmas megszólaltatásában jutottak kifejezésre.

Maga a hegedűverseny, legalább is nálunk, a kevésbé ismert alkotások közé tartozik. Érdekességként jegyezzük meg, hogy Szénássy Károly újvidéki hegedűművész ezzel a koncerttel nyerte meg 1932-ben a bécsi világversenyt. Ő jelentette ki évekkel ezelőtt, hogy a nehéz hegedűversenyt csak száz év után fogja megérteni a közönség. Igaza volt. A csodaszép szólamot David Garrett felejthetetlen tolmácsolásában a fesztivál legnagyobb felfedezései közé sorolhatjuk.

S amikor beszámolónk bevezetőjében elismeréssel említettük, hogy a NOMUS túlnyomó részt az aktuális nemzetközi művészgárda fiatalabb képviselőit látja vendégül, akkor Garrettre is gondoltunk. Megnyerő, konvencióktól mentes megjelenésével és remek játékával minden várakozást felülmúlt. Hegedűjátéka az ünnepi koncertsorozat egyik legszebb élménye volt."

Pándi Oszkár, magyarszo.com, 2008.
___________________________


2008. április 14-én egy üzenetet hagyott:

"Heló srácok,
Csodásan éreztem magam mindannyiótokkal!
Mindenkinek köszönöm a kemény munkát és a nagyszerű energiát!
Remélem, hamarosan viszontlátlak benneteket!"


A karmester, Borjan Canev 2007/2008-as koncertjei között:

Photo source

Fotó forrása | Photo source

Fotó forrása | Photo sourceNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése