2020. január 29.

Berliner Festspiele - David B.Z.-díjat kapott (2020.01.28.)

"Gratuláció Davidnek! Kedden kitüntetik a Berliner Festspiele [= "Berlini Ünnepi Játékok"] keretein belül a BZ-Kulturpreis-zel [= "kulturális díj"], a táncoló bronzmedvével!"
- adta hírül a Facebook oldala január 25-én. 

2020. január 28-án vehette át David a B.Z. magazin medvéjét Berlinben. 1991 óta kiváló művészeknek ítélik oda minden évben

Idén David mellett August Diehl színész (Becstelen brigantyk), Volker Kutscher krimiíró, Iana Salenko és Marian Walter balett-táncosok, az énekesnő Peaches, a Michael Elmgreen - Ingar Dragset művészduó, és Christian Petzold rendező-forgatókönyvíró (Tranzit) részesültek az elismerésben.

_________

"A B.Z.-Kulturpreis 2020 birtokosa
David Garrett – Virtuóz Mozarttal és a Metallicával is

Menő stílus, nagy tudás: Így hódított meg David Garrett milliókat | Fotó: Siegfried Purschke

David Garrett hegedűművész a crossover-koncertjeivel rajongók millióit hódította meg, és idén megkapja a B.Z. Kulturpreist.


Miután David Garrett (39) a Németország-Hollandia meccs előtt eljátszotta a német himnuszt, a csapatunk 2011-ben hosszú idő óta először győzött állandó riválisával szemben. Akkor lettek a focirajongók a klasszikus zene kedvelői.


És éppen így hódított meg milliókat a hegedűvirtuóz a komolyzenei bérlettel rendelkezőkön kívül is. 

Garrett Mozartot éppen olyan virtuózan játssza, mint a Metallicát. Így tölt meg egész arénákat, így vannak rajongói 8-tól 80 éves korig. A jobb alkarján egy "Rock'n'Roll", a balon egy "Viva La Vida" tetoválás pompázik. Ez utóbbit, a Coldplay-dalt óriási sikerrel celebrálja crossover-koncertjein. Ehhez persze elektromos hegedűt ragad.

Az aacheni születésű művész maga a Paganini 2.0. Nemcsak a filmvásznon játszotta el a hírhedt hegedűvirtuózt. Ő maga is olyan gyorsan játszik 1718-ban készült Stradivariján, hogy bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Egy hegedűkereskedő és egy prímabalerina fiaként, négy évesen kapta első hegedűjét. Egy évvel később megnyerte a "Jugend musiziert" nevű versenyt. 12 évesen jött az első lemezszerződés. A mai napig David Garrett tizenegy albumot vett fel, amelyek milliós példányszámban keltek el. Háromtucat arany- és platinalemez jelzi sikereit Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában.

Ezek a kitüntetések díszítik New York-i és berlini lakásait. David Garrett szereti a berliniek lazaságát, és ők is szeretik őt: A koncertjei a Waldbühnében mindig legendásak."


| A szöveg forrása: A Davidet bemutató cikk a B.Z. honlapján

_____________________________________________________________





Getty

FB | FB | FB | FB



Videók: FB | YT | YTFB | YT | Az alábbiakban olvasható a magyar fordításuk.


_____________________________________




Riporter: - Őrült sok rajongója van, azt hiszem, az összes nő a lábai előtt hever. Mi minden érkezik a rajongóktól? Leveleket, postai küldeményeket kap?

David: - Levelekből és csomagokból talán most már kevesebb van, de hihetetlenül sok visszajelzést kapok a közösségi médiában, és újra csak azt érzem, milyen csodálatos, hogy a munkám által érzelmileg megérinthetem az embereket, és hogy ez nagyon sokat jelent nekik, éppen úgy, mint nekem.

Riporter: - A nők gyakorlatilag a lábai előtt hevernek, de mi az, amivel az Ön szívét meg lehet hódítani?

David: - Ó, az nagyon könnyű. Őszinteséggel és egy jó étellel - ez nálam teljesen megteszi.


Fordította: Menyhért Mónika

_____________________________________

Videó: BZ Facebook | YT | 

David: - Berlin egy metropolisz, ami a kultúrát illeti. Már 11 éve élek itt nagyon boldogan, és élvezem a kulturális kínálatot. Főleg a fiatal művészeknek nagyon izgalmas és érdekes ez a város. 

______________________________________




Riporter: - Kit hozott ma este magával?

David: - Ő itt az én kedves édesanyám, aki szintén Berlinben lakik. Nagyon sok időt töltünk együtt, amikor itt vagyok. És a ma estét együtt töltjük
.
Riporter: - Mire gondol, amikor ma este a fiát látja a színpadon díjat átvenni?

Dove: - Hihetetlenül jó dolog. Főleg itt, Berlinben átélni még különlegesebb.

Riporter: - Milyen, amikor a fia állandóan úton van? Hiszen egy anya mindig anya marad. Ad-e neki tippeket, hogy mit hogyan csináljon?

Dove: - Nem. Nagyon jól csinálja. Éppen elég öntudatos.

Riporter: - Ma este megkapja a BZ-Kulturpreist. Mit jelent önnek ez a díj?

David: - Számomra nagyon izgalmas dolog. Főleg, hogy azok a művészek, akik ma este itt vannak, nagyszerű emberek. És a saját területükön sok mindent elértek. Köztük lenni nagy megtiszteltetés, büszke vagyok.

Riporter: - Az édesanyját hozta ma este. Milyen a kapcsolatuk?


David: - Jó. Ilyen egyszerű. Nagyon jó a kapcsolatunk.

______________________________________

Videó: YT


Műsorvezető: - Üdvözlöm a kedves nézőket! David Garrett sok hölgy szívét megdobogtatja, tegnap pedig egy egészen különleges hölgy volt a társaságában: édesanyját vitte magával egy díjkiosztó ünnepségre Berlinben. Kettejüknek nagyon szoros a kapcsolata, mégis csak ő volt az, akitől a művész négy éves korában első hegedűjét kapta.

David Garrett édesanyja, Dove alig mert a vörös szőnyegre lépni, a fiának kellett karon fognia és megmutatnia, hogy is működik amikor folyamatosan villog a vaku a sztárok forgatagában, amelyhez a született amerikai hölgy még mindig nem szokott hozzá.

Dove Garrett: - Egy kicsit szokatlan, mert Davidre saját fiamként tekintek, nem mint egy sztárra.

Az alkalom egy nagy berlini újság díjának átadása a sztárhegedűs David Garrettnek, aki arra is jó lehetőséget lát benne, hogy visszatekintsen karrierjére.

David: Borzasztóan örülök ennek a díjnak, köszönöm, Berlin!

Úgy gondolom, hogy minél idősebb az ember, annál gyakrabban gondolkozik el azon, hogy mit ért el az életben. Örülök, hogy ezt az estét élvezhetem, édesanyámmal együtt is, és a barátaimmal. Nagyon különleges dolog ez számomra.

És a 39 éves művész szerény marad. Az, hogy hegedülésért tüntetik ki, csak egy kellemes mellékhatás a számára.

David: - Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az embernek ezért díjat kellene-e kapnia; olyasmiért, amit végső soron saját magamért teszek, és igazából szerelemből csinálom. De természetesen ha mások számára is ekkora örömet jelent, az persze nagyon szép és klassz dolog.

Az este végén Dove Garrett büszkén állt a színpad szélén, amíg fia, David a többi díjazottal együtt ünnepelte.

Videó: YT |

______________________________________



David köszönőbeszéde:

Micsoda király este ez! Iszonyú jól szórakozom, köszönöm szépen a szervezőknek, az összes csodálatos művésznek, aki itt fellépett.
Kulturális díj. Azt hiszem, a legtöbb ember a kultúra szót valamiféle fárasztó dologgal köti össze. Számomra mindig az ellenkezőjét jelentette. Érzelmeket, szabadságot, szeretetet, nyugalmat. És azt hiszem, ma este most mind részesei voltunk annak, hogy a kultúra érzelmeket kelt.
Nagyon örülök, hogy egy icipici része lehetek ennek. És remélem, hogy ezzel hidat lehet ácsolni ahhoz, hogy az emberek a magaskultúrát ne vegyék túlságosan komolyan, hanem jól szórakozva, szeretettel, örömmel és szenvedéllyel kössék össze.
Nagyon szépen köszönöm Friede Springernek, Mathias Döpfnernek, minden közreműködőnek! Borzasztóan örülök ennek a díjnak, köszönöm szépen Berlin!

Videó: FB |

Danke Susi! :)


2 megjegyzés:

  1. BOLDOGGÁ TETT, HOGY DAVID GARRETT, A NAGY HEGEDŰVIRTUÓZ EZT A DIJAT IS MEGKAPTA, IGAZÁN KIÉRDEMELTE. - ÉS KÖSZÖNÖM A MAGYAR NYELVEN IRT BESZÁMOLÓT A DIJKIOSZTÁSRÓL.

    VálaszTörlés
  2. Ebben minden benne van, nagyon jó összeállítás. Köszönet a munkáért!
    David meg mint mindig, egyszerűen nagyszerű, gratulálok neki az újabb elismeréshez!

    VálaszTörlés