2017. március 18.

Bázel (2017.03.16.)

2017.03.16.- Basel - Musical Theater, 19:30

Zenekar: Sinfonieorchester Basel
Karmester: Dennis Russell Davies

Műsor:

Dmitrij Sosztakovics - 12., d-moll szimfónia, "Az 1917-es év", Op. 112
Pjotr Iljics Csajkovszkij - D-dúr hegedűverseny, Op.35.
Gioachino Rossini - Tell Vilmos, Nyitány


Szép, szenvedélyes, kendőzetlen | Badische Zeitung cikk - részlet | 

"David Garrett, akit előszeretettel emlegetnek Paganini utódjának, szinte félénken, megnyerően szerényen, popsztár-allűröktől mentesen lépett a színpadra; bakancsban, rendezett, szőke lófarokkal és ápolt, három napos borostával. Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének (Op. 35., 1878) előadása közben, amely minden hegedűst büszkeséggel tölt el, hallható volt óriási technikai tudása és szenvedélye. Erőteljesen koncentrálva, egyben lazán bizonyította be ismét, hogy hogyan képesek a fürge, rekordot döntögető ujjai vibratótól boldogan táncolni a húrokon, és hogy mennyire érti az erőteljes érdesség, a susogó halkítások, a finom üveghangok és a tomboló futamok közötti váltásokat. Nagyon hatásos volt, ahogyan a zenekar, a karmester  rendkívül tapintatos vezénylete alatt, kísérte ás támogatta Garrett előadói szabadságát."

Videók:

Interjú-riport, koncertrészletekkel: Telebasel | YT |

"Daviddel már évek óta lehetőségünk volt együtt zenélni, és amit nagyra értékelek benne, az két dolog. Először is: elsőrangú hegedűs, nagy zenész, egy gondolkodó, és hogy talált egy utat a személyisége és más zenei irányzatok iránti érdeklődése által, egy olyan közönséget megnyerni a klasszikus zene számára, amely még nem tudja, hogy szeretni fogja a klasszikus zenét. [...]
A magánéletben alig van kapcsolatunk egymással, mert mindketten nagyon elfoglaltak vagyunk. Örülünk, amikor találkozunk, de ez főleg a próbák során történik, vagy a színpadon. Daviddel, mint ahogyan sok más elsőosztályú zenésszel is, nagyon egyszerű dolgozni. Mert jó, tudja, mi a dolga, felkészült, tudja, hogyan szeretné hallani, magas szintű beszélgetéseket tudunk folytatni és nem bonyolult személyiség. Egyszerűen csak játszunk, ő teszi a dolgát."

Basler Zeitung cikk |

Ráadás: Paganini - Velencei karnevál YT | HD YT |
Ráadás: Michael Jackson - Smooth Criminal YT | HD YT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése