2017. március 18.

Luzern (2017.03.17.)

2017.03.17.- Luzern - Kultur- und Kongresszentrum, 19:30

A szólista meghódítja a karmesteri pulpitust
A Luzerner Zeitung cikke | FB | Írta: Urs Mattenberger

David Garrett hegedűsztár a BBC Philharmonic zenekarral éppen olyan személyes hangvételben játszotta a klasszikus művet, mint ahogyan a ráadást. És emellett megmutatta, hogyan lehet a klasszikus rituálén minőségromlás nélkül, teljesen természetesen módon lazítani.


A ráadások a koncertek során mindig titkos fénypontokká válnak, főleg akkor, ha közben a szólista még egyszer megmutatja egy egészen személyes oldalát. Ennek parádés példáját nyújtotta vasárnap* a hegedűsztár David Garrett fellépése a BBC Philharmonic-kal a KKL Luzern teltházas koncerttermében.
A hegedűs, aki műfajkeverő-projektekkel, stadion show-kkal és mozijelenetekkel (<<Paganini>>) óriási népszerűségre tett szert, ahogyan az összes eddigi luzerni fellépése során is, egy hagyományos szendvics-programmal lépett színpadra: Weber egyik nyitánya és Csajkovszkij negyedik szimfóniája között Garrett volt a szólista szintén Csajkovszkij hegedűversenyének előadása közben is.


Óriásgitár a hegedű speciális effektusaival


De bebizonyította ezen sztenderd műsor során is, hogy úgy tudja kombinálni a <<hegedűtehetséget a sikeres önreklámmal>>, mint senki más. Ez volt olvasható a koncertszervező Migros-Kulturprozent-Classics cég műsorfüzetében, aki ezt a rendezvényt Svájcot tekintve kizárólag Luzernben hozta tető alá. Ez egy kissé kereskedelmi szitoknak hangzik. De amint Garrett, a szóló után, végre magához ragadta a szót, gyorsan világos lett: Itt egy kis normalitást csempésznek a hangverseny-rituáléba, és a klasszikus zenét ezáltal a belső körökön jóval kívül, széles közönség számára hozzáférhetővé teszik.
Vasárnap ezt a szokásos, közönséget köszöntő frázisok után, a csodálatos KKL-koncertteremben tette meg - <<az egyik legkedvesebb termem a világon>> - egy játékos művészi kísérlettel. A BBC Philharmonic vonósainak szépen sorban előadott egy-egy pengetni való dallamot, amelyek végül egy gigantikus, gépiesen ismételt gitárkíséretté álltak össze.
Ezután Garrett, mintha csak egy privát koncertet adna a barátainak, lazán leült a karmesteri pulpitusra, és minden lehetséges különleges effektust elővarázsolt a hegedűjéből (Paganini variációit az Oh cara mama mia dallamára). Ilyen művésziek és egyúttal egyszerűek is lehetnek a klasszikus zenei koncertek: A terem rendesen tombolt. Méghozzá sokkal jobban, mint az est tulajdonképpeni bravúros darabja, Csajkovszkij hegedűversenye után.


Csúcsminőség művészi spontaneitásban


Talán azon is múlt, hogy Garrett éppen akkor nem a bravúros szólistaszereppel rukkolt elő, hanem a virtuóz magasságokban is megőrizte a hidegvérét. Mindez az első tétel elején, ahol a zenekar kíséretté lépett vissza, egy egészen partnerszerű zenéléshez vezetett a hegedűs és a zenekar között, Juanio** Mena vezényletével. Ahol Csajkovszkij ezen szívből jövő zenéje hatalmas áradattá duzzadt, az ember persze a hegedűtől több színt és merészebb rohamot kívánt volna.
A népies ihletésű finálé viszont ideális játékteret nyújtott. De addig Garrett ismét a legszemélyesebb benyomást keltette, miközben a zene, ahogyan a karmesteri pulpituson történő csevely alkalmával is, egészen a privát szférába húzódott vissza: Ahogyan Garrett a lassú tételben az egyszerű dallamokat törekedni, beszélni és énekelni hagyta, és gazdagon a zenekari szólók alá keverte, csúcsminőség volt művészi spontaneitásba csomagolva.
[...]

____________________
* A koncert pénteken volt.
** A karmester neve tévesen szerepel az eredeti cikkben. 


Karmester: Juanjo Mena
Zenekar: BBC Philharmonic Orchestra 

Műsor:

Carl Maria von Weber - Az "Euryanthe" nyitánya
Pjotr Iljics Csajkovszkij - D-dúr hegedűverseny, Op.35.
Pjotr Iljics Csajkovszkij IV. szimfónia (f-moll), Op.36

Képek:

BBC Philharmonic Twitteren: Érkezés Luzernbe | Próba Daviddel |
David Twitteren: Napsütés és a kultúrzentrum | FB || Szép Luzern |

Műsorfüzet FB |

Koncert: A ráadás közben FB |

Koncert után egy kis rajongóval FB


Videók:

Csajkovszkij, 3.tétel YT | nem HD YT | YT |
Ráadás: Paganini - Velencei karnevál INST | YT | HD YT | YT |

________________________
Utolsó frissítés: 2017.03.22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése