2018. május 20.

Ida Haendel: David Garrett a világ egyik legnagyszerűbb ifjú hegedűse



"David Garrettet a világ egyik legnagyszerűbb ifjú hegedűsének tartom."
- Ida Haendel, hegedűművész


"Ida egy egyéniség. Mindig ragaszkodott ahhoz, hogy ő nem tanár. Csak hallgattuk egymást - sokat játszott nekem, én is sokat játszottam neki. Nem arról volt szó, hogy úgy hegedüljek, ahogy ő. Azt akarta elérni, hogy rájöjjek, milyen kidolgozott az interpretációja. Aztán azt mondta, beletette a gondolatait, és most mutassam meg, én mit akarok mondani. Sosem kérte, hogy ezt így csináljam, vagy ilyen ujjtechnikát alkalmazzak, vagy olyan vonófogást, vagy úgy fejezzek ki valamit. Nem számított, hogy tetszett-e neki vagy nem, viszont fontosnak tartotta, hogy magam elgondolkodjak rajta." - David Garrett | Violinist.com interjú

A világhírű Ida Händel 1928-ban született a lengyelországi Chełmben. Három és fél éves volt, amikor a nővére, Alice hegedűjét először a kezébe vette, és eljátszotta rajta azt a dalt, amit előtte az édesanyja énekelt. Az anya nem akart hinni a fülének, és felhívta a szomszédokat, hogy elmesélje nekik ... 
A kis Ida 1933-ban Beethoven hegedűversenyével megnyerte a varsói konzervatórium versenyét; hét évesen pedig az első Wieniawski-verseny győztese lett.

A család 1935-ben elhagyta Lengyelországot, hogy a kislány a lehető legjobb hegedűtanároktól tanulhasson, és Párizs után, 1937-ben Nagy-Britanniában telepedett le. A londoni debütálása Sir Henry Wood karmestersége alatt nemzetközi kritikai elismertséget hozott neki. 
Flesch Károly, világhírű magyar származású hegedűművész és -tanár tanította Londonban, és George Enescu, nemzetközi hírű román zeneszerző, hegedűművész, pedagógus, zongorista és karmester pedig Párizsban.

A második világháború alatt gyárakban játszott, és a brit és amerikai csapatokat szórakoztatta.

Évente turnézott Európában, rendszeresen fellépett Dél-Amerikában és Ázsiában, majd a világ többi részén is, a legnagyszerűbb zenekarokkal és karmesterekkel. 1952-től 1989-ig Montréalban élt, és együttműködése különböző kanadai zenekarokkal az ottani zenei élet híres személyiségévé tette.


1991-ben II. Erzsébet brit királynő a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címmel tüntette ki.
1993-ban debütált a Berlini Filharmonikusokkal.
2000-ben a neves Királyi Zeneművészeti Főiskolától (Royal College of Music) tiszteletbeli doktorátust kapott.
2006-ban játszott XVI. Benedek pápának az Auschwitz-Birkenau területén zajló megemlékezések alkalmával. | YT |
Jelenleg Miamiban él, és a nemzetközi zongorafesztivál egyik szervezője.

--------------------------------------------------------------------


David 11 évesen találkozott az akkor 64 éves Idával, aki a szárnyai alá vette és David 17 éves koráig hol Londonba, hol Miamiba járt hozzá tanulni. A művésznő nemcsak tanítványt, hanem kollégát látott benne, akivel sokat beszélgetett a zenéről. Ida elmesélte neki, hogy a zene egy különleges nyelv, és zenélni sokkal többet jelent, mint eljátszani azt, ami a kottában áll.


 




"Azt hiszem, az első tanár, akinél már a zene is belépett a képbe, Ida Haendel volt, kb. 11 éves koromban. Dartingtonban egy fesztiválon találkoztam vele először. Ő volt az első olyan személy, akivel igazán elkezdtem foglalkozni a kifejezésmóddal, hogyan kell használni a vibrátót, hogyan kell azon változtatni az egyes darabokban, hogy hogyan is kell beszélni a hegedű nyelvén." - mondta David a The Artist Toolbox interjúban.


Ida így emlékszik vissza az első találkozásukra:

"Megkérdeztem tőle, mit szeretnél játszani, ő azt mondta, Ön mit akar hallani, egy Beethoven-szonátát, egy Brahms-szonátát, vagy a Csajkovszkij-hegedűversenyt? És akkor még csak 11 éves volt! Gondoltam, csak blöfföl. Nézzük csak, hogyan boldogul a Csajkovszkij-hegedűversennyel ...
Ahogyan belekezdett az első tételbe, mindenki meglepődött. Már a hangzása és a kezdés olyan kiforrott volt, hogy senki nem gondolta volna, hogy még csak gyerek."
[Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye (Op.35) a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legnehezebb hegedűversenye, a „nagy” versenyművek egyike, amit hegedűre írtak. A komponista a darabot Auer Lipótnak ajánlotta, ő azonban lejátszhatatlannak tartotta ... infó itt olvasható bővebben.]


"Esténként gyakran játszott nekem. Hat, hét, nyolc óra táján. Mondtam neki, hogy vége, mára ennyi elég. De ő egyszerűen csak szeretett zenélni. Végigjátszotta volna az egész éjszakát, olyan nagyon szerette."


Ida a rockzenével kapcsolatban:

"Mindenkinek azt kellene tennie, amit a szíve diktál. Ha szereti, azt kell tennie. Semmi rossz nincsen benne. Lehet ő egy csodálatos klasszikus hegedűs, amellett, hogy rockot is játszik. Ha örömöt okoz neki, miért is ne? A rockzenéből is lehet művészet, ezt nem vonom kétségbe. Ha nekem lennének ilyen adottságaim, talán én is játszanék rockzenét. Miért ne?"

***

2000. augusztus 2-6. | International Laureates Festival,  Los Angeles:
Mozart Sinfonia Concertante hegedűre, brácsára és zenekarra című művét rögzítették a Ford Amphiteatre-ben. 


iPalpiti Live 2000 | dupla CD, a 2. lemezen hallható David és Ida fellépése | YT

Ida Haendel, hegedű
David Garrett, brácsa
Eduard Schmieder, karmester



***

2010.04.07. | Parker Playhouse, Fort Lauderdale, Florida

Koncert és utána találkozás a rajongókkal. Ida is jelen volt.

Képek: ebben a facebook-albumban.

***

2011.02.25. | Miami | Gusman Hall
Ida meglátogatta Davidet a crossover koncert előtti hangpróbán. 

Az alábbi videóban Ida és David kapcsolatáról nézhető meg egy kis összefoglaló, magyar felirattal:



Részlet: Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011


_______________________________________________

Források:

- Violinist.com interjú, magyarul
- Johannes Rothenbaum: David Garrett, Die exklusive Biografie 
- Amazon.com | Allmusic.com
- Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011 
- Wikipédia: Ida Haendel
- Wikipédia: Auschwitz 
- YouTube  
- Boston.com
- Fotók: Amazon.com



Még több információ és érdekesség: David életrajzában.



1 megjegyzés:

  1. David egy interjuba emlitette,hogy gyerekkorába őt nem kérdezték meg,hogy szeretne-e hegedülni. Ennek ellenére nagyszerüen alakult a zenei pályafutása napjainkig. Gratulálok az eddig elért sikereihez.

    VálaszTörlés