2018. június 24.

Zubin Mehta: David Garrett nagyon meglepett, milyen tehetséges

Fotó forrása: classictic.com

"David Garrett jelenlététől biztosan visszhangos lesz a zenei világ a 21. században." - Zubin Mehta, karmester

David nemcsak a legnagyobb művészektől tanult, vagy velük dolgozott együtt, hanem a leghíresebb karmesterekkel és zenekarokkal is színpadra állt már, egészen ifjú korától kezdve. Claudio Abbado mellett a világhírű indiai karmesterrel, Zubin Mehtával is dolgozott már.

"Berlinben volt, azt hiszem, 12 éves volt, játszott valamit, és nagyon meglepett, milyen vitathatatlanul tehetséges, klasszikus szemlélettel, és már akkor fegyelmezett volt. Már ilyen fiatalon." 
 - mondta Zubin Davidről.

Első két albuma felvételének évében, 13 évesen, David szólistaként lépett fel a legelső Verbier Fesztivál nyitó koncertjén, az Izraeli Ifjúsági Filharmonikus Zenekarral kísérve, Zubin Mehta vezényletével. Ez a fellépés 1994. július 12-én zsenge karrierjének egyik fordulópontja volt.

Fotó forrása: Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011


"Úgy játszik, mint egy szólista. Nem lehet visszafogni. Vannak ilyen személyiségek, akikkel az ember néha összefut. Nem túl gyakran. És azt hiszem, van ebben valami misztikus."

"Rendelkezni kell egy szólista-hangzással és egy szólista-temperamentummal. És ez megvan benne."

Deutschland, deine Künstler c. műsor | ARD | 2011 || Dellings Woche c. műsor | WDR | 2008


Zubin Mehta 1936-ban született Bombay-ben, a mai Mumbaiban. A családja jómódú volt, zenekedvelő édesapja játszott hegedűn, dolgozott Los Angelesben, New Yorkban tanult, majd megalapította a Bombay Szimfonikus Zenekart. Zubin hétévesen apjától tanult meg hegedülni és zongorázni. Tinédzserként apja megengedte neki, hogy a zenekari próbák alkalmával vezényeljen. 
Orvostant hallgatott, majd 18 évesen Bécsbe ment az állami zeneakadémiára. Nagybőgőn is játszott a Bécsi Kamarazenekarban. Még diák volt, amikor az 1956-os forradalom után egy hét alatt szervezett egy diákzenekart, amelyet ő vezényelt a Bécs külterületén lévő menekülttáborban. 1957-ben, 21 évesen kapta meg karmesteri diplomáját. Rá egy évre a liverpooli nemzetközi karmesterversenyen, száz induló közül, első helyezést ért el. 
1961-ben lett igazgató a montréali szimfonikusoknál, de dolgozott Los Angelesben, New Yorkban, Bécsben és Németországban is.

1981 óta az Izraeli Filharmonikus Zenekar karmestere, "örökös zenei igazgatója", az Izrael-díj, a legmagasabb állami kitüntetés birtokosa és Tel-Aviv díszpolgára.

2011-ben megkapta a 2434. csillagot a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Októberben pedig az Echo Klassik gálán életműdíjat kapott Berlinben. 

2016 decemberében bejelentette, hogy 2019 októberében nyugdíjba vonul, 83 évesen.

*

David 2013-ban vele készítette "Timeless - Brahms & Bruch Violin Concertos" című albumát, amely karrierjének egyik mérföldköve.
"Nagyon hű a műhöz, nagyon alázatosan követi a zeneszerzők instrukcióit. Feláldozza a képességeit, a szép hangszínt és a csodálatos technikai tudását a mű kedvéért. Szóval, végül a zenét hallja az ember, nem csak az ő tehetségét csodálja." 
 - mondta Zubin Davidről. A teljes cikk itt olvasható.




_______________________________________________


Források:

- Johannes Rothenbaum: David Garrett, Die exklusive Biografie 
- Timeless: Az új albumról bővebben
- Wikipédia: Zubin Mehta
- Wikipedia: Zubin Mehta
- Zsido.com

Még több információ és érdekesség: David életrajzában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése