2019. február 28.

"Szeretnék maximális teljesítményt nyújtani" - Interjú a Frankfurter Rundschau-nak, 2019.02.22.

Az "Eye of the Tiger'-t is eljátszotta |  Fotó: Imago

DAVID GARRETT:
"Szeretnék maximális teljesítményt nyújtani"

Frankfurter Rundschau | Szerző: Patrick Reichelt | Megjelenés: 2019.02.22.

Az Északi Sí-Világbajnokság megnyitóján David Garrett hegedűt ragadott. Zene és sport - a sztárhegedűs számára e két dolog jól megfér egymással. Mindenesetre ő is elég gyakran megizzad.

Garrett úr, vannak itt Seefeldben olyan sportolók, akikkel szívesen cserélne?

Hmm, nincsenek. Szívesen sportolok, de a szívem túlságosan a zenéért dobog. És ezzel nagyon elégedett vagyok. Az élsporthoz fizikailag különösen jó felépítés szükséges. Én igazán sportos vagyok, de ezzel a különleges testfelépítéssel nem rendelkezem.

Miközben egy kétórás koncert...

... a memória és a fizikai teljesítmény keveréke. Teljesen le is izzadok utána. A test természetesen észreveszi, hogy nagy teljesítményt követelnek tőle. Ezért is sportolok sokat. Futás, súlyzós edzés és kardio - ezt egész évben csinálom. Biztosan érezned kell, hogy fitt vagy. Miközben a legnagyobb munkát az egészben a program kialakítása és megtervezése jelenti. És szeretnék a koncertjeimbe meglepetésszerű, látványos show-elemeket is beiktatni. Számomra nagyon fontos egyfajta wagneri Gesamtkunstwerk megvalósítása, és természetesen szeretném kihozni magamból a maximális teljesítményem határait. Egy olyan turné esetében, mint az "Unlimited Live", aminek az előkészítésén jelenleg dolgozunk, egyedül ez a folyamat fél évet vesz igénybe.

A csúcsteljesítmény hallatán az ember párhuzamot vél felfedezni a sporttal...

És valóban erről is van szó. Minden, aminek az életben köze van a minőséghez, fegyelmet, munkát és természetesen megfelelő előkészítést követel. És egyik területen sem lehet semmit erőltetni. A különbség annyi, hogy a zenében több dolgot csinálsz zsigerből, míg, azt hiszem, a sportban erről nem nagyon beszélhetünk.

Mit jelent az Ön számára a sport mint színpad - ahogy most láthattuk itt a világbajnokságon, aminek a megnyitó ünnepségén fellépett?

Olyan ember vagyok, aki szereti és meg is éli a sportot, ezért is nagyszerű élmény, hogy részese lehetek ennek, még ha csak egy kicsit is. Már számos sporteseményt támogattam eddig is. Például eljátszottam a himnuszt a nemzeti válogatott meccsén, amit Hollandia ellen játszott. Vagy Vlagyimir Klicskó egyik vb-meccse előtt mindkét himnuszt eljátszottam. Ez megmarad az emlékezetemben, és ez is olyasvalami, ami arra motivál, hogy lássam ezt a szenvedélyt.

Seefeldben a "Tiger Eye of the Tiger"-t játszotta a "Rocky" című filmből. Ez Klicskónál is jól jöhetett volna...

Azt hiszem, egy ilyen rockszám nagyon jól passzol egy ilyen eseményhez. Valamiképpen motiváló. Nagyon remélem, hogy tetszett az embereknek.

Az északi világbajnokság tegnap óta az arany megszerzéséről szól. Bizonyos szempontból az Ön számára is. Tekintélyes gyűjteménye van aranylemezekből. Össze lehet hasonlítani ezt a két dolgot?

Hm, azt gondolom, hogy elsősorban a saját teljesítményünköz kell mérnünk magunkat. Ha jól játszottam, akkor minden más, ami körülötte van, nem fontos. Ha pedig nem úgy teljesítettem, akkor mérges vagyok, akármekkora tapsot kaptam is. Azt hiszem, az ember profi zenészként és profi sportolóként is érzi, hogy jó volt-e. Ezek a saját mércéink. És ezért teszed oda magad, újra és újra. Egy dolog jónak lenni, jónak és sikeresnek pedig egy másik. Egy aranylemezben az a nagyszerű, hogy látom, mennyire szeretik a zenémet a rajongók, és persze az is, mennyire támogatnak, és mindezt sok éven keresztül. És ez természetesen nagy elismerés és ajándék.

Praktikus, ha a szuper tehetség egyben szuper szorgalmasan is dolgozik.

Igen, ez a legtöbb szakmában nagyon jó kombináció. Az én esetemben a szüleim nagyon nagy segítségemre voltak. Azokat a dolgokat, amikre egyszer megtanították, az ember nem felejti el. Nem érezném jól magam, ha elhanyagolnám ezt a fegyelmet. Ami nem jelenti azt, hogy ez velem nem történik meg. Néha gyorséttermi kaját is eszem, mert egyszerűen ahhoz van kedvem. Aztán pedig fekszem este az ágyban és arra gondolok, hogy "a fenébe is, ezért most holnap reggel plusz két órát kínzod magad az edzőteremben." Olyankor saját magam miatt vagyok mérges, és ez így van jól. Mert másképp belekerülhetsz egy lefelé tartó spirálba.

Még egy szó a világbajnokságról. Kinek drukkol?

Á, a sportban a mérkőzés előtt igazából soha nincs kedvencem. Vagy mondjuk úgy, hogy azok mellett álok, akik alakítják a játékot és meggyőznek a jobb teljesítménnyel.


Fordította: Menyhért Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése