2019. március 27.

David Garrett a 2019-es "Unlimited" turnéról - Mire számíthatnak a rajongók? - Interjú a Westdeutsche Zeitung-nak, 2019.03.26.

Fotó: Eppinger

David Garrett "Unlimited" turnéja Németországban, Ausztriában és Svájcban - Mire számíthatnak a rajongók?

Westdeutsche Zeitung | Szerző: Stephan Eppinger | Megjelenés: 2019.03.26.
Köln/Oberhausen - A sztárhegedűs hamarosan Kölnbe és Oberhausenbe látogat legnagyobb slágereivel. David Garrett elárulta munkatársunknak, mire számíthatnak a rajongók.

A zenei határokon átlépni - ez az aacheni sztárhegedűs, David Garrett mottója, akinek műfajkeresztező (crossover) projektje idén ünnepli tizedik évfordulóját. Ezalatt Garrettnek összesen tíz albuma jelent meg. "Unlimited - Greatest Hits" című nagyszabású turnéja keretén belül májusban Németországban, Ausztriában és Svájcban fog koncertezni. Május 11-én az Oberhausener Arénában lesz a koncert, május 12-én a kölni Lanxess-Arénában. Május 4-én indulnak az első állomással, Chemnitzből. Ezt megelőzően hat nap próbát terveznek az új felállással.

"A projekt kis előadótermekben kezdődött, és sok munkát tettünk bele, mire ekkorára felépítettük. Onnantól viszont már minden gyorsabban ment, ahogy azt megálmodtuk. Most nagy arénákban lépünk fel rendszeresen, ami nagy megtiszteltetés számomra. A most induló turnén egy teljesen új koncepcióba vágunk bele" - ígéri Garrett.

A színpadi show-hoz új technikákat használunk

Ezek között a számítógépes játékokban vagy animációs filmekben használt technikák is vannak. Ezeknek köszönhetően Garrett hatalmas élőképen, lángok közepén vagy az óceán mélyén jelenik majd meg. Minden a színpad közepén történik, így a nézőknek már nem kell jobbra és balra nézniük a vásznon. És minden pontosan szinkronban van azzal, ami éppen a színpadon történik, amit Garrett nagyon fontosnak tart.

"Művészként mindig nyitott vagyok az új technikákra és új show-ötletekre. Az egész azonban nem nyomhatja el a zenét, csak támogathatja azt. A zenének és a shownak tökéletes szimbiózisban kell lennie. Az új koncepció látványos és a közönségünk lelkesedni fog érte" - a hegedűművész biztos ebben.

Zeneileg Garrett mindig nyitott volt az új ötletekre: "New Yorkban klasszikus zenét tanultam. Ugyanakkor más diákokon keresztül kapcsolatba kerültem más zenei területekkel is. Otthon sem csak klasszikus zenét hallgattam. Úgyhogy a crossover projektet onnantól következetesen vittük végig, és egész jól is sikerült."

A klasszikus zene mellett ugyanúgy a műfajok között szerepel majd a rock és pop, mint az RnB, a jazz vagy a filmzene. "Nem szabad félni kipróbálni új megoldásokat és keresztezni a műfajokat; amíg a minőség megfelelő, bármi lehetséges. A jelenlegi turnén a zenei skála az AC/DC-től és a Metallicától Michael Jacksonon át Debussy-ig és Beethovenig terjed majd. Lesznek nagyon energikus számok, de nyugodtabb és intimebb pillanatok is."

A tízéves crossover-időszak nagyon gyorsan elrepült, amellett hogy sok emlék is megmarad belőle. "Sokat dolgoztunk. Minden évben nyolc-kilenc hónapig úton voltam." És ez az egész világra vonatkozik - az utolsó turné érintette többek között Oroszországot, Délkelet-Európát és Mexikót. A jelenlegi turnéval a német nyelvű országok mellett Garrett útja Lengyelországba, a balti államokba és Ázsiába vezet, és most először Ausztráliába is eljut. Aztán 2020-ban pedig majd Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok szerepel a programban.

"Számomra az utazás élményt jelent, még ha nem is szeretek repülni. Mindig megpróbálom a koncerten legalább részben a helyiek nyelvén konferálni a számokat. Szerencsére a szüleim nagy hangsúlyt fektettek a nyelvekre. Ha nem beszélek egy nyelvet, plusz nyelvórákat is veszek. A legnehezebbnek a portugált és a románt érzem" - mondja a hegedűművész, aki bolzanói fellépésén háromnyelvű konferálással örvendeztette meg rajongóit. "Mexikóban és Brazíliában viszont olyan nagy volt a lelkesedés, hogy másodszorra már nem tudott bemenni a közönség közé biztonsági emberekkel sem."

Az Aachenben született művész legszebb emlékei a Rajna-vidékhez kötődnek. "Mielőtt 18 éves lettem, biztos, hogy 100-nál többször is elmehettem a Filharmóniába a szüleimmel. De gyakran voltunk a Düsseldorfer Tonhalle-ban is."

A fitnesz fontos Garrett számára: "Májusban 19 két és fél órás koncertünk lesz 25 nap alatt, ami fárasztó. Fittnek kell lenni hozzá. Legfontosabb azonban, hogy a hangszerrel felkészült legyek. A dalok közül sok nem könnyű - függetlenül attól, hogy klasszikus vagy crossover-darabokról van-e szó. Természetesen egy ilyen hosszú show-nál sok mindent meg is kell jegyezni. Ez nem csak a saját részedet, hanem a színpadon dolgozó kollégáidét is jelenti. Itt most csapatjátékos vagyok. Szerencsére részt vettem az új feldolgozások megírásánál, ami némileg megkönnyíti majd a dolgomat."


Fordította: Menyhért Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése