2019. augusztus 2.

"Mindent szeretek, ami mosolygásra késztet" - interjú David Garrett-tel a fehérorosz "Belta" hírportálon, 2019.07.31.

Mindent szeretek, ami mosolygásra késztet

Forrás: Belta | Szerző: Alexander Karablikov | Megjelenés: 2019.07.31.


Fotó forrása: belta.by

A legendás hegedűművész, David Garrett október 13-án Minszkben, a Köztársaság palotájában szólókoncerttel lép fel.
Különleges műsorral számít a fehérorosz hallgatók figyelmére, amelynek neve UNLIMITED - GREATEST HITS - LIVE. A zenész új világkörüli turnéját az elmúlt 10 év dalait tartalmazó "Unlimited Greatest Hits" című gyűjtemény megjelenéséhez igazította.

Az "UNLIMITED - HATÁROK NÉLKÜL" több, mint a turné neve, ez egyúttal a művész személyes filozófiája is. Mindenki, aki ismeri David munkásságát, tudja, hogy tehetsége korlátlan. Az olyan slágerek varázslatos előadása, mint a "Purple Rain", a "Smells Like Teen Spirit", a "Nothing Else Matters" és mások, valamint Beethoven és Debussy klasszikus műveinek exkluzív feldolgozásai kétségkívül szenzációként tartják számon a zene mai szakértőinek körében.

A popsztárok között Paganininek, a hegedűművészek között pedig Jimi Hendrixnek hívják. David Garrett - a hegedűművész, aki összemossa a határokat Mozart és Metallica között. A 24 arany- és 16 platina lemez Hongkongban, Németországban, Mexikóban, Tajvanon, Brazíliában és Szingapúrban mind "határtalan" tehetségét bizonyítja. Egyesíti magában a rocksztár karizmáját és azt a virtuozitást, amely csak korunk legjobb hangszeres előadóinak sajátja. David országunkban tett következő látogatása előtt a Belta tudósítójának különleges alkalma nyílt beszélgetni a zenésszel.

- David, alig 11 éves volt, amikor elkezdtett szimfonikus zenekarral fellépni. Milyen érzés sztárnak lenni ilyen fiatalon? Tudatában volt ennek gyerekkorában?
- Igen, valóban, a gyerekkorom kissé különbözik a többi gyerekétől (nevet). De biztosan tudtam, hogy eljön az idő, amikor felnövök. És ez jó volt. Szerencsére nem gondolkoztam azon, hogy létezik másféle gyerekkor. Mert akkor nem éreztem volna túl kényelmesen magam. Számomra a gyermekkorom normális és boldog volt. Ez volt, nem volt másik.

- A tanárai szavai közül melyeket szívlelte meg a legjobban?
- "Ne hallgass senkire!". Alkotó emberként a saját utadat kell járnod. Természetesen odafigyelhetsz arra, amit mások csinálnak és hallgathatsz a jó tanácsokra. De a döntéseidet végül a saját világnézeted alapján és a saját belső hangodra hallgatva kell meghoznod.

Fotó forrása: belta.by

- Naponta hány órát fordít zenélésre?
- Általában napi két-három órát gyakorlok. De egész napon át a zenére gondolok (nevet).

- Mi motiválja a munkájában? 
- Minden. Az élet, a természet, az emberek, a szerelem, az ételek - minden, ami mosolygásra késztet.

- Meg tudná határozni néhány szóban a zenei stílusát?
- Ó, az nagyon nehezen menne. A repertoáromban sok különböző műfaj szerepel, amelyeket szeretek előadni, vagy akár csak hallgatni. Számomra a zene egy univerzális és korlátlan nyelv, amely végtelen dallamokból, ritmusokból vagy színekből áll. És ezt mindet szeretem.

- Ön szerint a zene megváltoztathatja ezt a világot? 
- Természetesen. Azt hiszem, hogy a zene minden percben meg is változtatja a világunkat. Úgy gondolom, hogy zene nélkül az emberek egyszerűen nem tudnának élni, nem lennének képesek kezelni az érzelmeiket. Hiszen a zene is ugyanolyan, mint az élet, szeretettel és bánattal, mosollyal és könnyekkel. 

- Lehet a klasszikus zene is olyan népszerű, mint a rock vagy a rap? 
- Minden kétség nélkül, hiszen a pop- vagy a rockzene előtt csak az volt, amit ma klasszikus zenének hívunk. Tehát ha a rock vagy a rap kiesik, akkor csak a klasszikus zene marad (nevet).

- Milyen helyszíneken szeret inkább koncertezni: kis kamarateremben vagy fesztiválokon, hatalmas közönség előtt?
- Tudja, számomra nincs nagy különbség. A lényeg az, hogy jó zenészekkel dolgozzak együtt, és hálás, a zenét szerető közönség hallgasson. 

- Felmenői Ukrajnából származnak. Ön szerint a szláv gyökerek befolyásolják a zenei munkáját?
- Nem igazán hiszek a genetikában. Úgy gondolom, hogy az alkotó munkában minden a világnézetünkön és az érzéseinken alapul. Nem gondolom, hogy a vallás, a vérségi kapcsolat, a gének vagy a nemzeti identitás befolyásolják az alkotói munkát. 

- Mik a hóbortjai? Vannak esetleg olyan különleges igényei, kívánságai, amelyek zavarba ejtik a koncertszervezőket?
- Egyáltalán nincsenek (nevet). A legfontosabb, hogy a színpad mögött legyen friss víz és tiszta törölközők kikészítve. Valószínűleg én vagyok a legigénytelenebb zenész a világon (nevet).

- Milyen zenét hallgat szívesen? Mik szerepelnek a kedvenc-listáján?
- Hogy irodalmiasan fogalmazzak: A-tól Z-ig mindenféle zenét szeretek: pop, reggae, rock, country, folk, klasszikus, jazz, blues. Mindenevő vagyok - mindent meghallgatok.


Fotó: Pedro Becerra

- Melyek a kedvenc ételei?
- Szeretem a halat. Húst csak salátával eszem. Általában betartom az egészséges táplálkozás elveit az alacsony zsír- és szénhidráttartalmú ételekkel. 

- Volt már koncertjük Minszkben. Milyen benyomásai vannak a városról, lakóiról és a koncert közönségéről?
- Nagyon tetszett Minszk. Azt hiszem, ezúttal több időm lesz kóborolni az utcáin, megérezni a város hangulatát. És természetesen nagy hatással volt rám a hallgatók lelkes reakciója a koncerten. Szuper volt! Remélem, hogy ebben az évben sem lesz rosszabb a hangulat.

- Ezúttal mivel örvendezteti meg a fehérorosz közönséget?
- A művészi "fennállásom" 10. évfordulójára öszeállítottunk egy kiváló programot Unlimited Live címmel. Az elmúlt tíz év alatt tíz albumot adtunk ki, a programba a legjobb művek kerültek be. De nagyon szeretem a meglepetéseket, úgyhogy teljesen új dolgokat is bemutatunk majd a koncerten. Szuper program lesz - a klasszikustól a rockig, a filmzenétől a jazzig. Először kínáljuk a közönségnek a videó és a zene egyfajta szintézisét, amit szerintem sikerült nagyon harmonikusra összehozni. Több évig dolgoztunk rajta, és büszke vagyok rá, hogy a munkánk eredményét egy új minszki koncerten is bemutathatjuk! 

- Végül egy sor villámkérdés. Kedvenc: könyve, filmje, városa ill. mi az az emberi tulajdonság, amit legjobban becsül?
- A könyv Pearl Buck "Föld" c. regénye, történet egy kínai család életéről a 20. század elején.
Kedvenc film - Nicholas Stoller "Escape from Vegas" ("Menekülés Vegasból"). Kedvenc város - Berlin. Az emberekben pedig a legjobban az őszinteséget értékelem. 

- Nagyon köszönöm az érdekes beszélgetést és sok sikert a koncerten!
- Köszönöm, és találkozunk a koncerten!



(A fotókat a szervezők bocsátották a belta.by oldal rendelkezésére.)

Fordította: Menyhért Mónika

1 megjegyzés:

  1. Imádom a koncertjeit.Én is mindenevő vagyok a zenében.
    Szeretem hallgatni az előadásait.

    VálaszTörlés