2019. május 30.

Tratschen mit Budgen: David Garrett - Az ORF interjúja

 Bécs | David a 2019. május 31-ei koncertjét reklámozta az osztrák fővárosban.
Adásba került: 2019.05.25 | Videók: ORF | YT | YT |


Hegedűsztár, és nem csak a hegedűjével hódítja meg a szíveket. David Garrett újra Bécsbe jön és a "Tratschen mit Budgen"-ben mesél a Stadthalléban való nagy fellépése előtt, hogy tulajdonképpen miért mennek a dolgok mindig nyugodtan és kényelmesen.

Csodagyerekből az ördög hegedűse.
David Garrett és hangszere már majdnem 35 éve elválaszthatatlanok.
Jövő pénteken a német zenész a turnéja egyik állomásán fellép a Stadthalléban.
Még mielőtt nemsokára az egészségről és a karrierről beszélget Patrick Budgennel, megmutatjuk, mi vár a rajongóira a fellépésén.

A hegedűsök között nem ok nélkül számít popsztárnak. Klasszikus és popzenei egyvelegével a világ legnagyobb csarnokaiban lép fel, és tömegeket nyűgöz le.

Négyévesen játszik először hegedűn, 12 évesen kapja első lemezszerződését. Hosszú ideig elkötelezi magát a klasszikus zenének a most 38 éves hegedűs, aki egy filmben Niccolò Paganinit is eljátssza. A német apától és amerikai anyától származó fiú számára az igazi áttörés azonban 10 évvel ezelőtt érkezik a műfajkeresztező koncertjei által.

Azóta 10 albuma jelent meg és 3 milliót adott el belőlük. A jubileumát most egy turnéval, a rajongóival közösen akarja megünnepelni.



Patrick Budgen: - És még mielőtt jövő héten a Wiener Stadthalléban húzná, eljött hozzánk. Nagyon örülök, hogy itt van. Szép jó estét, David Garrett!

David Garrett: - Szép jó estét, örülök, hogy itt lehetek.

PB: - A turnéd neve Unlimited, szóval, "határtalan." Azt olvastam, hogy ez némiképp az életed mottója is. Szívesen feszegeted a határaidat az életben?

DG: - Zeneileg igen. Úgy értem, hiszen ez egy zenész dolga, hogy mindig valami újat próbáljon ki, kreatív legyen, és talán össze is kössön különféle dolgokat. Erről szól a zene; hogy az ember továbbfejlődjön, és talán a zene is, amit játszik. Így az a jó, ha kevés a korlát. 

PB: - És a való életben is? Átléped a határaidat a való életben?
 
DG: - Azt hiszem, inkább nem. A nyugalmat és a kényelmet szeretem inkább.

PB: - Az a kellemes. A tested mindenesetre megmutatta, hogy hol vannak a határai, tavaly porckorongsérved volt. Szünetet kellett tartanod. Most hogy szolgál az egészséged?

DG: - Nagyon jól, különben nem mennék turnézni. [nevet] Természetesen volt egy kis visszaesés, ahogy mondják, hülyén jött ki, de egyrészt sokat tanultam belőle, és most olyan jó 6 hónapja jól vagyok és úton vagyok, és már sok koncertem volt. De persze, annál inkább örülök, hogy egy új turnét indíthatok Németországban, Ausztriában és Svájcban. Nagyon jó lesz.

PB: - Mindjárt beszélünk róla. Mit tanultál ebben az időszakban? Elmondanád?

DG: - Hogy ne vigyem túlzásba. Hogy hát ne dolgozzon az ember 4-5 órát egy művön, amit sajnos néha megtettem, azzal a tudattal, hogy ez így nem optimális. És igen, most beigazolódott. [nevet]

PB: - És a mostani életedben ezt be tudod tartani, vagy visszaesik az ember a régi hibájába?

DG: - Nem, nem esik vissza. Ha az ember egyszer már átélte, és tudja, mennyire nehéz újra dolgozni rajta, akkor azt egy életre megtanulta, és többet már nem fog újra megtörténni.

PB: - Mennyire fontosak egy ilyen szakaszban a környezetben lévő emberek? Olyan emberek, akik tartást és erőt adnak egy ilyen nehéz időszakban.

DG: - Ahh, természetesen fontosak, de végső soron a te felelősséged, hogy koncentrálj a dolgokra, elvégezd a gyakorlatokat. És hogy némiképp pozitív energiával kerülj ki belőle. Mindegy, mennyire biztatnak az emberek, belülről kell, hogy jöjjön belőled, nem?

PB: - És sikerült is ez, szemmel láthatóan. 
 
DG: - Igen...

PB: - Jövő héten játszol a Stadthalléban, crossover-koncerted lesz, a 10 éves jubileumod. A klasszikus zene, a pop és a rock keveréke ...

DG: - Minden benne lesz.

PB: - ....aki ismeri a zenédet. Mennyire nagy kihívás a számodra egy olyan városban játszani, mint Bécs, ahol a klasszikus zenét ennyire nagyra becsülik?

DG: - Nos igen .... gyakran játszottam itt klasszikus koncerteket is. Őszintén szólva azt hiszem, hogy az első, igazán fontos koncert számomra a Musikverein termében volt, Menuhinnal a karmesteri pulpituson. Az Elgar-hegedűverseny. [játszik egy részletet] ... És ezt különösen Menuhinnal játszani, aki saját maga még a zeneszerzővel vette ezt fel 16 évesen, és én is nagyon fiatal, 16 voltam akkor ... ez egy hatalmas nagy megtiszteltetés volt. De aztán persze az évek során Brahmsot és Beethovent is, és sok crossover-koncertet is játszottam itt. Bécsben játszani mindig megtiszteltetés. Mindegy, mit csinál az ember, jól kell csinálnia. És a felelősség és a tudatosság mindenhová elkísér, nemcsak Bécsbe. De ez itt egy különleges hely. 

PB: - David, jó, hogy itt vagy, sok sikert kívánok a koncertedhez jövő héten! Minden jót!

DG: - Nagyon szépen köszönöm, alig várom! 

PB: - Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése