2020. május 29.

"Az első dolog lesz, amit Kijevben teszek, hogy keresek egy éttermet, ahol jó borscsot főznek"

Interjú David Garrett-tel a kp.ua-n, 2020.05.01.
Fotó: Pedro Becerra

| Forrás: kp.ua | Szerző:  Igor Kiprijanov | Megjelenés: 2020.05.01.


A "Komszomolszkaja Pravda Ukrajna" a híres német zenésszel beszélt, akit az egész világon "ördög hegedűsének" hívnak.

Október 1-jén David Garett, a világhírű hegedűművész szólókoncertet ad Kijevben (szeptember 29-én Odesszában, október 3-án Harkovban), amelyet művészi évfordulójának szentelnek. 
Az "KP Ukrajná"-nak sikerült Daviddel beszélnie arról, hogy tanul-e ukránul, mi szerepel a szerződéseiben, és mivel foglalkozik a karantén idején.

"Kedvelem a Klicsko-testvéreket"

- David, miért menjünk el a kijevi koncertjére?
- Ebben az évben egy teljesen új programot mutatok be a koncertjeimen, ez az Unlimited Live, amely az elmúlt 10 év legjobb slágereiből készült összeállítás. De természetesen lesz néhány új kompozíció is, sőt, néhány kellemes meglepetés is. Ezenkívül a műsorhoz egy teljesen új videós effekt-sorozatot készítettünk. Ez tökéletesen illeszkedik a zenémhez, és elég sokáig, több mint egy évig dolgoztunk rajta, ezért nagyon örülök, hogy programot bemutathatom  a programot Ukrajna városaiban. Nem egyedül turnézom, hanem a csapatommal együtt, és remélem, hogy sok embernek tetszeni fog a show.

- Nem az első alkalom, hogy Kijevbe jön. Milyen helyeket látogat meg a leggyakrabban és miért? Vagy el sem hagyja a szállodát?
- Nincs egy bizonyos konkrét hely, de az első dolog, amit Ukrajnába érkezve teszek majd, hogy keresek egy éttermet, amelyben jó borscsot szolgálnak fel. Ez az egyik kedvenc ételem.

- Van-e valamilyen szertartás, mielőtt színpadra lép? Például egyes művészek imádkoznak vagy isznak egy pohár bort.
- Igen, van, gyakorolok (nevet).

- Az egyik kijevi koncerten megpróbált ukránul beszélni a közönséghez. Hogy halad a tanulással?
- Hát persze! Mindig megpróbálok alkalmazkodni az országhoz és annak kultúrájához, és mindez nemcsak a zenei felkészülésből áll, hanem igyekszem arra is figyelni, ami összekapcsol a helyi közönséggel. Ezért előzőleg mindig kitalálom, mit mondok a közönségnek, és több változatot is eltervezek. Remélem, ezúttal is megértik majd - meglátjuk, mi sül ki belőle (nevet).

- Körülbelül 10 évvel ezelőtt Vitalij Klitcsko és Juan Carlos Gomez stuttgarti mérkőzése előtt Ukrajna himnuszát adta elő. Igaz, hogy már hosszú ideje barátok a Klicsko-testvérekkel?
- Régóta ismerjük egymást, több eseményen való részvétel is összekapcsol minket és nagyon kedvelem a fiúkat. De nem vagyunk közeli barátok, bár mindig nagyon örülök, ha találkozom velük.

David bóknak tekinti, ha az "ördög hegedűsének" nevezik. 
Fotó: Christoph Köstlin

"Egy csésze tea - és készen állok a show-ra"

- Az egyik interjúban azt mondta, hogy a világ "legigénytelenebb" zenészének tartja magát. Vagyis hogy Önnél nincsenek különleges kikötések a szerződésben, mint sok világsztárnál.
- Megpróbálom beérni az egyszerű dolgokkal, mert a koncert előtt csak arra van szükségem, hogy koncentrálhassak és felkészüljek az előadásra. És ehhez nem kell sokminden, elég egy csésze tea, víz, esetleg egy jó leves, és már kész is vagyok egy fantasztikus show-ra.

- Nehéz embernek tartja magát? Mert azt szokták mondan, hogy a zenészek nem a legegyszerűbb emberek. Hogyan jellemezné magát?
- Magamat - és remélem, hogy a barátaim és a családom is alátámasztja ezt - nagyon nyugodt, diplomatikus, nem különösebben problémás embernek tartom.

- A színpadon a Coldplay, az AC/DC, a Metallica repertoárjából szokott előadni. Ezek közül melyiküket ismeri személyesen?
- Mindegyikük koncertjén voltam már, de személyesen nem ismerjük egymást.

- Kivel szeretne leginkább megismerkedni?
- Személyesen mindegyikükkel. Mindegyik előadót, akinek a dalait feldolgozom a zenei példaképemnek tartom, ezért nagy megtiszteltetés számomra, hogy ismerhetem őket.

- A "Paganini: az ördög hegedűse" filmben főszerepet játszott. Mit tanult ebből az élményből?
- Nagyon tetszett! Maga a forgatás is, de különösen a film betétdalának elkészítése. Kedves barátommal, Frank van der Hayden-nel együtt írtuk. Egyedülálló lehetőség volt kipróbálni valami újat, és nagyon örülök, hogy kihasználtam ezt.

- Szeretne újra filmben játszani vagy elég volt egyszer?
- Most úgy érzem, hogy éppen elég volt egy film, de természetesen ha valami olyan dolgot ajánlanak, amit érdekesnek és megfelelőnek gondolok, akkor elvállalom. Miért ne?

- Hogyan reagál, amikor az „ördög hegedűsének” nevezik?
- Ó, számomra ez hatalmas bók, mert egykor magát Paganinit hívták az „ördög hegedűsének”. És végeredményben az emberek mindig adnak másoknak beceneveket - amelyek lehetnek kedvesek vagy kevésbé azok. De azt hiszem, hogy milyenek vagyunk valójában, azt mindenki maga látja saját magában. És én magamnak természetesen csak David vagyok.

David Garett ősszel 40 éves lesz. 
Fotó: Christoph Köstlin
"Szenvedélyem a formatervezés"

- 12 évvel ezelőtt bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. Nem szeretné újra megpróbálni és felülmúlni ezt a rekordot?
- Ez egy egyszeri esemény volt, amely rengeteg örömet szerzett nekem. Visszatekintve azt mondhatom, hogy nagyon örülök, hogy akkor megcsináltam. Ez a rekord hozzásegített ahhoz, hogy bemutassam a technikai tudásomat. Sőt, ez nekem nem csupán a játék sebességéről szól, de még inkább kiváló zene eljátszásáról és az emberekkel való zenei kapcsolat kialakításának új lehetőségeiről. Nem ez volt az első alkalom, amikor megmutattam ezt a fajta képességemet.

- Két régi hegedűje van, amelyek Antonio Stradivari és Giovanni Battista Guadagnini tulajdonában voltak. Milyen gyakran játszik ezeken a koncerteken, vagy csak otthon tartja őket?
- Amikor a show-kal lépek fel, inkább nem a Stradivari hegedűt használom, mert a koncertek alatt mindig sokat mozgok, sőt lemegyek a közönség közé is. De ha klasszikus koncertet adok, akkor természetesen a Stradivari-t választom. Ez a hegedű a kedvenc hangszerem.

- A zene mellett kedveli a belsőépítészetet és az építészetet is. Megkérték valaha, hogy tervezze meg egy lakás design-ját? Vagy nincs ideje erre?
- Először teszik fel nekem ezt a kérdést. Nem, ehhez hasonló ajánlattal még nem kerestek meg, de érdekelne. Nagyon élvezném, mert igazán kedvelem a lakásokat, házakat, építészetet, a formatervezést - ezek mind nagy szenvedélyem.

"Nincs még terve a születésnap megünneplésére"

- Azt nyilatkozta, hogy nehéz megtalálnia az igaz szerelmet, mert folyamatosan turnézik. Most boldog a magánéletében?

- Köszönöm, rendkívül boldog vagyok.

- Ősszel 40 éves lesz. Érdekelne, általában hogyan szereti ünnepelni a születésnapját.
- Legtöbbször a családommal ünnepelek. De néha a barátaimmal is - abban a városban, ahol éppen akkor vagyok. Egyelőre nincs tervem.

TÉMÁBA VÁG...

- Mivel tölti az idejét a karantén alatt?
- Ezt gyakran kérdezik tőlem. Nekem mint zenésznek az elszigeteltséget természetesen nagyon nehéz elviselni. Érthető okokból nem tudok felmenni a színpadra, és azt csinálni, amit a legjobban szeretek az életemben - játszani a hallgatóimnak. Ugyanakkor több időm volt a gyakorlásra. Sokat gyakorlok otthon, készülök a következő turnéra és a jubileumi koncertekre, többek között Ukrajnában is. 
Zenészként nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan gyakoroljak, hogy mindig a legjobbat nyújthassam. Drukkolok, és remélem, hogy minden rendben lesz, és biztosan találkozunk!

Most egy új albumon dolgozom online, úgy érzem, hogy nagyon-nagyon jó lesz. Nagyon sokat dolgozom zongora-feldolgozásokon is, és örülök, hogy most van időm erre is. Egyszóval, elég hatékonyan töltöm a karantén időszakát.

És ha már könyvekről és filmekről beszélünk, mostanában olvasom Ludwig van Beethoven életrajzát. Természetesen mint mindenki más, sokat nézem a Netflixet is ezekben a napokban (mosolyog). Mivel mostanában TV-t nézni elég nehemre esik, a hírek a hét összes napján 24 órában egyről szólnak, a koronavírusról, és ez elég stresszes információ, ha az ember fogyasztja, amennyit a a TV elénk tesz. Nehéz kibírni. A Netflixen szeretek könnyű vígjátékokat nézni, utoljára Adam Sendlerrel láttam egyet - kítűnő! Remélem, veletek minden rendben, és hogy minél hamarabb találkozunk Ukrajnában!

REFERENCIA "KP"

David Garett német hegedűművész, aki a legkülönfélébb darabokat tudja előadni - Mozarttól és Bachtól kezdve a Nirvana és az AC/DC slágereiig. A világzene zsenijének nevezik. David már 10 éves korában fellépett a Hamburgi Filharmonikusokkal, 13 évesen pedig - a legfiatalabb előadóművészként, akinek ez sikerült - szerződést írt alá a híres német klasszikus zenei lemezkiadóval. 2008-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, miután 1 perc 6,52 másodperc alatt játszotta el a "Dongó" című művet. Karrierje során 14 albumot adott ki.


Fordította Menyhért Mónika


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése