2020. május 2.

Interjú Daviddel az osztrák Moments magazinban, 2020. 4/5

Fotók: Klaus Mittermayr, Moris Dallini, Wioletta Janoschek


INTERJÚ DAVIDDEL A MOMENTS MAGAZINBAN



| Forrás: Moments | Szerző: Friderike Plöchl | Megjelenés: 2020. 4/5

David Garrett-tet összesen több mint három millió eladott albumával, 24-szeres arany- és 17-szeres platinalemezes előadóként napjaink zenei életének legnagyobb sztárjai között tartják számon.

Érzelmes.
A virtuóz a hegedűt szóló- és vezető hangszerré tette a rockban. A popsztárok Paganinijeként és a hegedűsök Jimi Hendrix-eként ünneplik. Rocksztárokra jellemző kisugárzásával világszerte elbűvöli a közönségét minden korosztályból.

A következő hónapokban minden koncerted elmarad a korona-vészhelyzet miatt. Hogy érint ez téged?
A rajongóim és természetesen az egész csapat védelme érdekében sajnos elkerülhetetlen a koncertjeim elhalasztása is.Minden egyes ember egészsége áll az első helyen, számomra ez prioritást élvez mindenek felett. 
Társadalmunk úrrá lesz ezen a válságon, és ez jelenleg csak megértéssel és egymásra való odafigyeléssel lehetséges.

Hogy vagy és hogy van a családod ebben a rendkívüli helyzetben, amikor hirtelen minden egész másképp kezd működni, mint ahogy megszoktuk?
A családom és én egészségileg szerencsére jól vagyunk. Természetesen ez a helyzet nekünk is nehéz. 
Ami az egymással való kapcsolattartást illeti, nagyon tudatosak és óvatosak vagyunk, pont úgy, mint mindenki más, akit a koronavírus közvetlenül vagy közvetetten érint.

Mit gondolsz a korona miatt bevezetett szigorú intézkedésekről? Szerinted indokoltak?
Úgy gondolom, hogy az intézkedések indokoltak és fontosak. Nekem nincs problémám velük. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy megelőzzünk egy nagyobb katasztrófát ill. szembeszálljunk vele.
Ebben az esetben magától értetődően sorolom hátra a saját személyes érdekeimet.
Ez egy globális járvány, amelyet csak a megfelelő intézkedésekkel lehet kézben tartani. Most fontos a körültekintő cselekvés és hogy összefogjunk és támogassuk egymást.

Mit áll számodra a művészet felett?
Nem létezne művészet, ha nem lenne élet. A művészet az életünket tükrözi vissza, és mi az élet? Szerelem, szenvedély és olykor negatív tapasztalatok. Mi más lenne a művészet? Érzelem, amelyet kifejezünk és ebben az értelemben nem létezhet művészet szerelem, szenvedés, nevetés vagy öröm, de bánat nélkül sem. 
Ezért áll az élet mindig a a művészet előtt. Miről meséljünk, ha nem élünk? A művészet akkor teljesen értelmetlen. Biztos, hogy az életben sok mindent megjátszunk, de az igazi művészetnek őszintének kell lennie, belülről kell jönnie. Hiszen nem vigasztalhatunk meg senkit a művészettel, ha nem éltünk át mi magunk is negatív érzéseket!

Mivel töltöd ezeket a napokat most, amikor korlátoznunk kell magunkat a mozgásban?
A zene mindig új és új dolgokra inspirál és a meglévő korlátozások ellenére nagyon sok életörömöt és reményt ad nekem. Ezenkívül lehetőséget ad arra is, hogy ebben a válságban a magam módján támogassam a rajongóimat, miközben a zenémmel mosolyt varázsolok az arcukra. 
Pontosan ezért használom ki az időt, hogy az új crossover albumomon dolgozzak és csakis arra koncentrálok, ami nekem  magamnak is sokat segít, és remélhetőleg mindenkinek sok örömet fog szerezni.

Fordította Menyhért Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése