2022. február 11.

Interjú David Garrett-tel a Tipps-ben, 2022.01.04.

David Garrett: "Ez az öröm a színpadon fog lecsapódni"

Forrás: tips.at | Megjelent: 2022. január 4. | Szerző: Nicole Dirnberger

David Garrett világsztár július 22-én és 23-án élőben koncertezik Linzben || Fotó: Christoph Köstlin

LINZ. David Garrett sztárhegedűs júliusban két estén is elkápráztatja a közönséget a „Klassik am Dom” rendezvényen a Domplatzon. A Tipsnek adott interjúban beszél a jelenlegi helyzetről, a közelgő turnéról és arról, hogy mit jelent számára a zene.

Tips: Továbbra se nagyon lehet nagy koncerteket rendezni. Milyen nagy a várakozás a „Klassik am Dom”-ra?

David Garrett: Pozitívan gondolkodó ember vagyok. Végül mindig a legjobbat feltételezem, de természetesen arra is felkészülök, hogy valami nem fog működni. Ha a Covid miatt át kell ütemezni valamit, akkor ez már csak így van, mindig a rajongók és a turnéban résztvevők egészsége az első.

Tips: Mennyire érzed magad kiszolgáltatva a helyzet viszontagságainak?

Garrett: Természetesen a jelenlegi helyzet nagyon szomorú, és jobban örülnék, ha elérnénk végre arra a pontra, amikor újra lehet koncertezni. Teljes szívemből zenész vagyok, ezért hiányzik, hogy a színpadon zenélhessek. Az elmúlt két évet nagyon szép projektekre használtuk fel, amelyek jövőre kapnak nyilvánosságot. Biztosan mondhatom, hogy sok rajongóm akkor is szép dolgokra számíthat.

Tips: Elárulhatunk már ezekből valamit?

Garrett: Tavaly a Covid következtében volt igazán időm nekiülni és megírni egy önéletrajzot. Ez az első alkalom, hogy személyesen csinálom. Jövőre lesz egy tisztán klasszikus album is, amelyet a Deutsche Grammophonnal adok ki. Egy-két duetthez már találtam remek együttműködő partnereket, de még nem szeretnék túl sokat elárulni. Ugyanakkor írtam egy zongoraversenyt, amit már majdnem befejeztem. Ennek a premierje szintén jövőre lesz.

Tips: Mire számíthatnak a rajongók a közelgő turnén?

Garrett: Mindenekelőtt a közönség elvárja, hogy a zenekarommal álljak színpadra. Nagyon várjuk már, hogy újra együtt zenélhessünk a rajongóimnak. Hiszem, hogy minden egyes koncert, akár én játszom, akár egy másik zenekar vagy egy klasszikus zenekar, hihetetlenül érzelmes lesz, és hogy ez a feszültség és öröm felszabadul majd a színpadon. Úgy gondolom, hogy a jövő évi koncerteken a közönség számára szuperül fogja érezni magát.

Tips: Izgatott vagy, amikor egy új műsorral indulsz turnéra?

Garrett: Nos, fogalmazzunk így: már másfél éve intenzíven dolgozom a koncertprogramon. Annyira intenzíven, hogy azt mondhatom, hogy akkor is nagyon jól játszanám, ha hajnali négykor felébresztenél. Ez egy nagyon vidám, izgalmas és zeneileg nagyon szórakoztató este lesz. Ha elképzelem ezt, már most is nagyon várom.

Tips: Az új album összes dalát játszani fogjátok?

Garrett: Egy színes egyveleg lesz. A végleges műsor még egy kicsit alakulóban van. Nem azért, mert még nem állítottuk volna össze a programot, hanem mert mindig kerülnek bele új darabok, amelyeket más projektekhez készítettünk. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ez vagy az a darab olyan jól sikerült, hogy be kell kerülnie a következő turné műsorába.

Tips: Linzben is kétszer fogtok koncertezni. Idén már jártál egyszer a városban, hogy tetszik Linz?

Garrett: Linz egy nagyszerű város. Legutóbb volt lehetőségem néhány nappal tovább ott maradni. Magában a székesegyházban is játszhattunk. Linzben minden nap kocogtam a Duna-parton, amit nagyon szeretek csinálni. Remélem, lesz alkalmam többet látni a városból, amikor legközelebb ott játszom.

Tips: És milyen volt számodra a székesegyházban játszani?

Garrett: Lenyűgöző volt. Az embert egyfajta áhítattal tölti el. Mindig ezt érzem, amikor ilyen nagy, történelmi jelentőségű épületekben állok, és természetesen a linzi dóm is ilyen. Másrészt persze nagyon inspiráló is ott állni, és hogy ilyen díszletek között zenélhetek. Ez természetesen engem is motivál. Csodálatos este volt számomra, és nagyon jól éreztem magam a színpadon. Ezúttal még a székesegyházban, és legközelebb, remélem, a székesegyház előtt.

Tips: A védjegyed a crossover, egyfajta nagykövetként, küldetéstudattal tekintesz-e magadra, hogy a fiatalokat inspiráld a klasszikus zenére?

Garrett: Egyáltalán nem tudtam, hogy a védjegyem a crossover. Azt remélem inkább, hogy a jó zene a védjegyem. Végső soron én magam is csak próbálom jól érezni magam azzal a zenével, amit nagyszerűnek és lelkesítőnek találok. Ha ez azután a közönségemet is lelkesíti, akkor az a legnagyobb bók számomra. Nem érzem magam nagykövetnek, vagy valamiféle misszióban. Egyszerűen csak megpróbálok valami értékeset és szépet alkotni, amelyben on magam is örömömet lelem, és ha a közönség is élvezi, akkor zenészként teljesítettem a feladatomat. Minden másnak a megítélését, ami ezen túlmutat, másokra bízom.

Tips: Melyik a kedvenc dalod az új albumról és miért?

Garrett: Ezt a kérdést gyakran felteszik, és máig nem találtam rá választ. Úgy kell elképzelni, hogy minden dal a nulláról indul. Természetesen kiválasztod azokat a darabokat, amelyek az adott pillanatban megmozgatnak, és aztán olyan nagy szeretettel dolgozol mindegyiken, hogy lehetetlen azt mondani, hogy az egyik darab jobban tetszik, mint a másik.

Tips: Akkor tehát nincs köztük egy igazán személyes sem…

Garrett: Egy dolgot garantálhatok: amit a színpadon játszom, azt rajongásig szeretem és aközben hihetetlenül jól érzem magam. Lesz-e esetleg majd olyan szám, ahol azt veszem észre, hogy a közönség különösen magával ragadja? Sajnos ezt a Covid okán még nem tudom megmondani. Azt azonban elmondhatom, hogy majd amikor turnékon élőben játszom, ezt nagyon gyorsan észreveszem, és aznap este biztosan az lesz a kedvenc dalom. Ilyen volt például, amikor a turnén a Coldplay-től a „Fix You”-t játszottuk élőben. Tényleg tiszta szívemből szeretem ezt a számot, valamitől nagyon különleges számomra. Akár Moszkvában, akár Kijevben, Berlinben vagy Bukarestben játszottunk, mindig varázslatos pillanat volt mindannyiunk számára a színpadon. De mielőtt a turnén játszottuk volna, még nem tudtam. És ennek alapján feltételezem, hogy amikor először játszom majd élőben az "Alive"-ot, lesz egy-két darab, ami különösen jól működik, és van benne valami varázslatos.

Tips: Te írsz át minden darabot, vagy ezt másvalaki szokta csinálni?

Garrett: Szeretem magam csinálni. Természetesen két nagyon-nagyon jó barátom segítségével, akik a kezdetektől fogva velem vannak. Franck van der Heijden és John Haywood. De én az első hangtól kezdve benne vagyok, és én magam írom.

Tips: Közeleg a karácsony, hogyan töltöd a karácsonyi ünnepeket? (A szerkesztőség megjegyzése: az interjú december 16-án készült.)

Garrett: Mint te, vagy mindenki más. Itthon valószínűleg liba vagy pulyka lesz, meglátom, mit találok rövid időn belül. De valószínűleg inkább karácsonyi liba vöröskáposztával és burgonyával. A családból természetesen mindenkit szívesen látunk, aki szeretne eljönni. Én Berlinben leszek, édesanyám biztosan ott lesz, mivel ő is Berlinben él. Hogy a nővérem Hamburgból és apám Aachenből eljön-e, még nem tudom biztosan. De persze nagyon remélem, hogy mindketten eljönnek Berlinbe, hogy velünk ünnepeljenek.

Tips: De akkor te magad főzöl?

Garrett: Megőrültél? Hiszen szeretnék valami finomat enni aznap este. Nem, én szívesen segítek, de ezen túlmenően valószínűleg nem jutok messzire a konyhában. Szuperül tudok aprítani, figyelni az órát, beállítani az időzítőt, kivenni valamit a sütőből vagy betenni – ezekben nagyon jó vagyok, de a főzést inkább másokra bízom.

Tips: Mit jelent számodra a zene?

Garrett: Számomra a zene egyenlő az életörömmel. De a zene ugyanúgy lelki fájdalom is. A zene alapvetően a mindannyiunk által ismert érzelmi paletta, amely világos és lényegre törő. Más szóval a zene az életünk során megélt összes érzelmet egy pillanat alatt kiváltja. Olyan, mintha a jelen pillanatából egy gombnyomással a múltba, a jövőbe repítene. Ha éppen rosszul érezzük magunkat és zenét hallgatunk, az segít, hogy jobban legyünk. Ha boldog, eufórikus hangulatban vagyunk, a zene felerősítheti ezeket az érzéseket. Ebben a tekintetben a zene gazdagítja és szebbé teszi az életünket.


David Garrett & Band "Alive", "Klassik am Dom", július 22., péntek és 23., szombat, 20 óra, Domplatz Linz. 

Info/jegyek: www.klassikamdom.at, oeticket.at, Domcenter Linz


Fordította: Menyhért Mónika


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése