2020. szeptember 10.

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT DAVID GARRETT!

Fotó: @Cristoph Köstlin


A SZTÁRHEGEDŰS DAVID GARRETT

2020. SZEPTEMBER 4-ÉN 40 ÉVES LETT



Forrás: klassikradio.de | Szerző:  A. Griffin | Megjelent: 2020.09.04.

Nem igazán jellemző rá, hogy visszafogja magát. Különösen akkor, ha kerek születésnap közeledik. És azt rendesen meg is kell megünnepelni. David Garrett 40 éves lett, és új albummal ünnepli magát és általában a zenét.

Több mint tíz év telt el azóta, hogy az akkor még feltörekvő hegedűs a feje tetejére állította a klasszikus és a pop közötti zenei világot. Legyen az akár az ECHO, a Bambi vagy az Arany Kamera - a komoly- és szórakoztató zene sikeres szimbiózisában alkotva számos díjat megkapott. Egyik album következett a másik után. És ugyanebben a hangnemben folytatja tovább.

KONCERTÉRZÉS A KORONAVÍRUS ELLENÉRE 
2020 kivételes nyarán az aacheni származású sztárhegedűs több hírrel is felhívta magára a figyelmet.
Augusztus 30-án a "David Garrett Unlimited live in Verona" című filmet néhány kiválasztott német moziban mutatták be. A csúcskategóriás koncertélményt körülbelül egy éve a veronai antik aréna szívében tapasztalhatta meg több ezer rajongó. A koncertről készült film közben pedig a megfelelő élő hangulatot élhették át a nézők. Amennyire ez ebben az évben csak lehetséges.

Garrett átszabta az UEFA Európa Liga himnuszát is, amely videóklippel együtt került bemutatásra.


ÚJ ALBUM OKTÓBERBEN
 
Az augusztus azonban újabb meglepetést tartogatott a Garrett-rajongók számára. Új albumának megjelenését a weboldalán és a közösségi médián keresztül jelentették be. Az "Alive - My Soundtrack" című stúdióalbum október 9-én jelenik meg; de máris kaphattunk belőle némi kóstolót. A „Stayin’ Alive” című szám már előzetesen megjelent és ízelítőt adott a rajongóknak az utazásból, amelyre az új album majd magával viszi őket.

2020 azonban valószínűleg David Garrett számára is - mint sokunknak - egy olyan év, amelyre emlékezni fog. Az egyébként évente mintegy 300 napon át úton lévő zenészt a világjárvány ugyanúgy megállásra kényszerítette, mint a legtöbb művészt világszerte. Az őszre tervezett turnét jövő évre kellett halasztani.

Elméletileg most lenne is elég idő leereszteni, hagyni lelassulni a pulzust és pihentetni az elmét. 24 arany- és 16 platinalemez, valamint hamarosan 17 stúdióalbum után ez több lenne, mint a megérdemelt - végül is az ember csak egyszer lesz 40 éves.


A cikk alatt található interjút meghallgathatod itt,
magyar fordítással együtt feliratban.


Az interjú szövege:

Mit fognak hallani a rajongók az új albumon?
- Az új album címe "Alive", egy crossover-album, amely alapvetően filmek betétdalait, Netflix-sorozatok zenéit tartalmazza, sőt, a videójátékok világából is merítettünk. Úgyhogy egy nagyon pozitív album, amely egyúttal igyekszik elfeledtetni az emberekkel ezt a mostani eléggé nehéz helyzetet, amiben vagyunk.

Hogy jött az ötlet?

- Úgy gondolom, hogy egy albumnál mindig sok ötlet merül fel, amelyek közül egyszercsak majd egyre kell koncentrálnunk. Jelen esetben a betétdal-koncepció kezdettől fogva megvolt, és ezen belül aztán persze nagyon sokmindent kipróbáltunk.

Milyen szempontok alapján választottad ki a darabokat?
- Trial and error (kísérletezd ki). Én nagyon fontosnak tartom, hogy amit csak lehet, stúdióban is kipróbáljunk, és közben egyiket-másikat elvessük, vagy esetenként akár 2-3-szor is megpróbálkozzunk, míg végül sikerül úgy feldolgozni, hogy jól működjön a hegedűvel. De itt is a kipróbálás a legfontosabb.

Mi különbözteti meg a munkát a klasszikus zenével ill. a filmzenével?
- Egyáltalán semmi. Mert minőséget, egy szép hangzást, egy jó vibratót, egy olyan interpretációt létrehozni, ami tényleg működik, ugyanolyan fontos egy crossover darabnál, mint egy klasszikus műnél.

Melyik részét szeretted legjobban a munkának a felvételek során?
- Azt hiszem az új elemek kitalálását. Egyszerűen ezt a folyamatot, melynek során olyasmit hozunk létre, ami tazelőtt még csináltak a hangszerrel. Azt hiszem, ez olyasmi, ami engem zenészként lelkesít. 

Ki a kedvenc filmzeneszerződ?
- Természetesen vannak a nagyon nagyok, mint Ennio Morricone vagy John Williams. Egyszerűen túl sokan vannak ahhoz, hogy... és természetesen Hans Zimmer, satöbbi, akik hihetetlenül jó filmzenéket  írtak az utóbbi évtizedekben.
Úgyhogy nagyon nehéz közülük egyet kiválasztani.

És a kedvenc filmed/sorozatod?
- A kedvenc sorozatom? Az igazat megvallva én elég sokat nézem a Netflixet, a Trónok harcától a Dexterig, úgyhogy igazából mindent, ami valamennyire kapcsolatos a kalanddal, szívesen nézek.

Mi a helyzet a filmzene-szerzéssel?
- Egyszer már csináltam ilyet a Paganini-filmmel, ahol az összes betétdalt Franck van der Heijdennel közösen írtuk.
De mindig nyitott vagyok új projektekre, és ha jó a forgatókönyv, akkor természetesen benne lennék.

Anne-Sophie Mutter is készített egy albumot John Williams zenéjével - inspiráljátok egymást ilyenkor?
- Nos, igen. Azt hiszem, hogy az album, amit most összeállítottam, valamelyest azért populárisabb, de nem negatív értelemben véve, hanem sokoldalúbb, hiszen nem csak egyfajta film zenéjét tartalmazza, és mert a feldolgozás során is úgy változtattunk rajtuk, hogy a klasszikus mű kissé rockosabb legyen, a rockos hangzású pedig némi klasszikusabb jelleget kapjon, emiatt a különbségek természetesen olyan szélsőségesek, ahogy azt én szeretem, de a hegedűt tekintve az ember természetesen a legnagyobbaktól kap inspirációt, és Ann-Sophie Mutter közéjük tartozik.

Hogyan befolyásolt téged és a munkádat a koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban?
- Az ember természetesen elszigeteltebben közelít a munkához, habár én olyan hangszeren játszom, amelynél az ember önmagára is sok időt kell fordítson. Úgyhogy az elszigeteltség most sem áll tőlem távol, ellenkezőleg, mivel az ember tényleg sok órában foglalkozik önmagával és a hangszerrel. Természetesen ezeket az időket érzelmileg nehéznek éltem meg, mert nem léphetek színpadra. Másfelől pozitív oldala is van, mert a felvételekre koncentrálhattunk a stúdióban, és tényleg elegendő idő jutott rá, hogy egy ilyen albumot elkészítsünk.

Szerinted mi fog most következni?
- Szerintem ha ennek a zűrzavaros időszaknak vége, a kultúra hihetetlenül hamar kiheveri majd, mert az igény arra, hogy az ember egy koncertet meghallgasson, színházba menjen, az nem csökkent.
Egy kicsit ellenőrzöttebben kell csinálnunk, most minden kicsit vissza van fogva, de én azt hiszem, hogy abban a pillanatban, ahogy lehetővé válik mindezt újra kiélnünk, a kultúra újra virágziik majd. Szóval az igény megvan, csak a lehetőséget kell megkapnunk, hogy ezt meg is tehessük.

Fontosnak tartod, hogy a zenészek politikailag elköteleződjenek?
- Ezt mindenki maga dönti el, hogyan csinálja. Én a magam részéről mindig egy kicsit rejtőzködöm, mert a politika is kicsit mindig változik, és nem szeretnénk zászló lenni a szélben ezzel kapcsolatban, inkább kivárok, amíg ki nem alakul valami, amit aztán az ember reálisan szemlélhet.

Mit szeretnél születésnapodra?
- Azt hiszem, ebben az évben a világ összes művésze ugyanazt kívánja, mégpedig hogy újra közönség előtt játszhasson, mert ez a luxus, ez a kis szabadság, hogy az ember a színpadon él, szerintem mindannyiunknak nagyon hiányzik.

Milyen érzésekkel tekintesz a 40-re?
- Örülök a 40. születésnapomnak. Nem félek az öregedéstől, éppen ellenkezőleg: idősebbnek lenni egy kicsit mindig együtt jár azzal, hogy több tapasztalattal rendelkezel, érettebb leszel, úgyhogy várom a következő 40 évet.

Mit kívánsz magadnak a következő 40 évre?
- Azt kívánom magamnak, hogy az egészségem ugyanolyan jó legyen, mint az elmúlt 50 évben. Vagyis 40 évben! Na ezt jól elrontottam...hiszen nem is leszek még annyi!


Fordította Menyhért Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése