2020. november 9.

ALIVE – MY SOUNDTRACK - albumismertető

A 2020. október 9-én megjelent ALIVE – MY SOUNDTRACK album ismertetője a hivatalos weboldalról és
David saját videós bemutatója az egyes zeneszámokhoz - magyar fordítással.

Fotó: David-Garrett.com

A klasszikus-, a rock- és a popzene szupersztárja a saját életét bemutató utazásra visz minket, mégpedig annak filmzenéi segítségével.

Mindannyian szeretünk előhívni különleges pillanatokat és olyan élményeket, melyek szerepet játszottak személyiségfejlődésünkben: különböző stílusokban íródott kedvenc dalainkat, amelyek azonnal képeket és érzelmeket hoznak elő a tudatunkból, mosolyt varázsolnak az arcunkra, vigasztalást nyújtanak vagy arra buzdítanak, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Az ’Alive – My Soundtrack’ című lemezzel a sztárhegedűs David Garrett bemutatja  legújabb crossover projektjét – talán eddigi zenei karrierje legszemélyesebb albumát – pontosan azért, mert ebben kiemelt szerepet kapnak a Garrett életében különleges jelentéssel bíró dalok és zenedarabok.
„A szívem nagyot dobban minden egyes dalért ezen az albumon, mivel mindegyikkel intenzív kapcsolatban vagyok. Egyszóval mindegyikből őrzök egy kis darabot a szívemben.”
Az Alive – My Soundtrack klasszikus és modern dalokkal robban, melyeket David Garrett új hangzással és megközelítéssel ad elő. 
„23 darab van az albumon, és hihetetlenül nehéz volt a végső kiválasztás. Majdnem minden dalt kétszer felvettünk, többek között azért, mert újabb és újabb dalok jutottak az eszembe, és rögtön  ki is tudtam próbálni őket a stúdióban. A ’Happy’ Pharrell Williamstől az egyik utolsó darab volt. Akkorra igazából már mindent felvettünk az albumra – a zenekart, a dobokat és a többit – ezért támadt egy ötletem: Nem, nem fogunk még egyszer idehívni mindenkit ezért a számért, mindent saját magam fogok eljátszani a hangszeremen. És nagyon boldog vagyok, hogy így döntöttem.” 
Az eredmény pedig egy egészen egyedi ’Happy’ lett; egy olyan felvétel, amilyen valószínűleg még nem készült erről a számról!

Az album rögzítésének munkálatai pontosan a Covid-19-járvány karantén-időszakára estek. David Garrett rövid időn belül eldöntötte, hogy nem többszöri, időkorlátokhoz kötött összejöveteleken készítik el a felvételeket különböző stúdiókban, hanem belemerülnek az alkotómunkába a régóta vele együtt dolgozó producerével és gitárosával, Franck van der Heijden-nel, a saját, otthoni stúdiójában. Így beszél erről az időszakról: „Az egész albumot számomra teljesen új körülmények között készítettük el. Volt időm, nyugalomban tudtam elkészíteni a feldolgozásokat, spontán ötletektől vezérelve ki tudtam próbálni új dalokat, az idő szinte lelassult. Mivel turnézni nem tudtam, egész egyszerűen több időnk jutott minden egyes zeneszámra, ez egészen különleges helyzet volt számomra.” – mondja a zenei díjakat magáénak tudó muzsikus. 

David ebben a videóban mesélt arról, hogy készült az album:

 
„A filmzenei album ötlete és koncepciója már megvolt bennem egy ideje. Az ’Unlimited’ című, legjobb zenéket felsorakoztató tavalyi lemezem után egy teljesen új fejezetet akartam nyitni.”
Az új album a ’Stayin’ Alive’ Bee Gees-klasszikussal kezdődik. Ez volt az albumon a legelső szám, amit David Garrett kiválasztott és felvett. 
„A dal megadta a kezdeti szikrát az egész filmzenés albumhoz, de változatosan szerettem volna elkészíteni, nem ragaszkodni szigorúan a kezdésből következő filmzenékhez.” 
David Garrett ösztönösen használja a megérzéseit, hogy megalkossa a klasszikus darabok - mint például Beethoven művei - és a modern dalok - mint például a Metallica-tól az ’Enter Sandman’, vagy Michael Jacksontól a ’Thriller’ - elegyét, ugyanakkor ügyel az egyensúlyra is. Szintén fontos a számára, hogy megtalálja a megfelelő „elbeszélő szálat” a jó hallgatói élmény kialakításához. 
„Az összes crossover lemezemen nagy gondot fordítottam arra, hogy a dalok sorrendje egy tökéletes egészet alkosson – emelkedett hangulatú, valamint csendesebb darabokkal egyaránt."
Az újabbnál újabb dalok hegedűvel történő interpretációjának varázsa töretlen maradt David számára, még zenei karrierjének számos csúcspontja után is: „Lehetséges, hogy valóban egyfajta felhívást érez a művész arra, hogy új utakat is felfedezhessen a hangszer megszólaltatására, amely oly sok muzsikát teremtett már eddig is.”

David ismertetői az album minden zeneszámához - magyar fordítással feliratban


Az albumon David Garrett személyes kedvenceit mutatja be és különböző emlékekkel és pillanatokkal olvasztja egybe ezeket. A ’Dance of the Knights’ (A lovagok tánca) a gyermekkorára emlékezteti: „Nagyon kicsi voltam, 4 vagy 5 éves. Még mielőtt hegedülni kezdtem volna, az édesanyám lemezgyűjteménye és ez a balettzene teljesen lenyűgözött.” 
Amikor az energiáé a főszerep, és elengedjük a gyeplőt, akkor Mozarttól a ’Confutatis’ című darab lesz, ami magával ragad. Louis Armstrong ’What a Wonderful World’-je érzelmileg érinti meg Davidet, mivel ez „egy nehéz helyzetben íródott, és mégis időtlen és reménnyel teli dal. 
”A ’Shallow’ David Garrett előadásában a ’A Star is Born’ (Csillag születik) című filmből egy modern klasszikus. „Nagyon megindított ez a film” – mondja David. 
Amikor a sporthoz nélkülözhetetlen motivációra van szüksége, akkor ott a Metallica és az ’Enter Sandman’ nyers ereje, ami megadja Garrettnek az adrenalinlökést. 
Nagyon várja, hogy – amint lehetséges lesz újra élő koncerteket tartani – előadhassa a nem túl könnyen eljátszható ’Hoedown’-t, vagy éppen a ’Come together’-t, amit csak az elektromos hegedűn szólaltat meg. 
Amikor megkérdezzük, hogy az album mely dalával szeretné kezdeni a napot, a válasza egyértelmű: „’Beauty and the Beast!’ (A Szépség és a Szörnyeteg). Óriási Disney-rajongó vagyok, és a film mottója szerint élek: „Kezdd a napot egy mosollyal – és ne idegeskedj túl sokat, légy inkább nyugodt! És ez a dal ilyen hatással van rám.” 
Van még egy Disney-dal az albumon, a ’Let it go’ (Legyen hó) a ’Frozen’-ből (Jégvarázs). David Garrett nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a hangulatok – melyeket az egyes dalok előidéznek számára és a hallgatóság számára is – egyensúlyban legyenek.
„Mindig kisüt a nap az eső után, ez az élet, és így érzek a zene iránt is" 
                       – mondja Garrett, mintegy magyarázatot adva az album sokszínűségére.
A sztárhegedűs nagyon várja a hallgatóság reakcióját az új lemezre, az ’Alive’-ra!
„Még mindig nagyon izgalmas és megható érzés – függetlenül attól, hogy hány albumot adott már ki az ember – látni azt, hogy egy dal pontosan ugyanolyan érzéseket vált ki az emberekből, mint amit én érzek és amit meg szeretnék velük osztani.”
Az ’Alive – My Soundtrack’ egy szikrázó zenei tűzijáték, a 2020-as év zenei életének abszolút fénypontja. Az Echo- és a Bambi-díjak többszörös győztese utazásra viszi hallgatóságát, egy erőteljes, érzelmes, megindító utazásra, ami mindenekfelett száz százalékosan: DAVID GARRETT.

Fordította: Szánthó Katalin

3 megjegyzés: