2023. szeptember 5.

Interjú David Garrett-tel: A legszebb dolgok az életben

A sztárhegedűs 2021 nyarán, a világjárvány alatt itt,
a Klassik am Dom rendezvénysorozat keretében adta egyetlen koncertjét
Fotó: F. Litzlbauer, Volker Weihbold


Forrás: Kirchenzeitung der Diözese Linz | Megjelent: 2023. június 20. | Szerző: Elisabeth Leitner

A világjárvány idején egyedül Linzben adott koncertet. Hogy miért szeret David Garrett a Domplatzon fellépni, és hogyan képes a klasszikus zene a fiatalokat is inspirálni – erről beszélgettünk vele.

Többször járt már Linzben, kívülről-belülről ismeri a Mária-székesegyházat (Mariendom). Augusztus 4-én újra itt lesz. Mitől vonzó az Ön számára a Domplatz?

David Garrett: Nyáron a Domplatz fantasztikus helyszín, csodálatos hangulattal. Nagyon inspirál, ha gyönyörű környezet vesz körül. Főleg szabadtéren, különösen klasszikus zenét nagyszerű olyan környezetben játszani, amely vizuálisan is inspirál, miközben a színpadon vagy. Ebből a szempontból a Domplatz úgymond ideális szabadtéri helyszín egy klasszikus koncerthez.

A tér építészete különleges hatással van Önre? Megnyugszik Ön is ilyenkor? Vagy másképp fogalmazva: Hol vannak azok a helyek, ahol nyugodtan tud pihenni és erőt tud gyűjteni a turnék közepette?

Garrett: A nyugodt pihenést az alvás nyújtja. Mindig igyekszem eleget aludni a turnékon, hogy energiát gyűjtsek. Nem iszom alkoholt, egészségesen étkezem és valamennyit sportolok is közben. Nem teszek olyasmit, ami megnehezítené az életet a turné alatt, éppen amikor amúgy is sok a dolgom. Ez a fegyelem nagyon fontos számomra, ezáltal nem lesznek túlságosan stresszesek a napjaim a turné alatt. Szerintem az ember nem a koncertekkel teszi tönkre magát, hanem inkább azzal az élettel, amit azok mellett él. Igyekszem a lehető legfegyelmezettebb életet élni, többek között sporttal és testmozgással a koncertek között.

Úgy gondolja, hogy a klasszikus zene egy vonzó, műfajokon átívelő, heavy metalt és pop/rockot is tartalmazó programmal maradhat fenn hosszú távon? A művészeknek és a koncertszervezőknek bátrabban kellene ebbe az irányba menniük, vagy mindezt saját egyéni útjaként határozná meg?

Garrett: Én ezt a saját utamnak tekintem. Egyértelmű, hogy művészként, bármilyen műfajú is legyen az, szereted a zenét és szenvedéllyel csinálod, és persze egyúttal előre is mozdítod. Hogy milyen módon, azt minden művész saját maga határozza meg.

Soha senkinek nem tanácsolnám, hogy az én utamat válassza. Én a saját utamat jártam, és senkit nem tekintettem ebben mintának. Persze olykor inspiráltak olyan nagy művészek, mint Fritz Kreisler, Paganini és Heifetz. Hiszen ők maguk is hihetetlenül sok saját zenét írtak, vagy népszerű népzenét dolgoztak fel, vagy írtak át hegedűre.

Ennek megfelelően lényegében a nagy virtuózok hagyományát követem a magam sajátos módján. De alapvetően mindig azt mondanám, hogy aki szeret zenélni, az szívesen fogja ezt a zenét "népszerűsíteni", erőre mozdítani, és ki fog állni érte.

Sokan aggódnak, hogy a klasszikus zenét hallgató közönség kezd kiöregedni, és a fiatalokat már nem lehet a klasszikus zenének megnyerni. A koncerttermek bérletes közönsége egyre idősebb, a fiatalok hiányoznak. Önnek milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban?

Garrett: Úgy gondolom, hogy főleg az utóbbi években – különösen a közösségi médián keresztül – a fiatalok újra lelkesednek a klasszikus zene, és a klasszikus hangszereken játszó művészek iránt.

Ugyanakkor talán a bérletes rendszer is kissé elavulttá vált. A fiatalok nem sokat tudnak kezdeni egy koncertbérlettel. Talán el kellene gondolkodni egy olyan rendszeren, amely izgalmasabb a fiatalok számára. Ezért tehát nem aggódom amiatt, hogy a bérletesek életkora magasabb, ez teljesen rendben van. Azt is fontosnak tartom, hogy művészként, zenészként ne zárjunk ki senkit. Ugyanakkor biztosan vannak olyan utak, amelyek izgalmasak lehetnek a jövőre nézve, és amelyek eltávolodnak a bérletes rendszertől.

 

Fotó: F. Litzlbauer, Volker Weihbold: 


A covid és a világjárvány sok embert rosszul érintett a kulturális szektorban. Az is világossá vált, hogy az élő előadásokat nem lehet mással pótolni. Hogyan élte meg ezt az időszakot, és hogyan érzi magát most, hogy minden újra lehetséges?

Garrett: Utazás szempontjából nagyon nyugodt időszak volt. Mindazonáltal rendkívül elfoglalt voltam egy zongoraverseny megírásával, az ICONIC című új, klasszikus albumon való munkával, ami egyben egy új klasszikus turnét is jelent. Írtam egy csodálatos könyvet, egy önéletrajzot, amelyet digitális QR-kódokkal láttam el, hogy az olvasók további videók, fotók és mindenekelőtt a megfelelő zeneművek segítségével további betekintést nyerjenek az életembe. Próbáltam kreatívan és másféleképpen dolgozni, ennek megfelelően izgalmas és szép is volt számomra ez az időszak. Nagyon jól használtuk ki a covid-időszakot, és igazán nagyszerű projekteket valósítottunk meg.

Egyáltalán nem unatkoztam ez idő alatt, épp ellenkezőleg! Természetesen nagyon örültem, amikor újra lehetőségem nyílt élő koncerteket adni: Ez a szenvedélyem, ez az egyik legszebb dolog az életemben. Idén körülbelül 80 koncertünk lesz világszerte.

Vissza Linzbe: Beutazta az egész világot: és éppen Linzzel kapcsolatban mi jut eszébe?

Garrett: Mindenekelőtt gyönyörű koncertekkel kapcsolódik össze számomra Linz, és természetesen egy igazán különleges koncerttel, amelyet a linzi dómban adtunk a világjárvány idején. Ez volt akkor az egyetlen lehetőség, hogy közönség előtt játszhattam! Azt a koncertet az ORF rögzítette és közvetítette is, úgyhogy a világjárvány idején tényleg privát, csodálatos pillanatokban volt részem Linzben.

A "Klassik am Dom" programjáról: Mivel fogja meglepni idén a rajongóit és közönségét ezen a rendezvényen? Van valami, amit már a korábbi években is ki akart próbálni Linzben, és ezt idén végre megvalósíthatja?

Garrett: Klasszikus program lesz, amely az ICONIC albumra épül. Vagyis természetesen az ezen az albumon szereplő klasszikus darabokat fogjuk játszani. Azt hiszem, egy kicsit meg is tudom majd lepni a közönséget azzal, hogy ezúttal lesznek közönségkérdések is, amelyekre spontán, élőben, a színpadon fogok válaszolni. Olyan kérdésekre, amelyeket előre nem ismerek majd, egyszerűen felolvasom őket a színpadon - és aztán remélhetőleg eszembe is fog jutni valami okos válasz is. Minden bizonnyal csodálatos, spontán este lesz: szórakoztató, nagyszerű klasszikus zenével teli.


Fordította: Menyhért Mónika

1 megjegyzés:

  1. David Garrett Te egy csodálatos ember vagy!Szebbé teszed a zenéddel az életemet! Köszönöm!

    VálaszTörlés