2014. október 8.

Az Ördög Hegedűse felrázza a Festhallét

Fotó: Sven-Sebastian Sajak

David Garrett Frankfurtban (okt.4.) | Forrás: FNP | 2014.10.06. |

Egymás után két este a frankfurti Festhalle színpadán: látványos színpadi show-val indítja turnéját a hegedűsztár.

Egészen hátul rejtőzik David Garrett a nézőtéren. A fények már kialudtak. Mindenki a színpadot figyeli, miközben Strauss "Imigyen szóla Zarathustrája" csendül fel fenségesen; a Holdról készült közelképek villódznak a kivetítőkön, és a lézershow is elkezdődik. A hegedűs lendületet vesz és felemelkedik. Egy éles fénycsóvában indul el Garrett a színpad felé - a nézők feje felett a magasban.

Alig érkezik meg, elnézést kér az amerikai balett táncosnő, Dove-Marie Garrett és a német jogász és hegedű aukcionátor, Georg Paul Bongartz fia: "Heló Frankfurt, kérlek, ne legyetek rám mérgesek! Eredetileg egy best of turnét terveztem, de annyi új ötletem támadt." No de, kérem: Akinek van, annak van! És: a csarnokban lévő 7500 nézőből ki lenne képes haragudni a német-amerikai ifjúra, aki előbb a londoni, majd a New York-i konzervatóriumban tanult?

Egy majdnem háromórás, félórás szünettel megszakított műsort vezet és játszik végig kopott farmerben, bő pólóban és lezser zakóban a 34 éves hegedűs, akit egykor Yehudi Menuhin "generációja legnagyobb hegedűsének" tartott. Szőke haja közben többnyire összekötve marad. Az együttesével és a Neue Philharmonie Frankfurt zenekarral a háta mögött Garrett a pop, a rock és a klasszikus zene világából sorakoztatja egymás mellé a népszerű darabokat: Springsteen "Born in the USA" számát követi az Andrea Bocellit a háttérben a kivetítőn megjelenítő "Ma Dove Sei"; az ABBA "I Have a Dream"-je pedig Orff  "Carmina Burana" részlete előtt hallható. A Bon Jovi féle "Livin' on a Prayer"-rel ér véget az első rész. 
Garrett Vuillaume-ja* szikrákat szór Steve Morse "Well Dressed Guitar"-ja alatt, amely a második rész kezdő száma. A futball világbajnokságra emlékezik a Queen "We Are the Champions"-e közben. Elton John "Your Song" című dala alatt a sármőr az egyik nézőt, Carlát csábítja el a színpadon. Beethoven "Sonata Pathétique", Mozart** "Requiem/Lacrimosa" című darabjai és Miley Cyrus "Wrecking Ball" című dala, valamint egy további izzó mix után érzelmes búcsút vesz az "Always on My Mind" balladával.

____________________________________________________

* Az eredeti cikkben hibásan 'Stradivari' szerepel.
** Az eredeti cikkben 'Verdi' szerepel. Verdi Requiemjéből a "Dies Irae" hangzott el.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése