2014. október 28.

ECHO Klassik 2014 - "Úgy néz ki, mint egy angyal, úgy játszik, mint az ördög"

Fotó: ZDF.de

... "Niccolò Paganini, az Ördög hegedűse a példaképe. És David Garrett sokak számára az ő reinkarnációja. Ő is forradalmi dolgokat hajt végre a hegedűjével ..." - így konferálták fel Davidet. A szülei a nézőtéren ültek, David természetesen az "Év Legkelendőbb Albumáról", a főszereplésével készült Paganini film "Garrett vs Paganini" című filmzenealbumáról játszott egy számot, mégpedig az "Io Ti Penso Amore"-t. Miután megkapta az ECHO-t, ezekkel a szavakkal köszönte meg:

 "Mindig őrült nagy megtiszteltetés az ECHO-t megkapni, teljesen le vagyok taglózva, rettenetesen boldog vagyok. Az Év Legkelendőbb Albuma ... mit is lehetne erre mondani ... Paganini olyasvalaki volt, aki minden hangszeres zenészt inspirált. Emlékszem, hogy a Paganini capricciókkal nőttem fel, azt hiszem, minden más hegedűs is, mindenki itt a zenekarban is egy kicsit Paganini felé orientálódott. Persze lehet azt mondani, hogy a technika nem minden, a technika az az alapja a zenének. De végeredményben az embernek birtokolnia kell a technikai tudást ahhoz, hogy csodálatos zenét tudjon alkotni. És számomra Paganini valóban az alapja a szabad zenélésnek, legyen az egy Csajkovszkij hegedűverseny, vagy Brahms, vagy az igazán nagyok, Sibelius, vagy Sosztakovics, hol lennének Paganini nélkül? Ő valóban valami egészen újat hozott létre. Ha egy kicsit visszaemlékszünk a zenetörténelemre, Paganini előtt nem volt senki, aki ezen a hangszeren ilyen nagyszerűt és újat alkotott volna. Ezt a díjat most valóban Paganini tiszteletére veszem át, és remélem, hogy még egy-kettő jön hozzá a következő években. Sok szeretettel."



A gála előtt a díjazottak gondolatai egyébként olvashatóak voltak az ECHO Klassik honlapján is. David:

"Nagy megtiszteltetés számomra, és munkám igazolásaként tekintek arra, hogy ilyen sok rajongóm osztozik velem a zene és Niccolò Paganini hagyatéka iránti lelkesedésemben. Nagy vágyam és álmom volt, hogy jó barátommal, Franck van der Heijdennel közösen elkészíthessem ezt az albumot és az Ördög hegedűse című film zenéjét. Szívből köszönöm nagyszerű támogatásotokat és a rengeteg pozitív reakciót, amit tőletek kaptam! Nem is lehetne ennél jobb motiváció ahhoz, hogy az utamat állhatatosan folytassam, és a jövőben még több váratlan projektet valósítsak meg.

Szívélyes üdvözlettel,
David Garrett"

Videó 1 | Videó 2 (fellépés + díjátvétel):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése