2016. október 31.

A The Strad havilap tisztelgése Paganini előtt

Az 1889-ben alapított, klasszikus zenei magazin október 27-én két dologgal tisztelgett a híres virtuóz előtt. Az egyik egy korabeli anekdota, a másik pedig egy videó, amelyben "megszólal" Paganini legendás hegedűje, az Ágyú.

____________________________________________________________________
Paganinit, a nagy hegedűművészt megleckéztették

A hegedűvirtuóz születésnapja alkalmából újra leközlünk egy humoros cikket a The Strad 1893-ban megjelent kiadásából.


Niccolò Paganini mindig azzal dicsekedett, hogy semmit nem tesz hiába, de egy alkalommal túlbecsülte magát, amikor túlzottan agyafúrt akart lenni.

Utazás közben véletlenül elkapta egy nagy vihar, és a kocsija tönkrement egy kúria közelében. A ház tulajdonosa, egy jómódú albáró, kifejezésre juttatta a büszkeségét, hogy egy nagy művészt szórakoztathat, és meghívókat küldött ki neki egy nagy vacsorára. 

Vacsora után egy kislány, a házigazda egyik lánya, felkapott egy "véletlenül" a szobában lévő hegedűt, és arra kérte Paganinit, hogy játsszon rajta. Olyan esedező tekintettel párosult a kérése, hogy a művész képtelen volt visszautasítani. 

Másnap Paganini elküldte a titkárát az albáróhoz, hogy megköszönje a vendéglátást, és egyúttal küldött egy 50 fontról szóló számlát is az előző esti fellépéséről. Az albáró szó nélkül fizetett, nem sokkal azután, hogy Paganini kocsija elindult. 

Alighogy elhagyta a főkaput, amikor két megtermett inas lépett elő és elkapta a lovak kantárját. Paganini kinézett az ablakon és megkérdezte, mégis mit jelentsen mindez. "Ez XY Úrtól van," hangzott a válasz, "egy 50 fontos számla a kosztról és kvártélyról". Paganini arca elkomorult. Nagyon lassan, egy szó nélkül, a művész elővette a tárcáját és visszaadta a csekket, amelyet nemrég megkapott.
__________________________________________________
Ez a cikk először a The Strad 1893 májusi számában jelent meg.

____________________________________________________________________
David Garrett az Ágyú becenevű Guarneri del Gesù hegedűn játszik

Paganini kedvenc hegedűje egy 1742-ben készült Guarneri volt, aminek erőteljes hangja miatt az Il Cannone becenevet adta. | Kapcsolódó írások: Genova 2016.04.14. | Genova: Élő közvetítés és Paganini hegedűje

Az ördög hegedűse című filmjének betétdalát játssza rajta. Videó




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése