2020. október 16.

David Garrett: "Tudom, milyen fontos az őszinteség" - interjú a Berliner Morgenpost-ban, 2020.10.14.

David Garrett az életörömöt akarja közvetíteni új albumával.
Morcos is tud lenni - ha a környezetében valaki hülyeséget csinál

David Garrett (40) már tizenkét évesen megkapta első lemezszerződését.
Új albumának címe: „Alive! MySoundtrack". | Fotó: Reto Klar


Forrás: Berliner Morgenpost | Szerző: Rudiger Sturm | Megjelent: 2020. október 14.

Berlin. David Garrett, a sztárhegedűs új, „Alive!” című albumával megpróbálja az életörömöt közvetíteni rajongóinak a járvány idején, ahogy ő fogalmaz. A 40 éves művész maga is teljesen nyugodtnak, pozitívnak tűnik.
N
eki is vannak azonban nagy, beteljesületlen vágyai. Ehhez viszont a Himalájába kell mennie.

Új albumának alcíme „My Soundtrack”. A dalokat is úgy kell felfognunk, mint saját élete filmzenéit?

David Garrett: A darabok személy szerint is jelentenek nekem valamit, de ezúttal nem a saját múltamat hivatottak tükrözni. Az utóbbi hat-hét hónapban nagyon sok időm volt filmeket, sorozatokat és dokumentumfilmeket nézni, és ez inspirálta ezt a válogatást.

A kényszerszünet egyben azt is jelentette, hogy nem mehettek turnézni. Hozott ez a leállás valami pozitívumot is?

Garrett: Több időm volt a stúdiómunkára, így kezdettől fogva odatehettem magam és többet tudtam kísérletezni is. Erre hosszú évek óta először volt lehetőségem. És amikor az ember nem utazik, egyfajta belső nyugalom alakul ki benne. De már nagyon hiányoznak a koncertek. Remélem, hogy egy megfelelő higiéniai koncepcióval hamarosan ismét lehetőségünk nyílik sokak szórakoztatására.

Nemrég töltötte be 40. életévét. Alkalmat ad-e ez a mérföldkő arra is, hogy újraértékelje az életét?

Garrett: Erre még soha nem gondoltam. Talán nem nézek magamba ehhez eléggé, vagy túl szerencsés voltam az életben. Mindenem megvan, amiről valaha álmodhattam.

David Garrett egy koncerten a berlini Mercedes Benz Arénában. | Fotó: imago

 

De azért változott az évek során?

Garrett: Igen, sokkal nyugodtabb vagyok és sokkal nagyobb távolságot tartok. Az emberismeretem is javult. És tudom, mennyire fontos az őszinteség.

Mi történik, ha egy üzleti partnere csalódást okoz Önnek?

Garrett: Az ember elméletileg megválaszthatja, hogy akarja-e folytatni a munkát vele vagy sem. Személy szerint azonban azon a véleményen vagyok, hogy az emberek nem változnak. Tehát ha valaki hülyeséget csinált körülöttem, akkor számomra az a kapcsolat végét jelenti.

Magánéleti vagy üzleti értelemben?

Garrett: Mindkettőre igaz. Ebben nagyon racionális vagyok.

Milyen gyakran fordult ez elő Önnel?

Garrett: Hát elég sokszor. Olyan vagyok, aki intenzíven utánakérdez, utánaolvas a dolgoknak, és ezért pontosan tudja, mi történik körülötte. Ilyenkor sokkal hamarabb feltűnik, ha nem stimmel valami, mintha az ember csak a zene világában élne, és nem ismerné ki magát a szerződésekkel kapcsolatban és nem is akar ezzel foglalkozni.

Vannak olyan dalok is az albumon, mint az „Amazing Grace”, amelyek spirituális hangokat ütnek meg. Hogyan jellemezné saját spiritualitását?

Garrett: Tisztában lenni önmagammal, őszintének lenni magammal szemben és arra koncentrálni, amit igazán szeretek csinálni az életben. Aki saját magát szereti, az nem tud ártani másoknak. Ezek teljesen normális dolgok, de mégis gyakran megfeledkezünk róluk. Ez az én személyes vallásom.

Van ennek a dalnak személyes jelentése az Ön számára?

Garrett: A szeptember 11-ét követő napon utaztam New Yorkba. Ez volt a tanulmányaim első napja. Három nappal később pedig a stúdióban felvettük az „Amazing Grace” -t, mert egyfajta támogatást akartunk vele kifejezni, biztatást arra, hogy az emberek ne veszítsék el a reményt egy nehéz helyzetben. Úgyhogy ez is közrejátszott, hogy felvegyük ezt a számot erre az albumra.

Vannak a zenén kívül tervei, amelyeket meg akar valósítani?

Garrett: Mindig el akartam menni a Himalájába, Tibetbe. Ott túrázni hátizsákkal, kempingezni és meditálni. Évek óta rajta van a listámon. Fantasztikusan megnyugtatónak találom a hegyvidéket. Élvezem az ottani csendet. Az a vidék biztosan hihetetlenül gyönyörű.

Ott akár vissza is vonulhatna pár hónapra egy kolostorba...

Garrett: Két hét elég lenne nekem. Azután megint honvágyam lenne Berlin után.


Fordította: Menyhért Mónika

1 megjegyzés: