2018. augusztus 20.

A sokoldalú hegedűművész - Az áttörés

Davidnek elég hamar rá kellett jönnie, hogy a zenei világ nem várt rá, amíg ő New Yorkban tanult. A zsebében volt ugyan a világ egyik legrangosabb zeneiskolájának a diplomája, de már évek óta nem volt lemezszerződése, és a csodagyerek-státusszal sem ment már semmire. 

2004-ben volt néhány klasszikus zenei fellépése Európában, például a brit Királyi Filharmonikus Zenekarral, Leonard Slatkin vezényletével Csajkovszkij hegedűversenyével lépett fel, és két vendégfellépés során a Saar-vidéki Állami Zenekarral Jiří Kout karmestersége alatt Brahms D-dúr hegedűversenyét (op.77.) adta elő.


delmue | 3., 4.: Brazília | david-garrett-fans.com


2005 júniusában Dél-Amerikában lépett fel. Paula Peluso zongoraművésszel. Brahms (Op.78.), Bach (BWV 1001) és Beethoven (Op.96.) szonátákat adott elő Buenos Airesben.

"Garrett egy spontán, karizmatikus és csodálatos zenész, bámulatos hangszeres technikával ... Rendkívüli, bonyolult részeken haladt át elmélyült líraisággal, a legkisebb botlás nélkül. A hangzása könnyed volt, természetes és intenzív, és megmutatkozott, hogy alaposan ismeri a kottát. [...]
A hihetetlenül tehetséges Garrett nemcsak lenyűgöző volt a mű rendkívüli és pompás előadásával, hanem néhány diszkrét mozdulatot és titkos pillantást is megejtett a közönség felé ... Garrett megérdemelten hódította meg a közönséget és álló ovációt váltott ki..." -  Pablo Kohan, lnol.com.ar
"David Garrett formát bont a klasszikus zenében. Ez a német hegedűművész angol vezetéknévvel úgy néz ki, mintha színész lenne. Hosszú, szőke haja van, fekete, bő nadrágot visel, de nincs rajta nyakkendő. Mintha egyenesen egy romantikus filmből lépett volna elő, a spontán és karizmatikus mosolya teszi a romantikus imázst teljessé. Habár színésznek tűnik, nyilvánvaló, hogy a tehetsége a hegedülésben rejlik." - Pablo Kohan, La Nación (2005. június 6.)



Szintén 2005-ben, kizárólag Japánban jelent meg a "No Dress Code" című album, a Samon Promotion kiadásában. David Tokióban vette fel rá az anyagot.

A cím arra utal, hogy David olyan öltözékben szeret a színpadra állni, amiben kényelmesen, jól érzi magát, még ha ezzel szakít is a hagyományokkal, vagy nemtetszést vált ki.

01. Brahms: F.A.E. Violin Sonata "Scherzo"
02. Sarasate: Spanish Dances for Violin and Piano Op. 22-1 Romanza Andaluza
03. Monti: Csárdás
04. Kreisler: Caprice Viennois Op. 2
05. Paganini: Caprice for Violin solo No. 13
06. Foster: Jeannie with the Light Brown Hair
07. Kreisler: Tempo di Minuetto
08. Sarasate: Introduction and Tarantelle Op. 43
09. Mozart: Sonata for Piano and Violin in B flat, K378. - Allegro Moderato
10. Mozart: Sonata for Piano and Violin in B flat, K378. - Andantino Sostenuto e Cantabile
11. Mozart: Sonata for Piano and Violin in B flat, K378. - Rondeau. Allegro


Samon Promotion | david-garrett-fans.com

A koncertek, bár elismerést vívtak ki, nem vitték Davidet közelebb a műfajkeresztező projektjéhez. Semelyik koncertszervező, vagy lemezkiadó, ahol a crossover-tervét felvázolta, nem volt lenyűgözve az ötlettől. De David nem hagyta magát és tovább próbálkozott, újra és újra megjelent kisebb ügynökségeknél is, miközben magánrendezvényeken csupán néhány ember előtt játszott, hogy megkeresse a mindennapi betevőt - mindig azzal a reménnyel, hogy valaki a jelenlévő vendégek közül érdekelt a zeneszektorban ...

2006. január 25-én Montrealban adott koncertet, február 18-án a Monti-Csárdást húzta a Teddy Awards gálán Berlinben. Ezután ismét Európa következett. Időpontjai egyre szaporodtak, és végül a zeneipar is észrevette az állandó érdeklődést és David közkedveltségének mértékét.

A kitartásának hála, kerülőutakon keresztül eljutott a londoni lemezkiadó, a Decca képviseletéhez, akiket végül meg tudott arról győzni, hogy vállalják a crossover-albumának kiadását. Nem lelkesedtek annyira az ötletért, mint ahogyan David, és ezt egyértelműen a tudtára is adták. "Van pop, rock, jazz és klasszikus zene, és ez a CD sehova sem illik." „Nem fogsz eladni belőle négy darabot sem!” Habár felvették az anyagot, először mégis a fiókban kötött ki, és nem jelentették meg.

Japánban 2006. augusztus 24-étől 27-éig Tokióban és Oszakában reklámozta crossover-anyagát. Többek között a helyi Apple Store-okban játszotta például a Metallica "Nothing Else Matters" című számának átiratát.


Takao Sakai | david-garrett-fans.com


Néhány videó ebből az időszakból:




 



David hegedült a hongkongi énekes, Hacken Lee Paper Wedding című számában (egy másik verzió itt), együtt lépett fel a horvát zongoraművésszel, Maksim Mrvicával, valamint eljátszotta a Király és én című dél-koreai történelmi sorozat főcímzenéjét is:




Szeptember 23-án Londonban Ennio Morricone La Califfa-feldolgozását adta elő a Monti-Csárdás és Rimszkij-Korszakov Dongója mellett ugyanazon a gálán, ahol a Királyi Filharmonikus Zenekar és Ingrid Fuzjko Hemming zongoraművész is fellépett.

Lassacskán híre ment, hogy az előadásai különlegesek, és a lelkes közönség keltette szóbeszéd megtette a hatását. Klasszikus zenei felkérései egyre szaporodtak.

Egy nap jelentkezett a berlini DEAG koncertszervező cég Davidnél, szerződést kötött vele, és gondoskodott arról, hogy kapjon a Decca-nál egy exkluzív szerződést. Így 2007. március 2-án megjelent a már felvett anyag is, "Free" címmel - habár nem Németországban.



Részletesebben ebben az interjúban olvasható a történet arról, hogyan talált rá a DEAG vezetősége Davidre.


Az album 11 dalt tartalmazott, amely színes egyveleget kínált klasszikus művekből, filmzenékből és musical számokból - három saját szerzemény mellett. David a Night of the Proms turnék során ismerte meg a holland zeneszerző-gitáros Franck van der Heijdent, aki a rendezvénysorozat zenei rendezője volt. Vele együtt írta a saját számokat az albumra.

Noha a "Free" nem volt átütő siker, megadta a lehetőséget Davidnek, hogy az új imázsával a "vonzó klasszikus lázadó" képében mutatkozzon be.

Az album dalai részben még egyszer feldolgozásra kerültek, és a DEAG 2007. november 16-án "Virtuoso" címmel dobta a német piacra. A DEAG a reklámozás mellett több tévés fellépést is szervezett David számára, amelyek tovább fokozták az ismertségét.



01. La Califfa (Ennio Morricone)
02. Carmen Fantaisie (Georges Bizet) featuring Paco Pena, guitar
03. Nothing Else Matters (Metallica)
04. Csárdás Gypsy Dance (Vittorio Monti)
05. Duelling Strings (from the film "Deliverance")
06. Paganini Rhapsody (on Caprice 24)
07. Serenade (David Garrett, Franck van der Heijden)
08. The Flight of The Bumble Bee (Rimszkij-Korszakov)
09. Toccata (David Garrett, Franck van der Heijden)
10. Somewhere (from Leonard Bernstein's musical "West Side Story")
11. Eliza’s Song (David Garrett, Franck van der Heijden)



01. La Califfa (Ennio Morricone)
02. Carmen Fantaisie (Georges Bizet) feat. Paco Pena, guitar
03. Nothing Else Matters (Metallica)
04. Csárdás Gypsy Dance (Vittorio Monti)
05. Duelling Strings (from the film "Deliverance")
06. Pachelbel's Canon
07. Paganini Rhapsody (on Caprice 24)
08. Somewhere (from Leonard Bernstein's "West Side Story")
09. The Flight of The Bumble Bee (Rimszkij-Korszakov)
10. Serenade (David Garrett, Franck van der Heijden)
11. Toccata (David Garrett, Franck van der Heijden)
12. You Raise Me Up (Brendan Graham, Rolf Lovland)
13. Eliza’s Song (David Garrett, Franck van der Heijden)


Azóta a "Virtuoso" album 3-szoros arany- és egyszeres platinalemez lett (Forrás)
Bővebben az albumokról, borítókról és számokról egy következő írásban. ;)


2007 áprilisában, szeptemberében David Hongkongban is reklámozta albumát, közben júniusban Szingapúr következett.

Hongkong: La Califfa YT | Csárdás YT | Eliza's Song YT | Toccata YT |
Szingapúr: Somewhere YT | Carmen Fantaisie YT | Serenade YT |
Hongkong: Salut d'Amour YT | Carmen Fantaisie YT | Zigeunerweisen YT | Csárdás YT | Somewhere YT | A dongó YT |


Ősszel felkérte a Montegrappa (Montblanc) cég, hogy legyen a nagykövete az újonnan piacra dobott tollaiknak, a "Tributo ad Antonio Stradivari" kollekcióból. Az események Rómában, New Yorkban, Hong Kongban, Berlinben és Londonban zajlottak.

Hongkong 2007.11.05.: Carmen Fantaisie YT | A manók tánca YT | Hora Staccato YT | La Califfa YT | Csárdás YT | Nothing Else Matters YT | Duelling Banjos YT | Eliza's Song + A dongó YT | Somewhere YT | Serenade YT |


_______________________________________________


Kapcsolódó írások:

David Garrett négyévesen kezdett hegedülni
Az első versenyét ötévesen nyerte meg
Játékautó, az első tanárok, kemény munka és tévéfellépés
Találkozás Ida Haendellel: David Garrett a világ egyik legnagyszerűbb ifjú hegedűse
Lemezszerződés 13 évesen

_______________________________________________


Források:

- Johannes Rothenbaum: David Garrett, Die exklusive Biografie 
- David Garrett Fans.com 



Még több információ és érdekesség: David életrajzában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése