2018. szeptember 2.

A sokoldalú hegedűművész - Guinness rekord: a leggyorsabb hegedűs

"Nemcsak a legszebb, a leggyorsabb is"

2008. május 28-án sikerült egy rekordot megdöntenie, holott nem vette túl komolyan a dolgot. Ettől kezdve azonban a média Davidet nemcsak a "legjobban kinéző", hanem a "világ leggyorsabb hegedűse" címmel is emlegette; habár ezek a címkék egy hegedűművész számára nem mérvadóak. Az történt, hogy David a brit BBC Blue Peter című gyermekműsora számára bemutatta a hangszerét, és bebizonyította, milyen gyorsan is tud rajta játszani. Rimszkij-Korszakov "A dongó" című közismert művét játszotta el 66,56 másodperc alatt - a Guinness Rekordok Könyvének jelenlévő képviselői még az adásidő alatt megerősítették, hogy új világrekord született. Ez azt jelentette, hogy egy másodperc alatt 13 hangot játszott le.


December 20-án a Guinness World Records: Die Größten Weltrekorde című show közben sikerült még ezt az eredményt is megdöntenie 65,26 másodperccel.



[A rekordot 2010 áprilisáig tudhatta magáénak.] A következő években a média által ráragasztott címkéket humorral fogadta, és mindig elmondta, hogy ezeket a rekordokat csak a vicc kedvéért próbálta megdönteni - ennek ellenére a mai napig előkerülnek a médiában.



Akár gyorsan, akár lassan játszanak rajta, a hegedű érzelmeket és melankóliát generál.

"Nyilvánvalóan, azért, hogy teljesen uralni tudd az érzelmeidet, először is el kell sajátítanod a technikákat. Ezek a fogások az alapjai annak, hogy szabadon tudj bánni a hangszerrel, és ki tudd magad fejezni vele. Végül is, a zenében a legfontosabb dolog az érzelem. Nyilván minden ahhoz vezet, de azt hiszem, mindig tisztában kell lenni azzal, hogy a technika az, ahonnan kiindulsz. Ha nem tudsz helyesen játszani, vagy küszködsz valamivel, akkor a saját tehetetlenséged foglya vagy. És a zene, mint már mondtam, csupa érzelem." - Húrelmélet. Interjú David Garrett-tel.

_______________________________________________


Kapcsolódó írások:

David Garrett négyévesen kezdett hegedülni
Az első versenyét ötévesen nyerte meg
Játékautó, az első tanárok, kemény munka és tévéfellépés
Találkozás Ida Haendellel: David Garrett a világ egyik legnagyszerűbb ifjú hegedűse
Lemezszerződés 13 évesen

Találkozás Isaac Sternnel: "Emlékeztetnem kell magamat arra, hogy valóban csak tizennégy!"


Még több információ és érdekesség: David életrajzában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése