2014. december 31.

ECHO Klassik 2014 - az a bizonyos riporter ...


Legutóbb a Legjobban Öltözött Férfi 2014 díja kapcsán utaltam arra, | ide kattintva olvasható | hogy láttam egy "csodás" videót a backstage vörös szőnyegéről az ECHO-gálán. Egy haddnemondjammilyen riporter szándékosan, vagy sem, de ki akarta hozni Davidet a sodrából. A hírnév egyik átka. Szépen nyerít is egyet a végén, mint aki jól végezte dolgát. No meg ez a riporter megint egy olyan beállítottságú valaki, aki nem bírja lenyelni, hogy David amellett, hogy sikeres a klasszikus zenei életben, más műfajokhoz is hozzá merészel nyúlni. Ó, hogy is tehet ilyesmit!


Üzenet Tahófalvára! Annak, aki pofont akar provokálni: Russell Crowe ilyenkor már rég ütni szokott, nála tessék próbálkozni ...

***

David: Herzwerk.

Riporter: Terzwerk.

David: Terzwerk. Szóval ez egy klasszikus zenei rádió. Rendben, csodás. "Itt David Garrett, és ti most nem az Oktavenwerket, nem a Sextenwerket, nem a Quartenwerket, hanem a Terzwerket hallgatjátok!"

Kicsit pösze a csávó, meg háttal áll, nem értem rendesen, miről beszél, valakije 3x egy héten valahová jár tanulni, David erre azt mondja, az baromi sok pénzbe kerül. De ez nem is fontos, hanem a következők:

Riporter: Mi maradt még meg számodra a klasszikus zenéből?

Remélem, figyelitek a provokatív indító kérdést ... David kezében már ott a díj, amit klasszikus zenei albumért kapott ...

David: Mi az, hogy mi maradt még meg?



Riporter: Mi számodra a klasszikus zene lényege, hogyan közvetíted a klasszikus zenét?

David: Teljesen a hagyományos módon, amellett, hogy sok átdolgozást készítek, de végül is, egy Ysaÿe, egy Fritz Kreisler, egy Wieniawski, vagy Paganini is ugyanezt tette. Ezért a 19. századi virtuózok hagyományos témáihoz nyúlok inkább, akik természetesen szintén sokszor előadók is voltak. Épp nemrég vettem fel a Brahms hegedűversenyt Zubin Mehtával és az Izraeli Filharmonikusokkal, másfél éve a Beethoven hegedűversenyt, azelőtt Mendelssohnt. Számomra persze fontos, hogy legyen egy kis változatosság az életemben, valaki ezért több kamarazenét játszik, vagy kortárs zenéket. Számomra ez inkább jelenleg a crossover iránti lelkesedésben merül ki, de még mindig a klasszikus zenében érzem otthon magam, és minden mással szemben erre fektetek nagy hangsúlyt.

Riporter: Rendben, szóval jobban beletrafálsz az ebből a korból származókkal. Azt hiszem, vitathatatlanul.

David: Igen, lehet így ... talán ezt is lehet mondani, de klasszikus zenével is beletrafálok a mai kor ízlésébe, és ez az ami számomra fontos ...

Riporter: Igen, de ez a klasszikus zenéről szól?

David: ??? Természetesen! Miről másról szólna?



Vigyázz öreg, David kezében azzal az izével jól lehet ütni ...


Riporter: Nekem nem ez az érzésem. Amikor pár lánnyal beszélek erről, akik eljárnak a koncertjeidre, akkor elsősorban nem erről van szó. Hanem egy közvetítési stratégiáról ...

David: Pillanat, pillanat, pillanat. Most mi teljesen ... totál más véleményen vagyunk. Elsősorban arról van szó, hogy egy minőségi produktummal álljon elő az ember.

Úgy tűnik, David most nem diplomatikus, de nagyon jól teszi. Ezt nem lehet úgy kezelni, hogy haver igazad van, és balra el.

Riporter: Ühümm.

David: És ha netán valaki eljön egy koncertre, és valakit jó külsejűnek tart, vagy egy Rolando Villazón-féle sármmal rendelkezőnek, őt is megnézik amúgy a ZDF-en ... és sokan akik elmennek a koncertjére, ők is azt mondják, hogy látták a tévében és szimpatikusnak tartják ...

Ahhaa ... témánál vagyunk, 100% féltékenység zajlik a háttérben. Ilyenkor villan át az agyamon, hogy a riporternek nagy valószínűséggel a barátnője, neje, húga, szomszédasszonya, vagy esetleg a jó édes anyukája David Garrett rajongó, és azt hiszi, ezért így most bosszút áll XD

Riporter: De a klasszikus zenében erről van szó?

David: NEM ERRŐL VAN SZÓ! Elsősorban arról van szó, hogy közönsége legyen a nagyszerű zenének. Hogy a közönség miért jön be a terembe, TELJESEN mindegy addig, amíg te minőségi színvonalat nyújtasz. Ne legyél elitista! Ne legyél elitista!





Riporter: Nem, csak ...


David: Nem muszáj a zenét érteni. A zene mindig is szórakozás volt, méghozzá magas színvonalon. Ezért nem lehet azt mondani, hogy neked egy koncert előtt ... előtte foglalkoznod kell a zenével, ahhoz, hogy megértsd azt. Ez totál hülyeség. Teljesen más a véleményem erről. 

Riporter: Szóval, az emberek ott vannak, és minden rendben.

David: Az emberek nagyon jól szórakoznak, fiatal emberek jönnek és le vannak nyűgözve a klasszikus zenétől. Ennél szuperebb dolog nem létezik.

Riporter: Rendben, köszönöm.

David: Köszönöm.



Videó: (05:06-tól kezdődik, a direkt induláshoz katt ide)



***

Nem állok neki itt most sajnálni Davidet, mert igazán nincs rá szüksége, :) de sok igazság van az alábbiakban:



2008.10.17 - "3nach9" című műsor
Original full video here | Thanks DG Support! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése