2014. december 12.

ECHO Klassik 2014 - vörös szőnyeg

Videó: Jerzy Wasner

2014.10.26. | München | Philharmonie im Gasteig | Vörös szőnyeg | A videók az írás legvégén beágyazva. |

A kameraman szerencsére odapofátlankodott a többi hírügynökség interjújához is, így sok dolgot hallani lehet a videóban :) Hangoskodnak az emberek, ennyit értek:

ORF

- Köszönöm. ... Mindig a következő lépés a legnehezebb, új ötletekkel előállni, valami minőségit alkotni. Minden évben valami újat ... ez a legszebb pillanat.

És a rajongóknak is tetszik ...
- Igen, ez a pozitív oldala ... Elsősorban annak örülök, ha valami olyan minőségi dolgot hozok létre, ami érzelmileg megérinti az embereket, de nem zenélnék, ha nekem magamnak nem adna semmit. És hát ez egy csodaszép pillanat.

Gratulálok.
- Nagyon szépen köszönöm. Jövő ilyenkorig. (nevetés)

Videó: Jerzy Wasner


Klassik TV

Itt van a hegedű is?

- Igen. De a színpad mögött. Játszanom is kell, és itt a sok ember között ... ott bent van a melegben.

Azt hallottam, ma kollégák leszünk ...
- Igen, de azt hiszem, te jobb vagy nálam. Szóval, ne aggódj .... Valószínűleg borzalmasan rosszul fogom csinálni, de végeredményben is jó szórakozás lesz. A ZDF tehet róla, és nem fogom annál jobban csinálni, mint ahogyan tudom.

Nem az első ECHO, amin találkozunk. Milyen érzés minden évben itt lenni?
- Mindig nagy kihívás megfelelni, és persze szerencse is kell hozzá. Ahogy az ember kiválaszt egy projektet, és örülnek neki az emberek, de sok munkával is jár. Nagy megtiszteltetés a munkáért elismerést kapni. 

Videó: Jerzy Wasner


Deutsche Welle

- A Deutsche Welle. Angolul, vagy németül? ... Elsősorban filmzenét akartam írni, és természetesen boldog vagyok, hogy létrejött ez a projekt. Lehetőséget adott arra, hogy első alkalommal átiratokat készítsek és zeneszerzőként vegyek részt egy filmben, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy sok szám erről az albumról a filmben is hallható. És ezért még egy ECHO-t is kapni - elismerés a zenének.

Milyen volt Paganinit játszani ...
- Végső soron zenész vagyok, és Paganini is zenész volt, szóval olyan nagyon nem kellett beleképzelnem magam a helyébe. Pont olyan, mintha te egy riportert játszanál el. Valószínűleg hozzád is közel állna.

... életrajzi hasonlóságok ...
- Igen, de ezek a hasonlóságok minden zenész esetében jelen vannak. Minden zenész, aki nagyon korán kezdi és tehetséges, nagyon sok dologgal meg kell, hogy küzdjön. Sok munka, fegyelem, sok dologról le kell mondani - mindez teljesen normális. Biztosan valaki más is ...

Most kapsz egy ECHO-t az év legkelendőbb albuma kategóriában, már harmadszorra. Szerinted miért ennyire sikeres ... mert a klasszikus zene lázadója vagy? Az "ifjú és vad" imázs, milyen keményen dolgozol ezen?
- Az imázsomon egy másodpercig sem dolgozom, a hegedűjátékomon a nap minden percében. Ezért remélem, hogy ez egy olyan termék, ami minőséget hordoz, a saját, magas igényeim szerint ... és kreativitást. Sok zenész ír saját maga is zenét, vagy átdolgozást, és már nagyon sok éve csinálom ezt, és valahogy úgy tűnik, sikert aratok nem csak előadóként, hanem zeneszerzőként is. ... Imádok kockáztatni, az embernek mindent ki kell próbálnia, és ha esélyt kap valamire, akkor egyszerűen csak meg kell tennie. Mindegy, hogy rossz-e benne, vagy sem, ezt másoknak kell megítélni. Jól akarom érezni magam az életben, a legfőbb igényem az, hogy olyan jól csináljak valamit, amennyire csak tudom, a többit nem én ítélem meg.


Videó: Echo YouTube

David Garrett. Davidnek még gyorsan alá kell írnia ... Paganininek is ennyi aláírást kellett osztogatnia? Helló.
- Nem tudom. Akkoriban azt hiszem, más dolgok voltak fontosabbak, mint az aláírás.

De ő volt a nagy hegedűs. Most készítettél egy filmet és egy albumot, és elhoztad napjainkba Paganinit. Ő volt az a szupersztár, akit mindenhol megostromoltak?
- Igen. Manapság természetesen ezt nehéz felfogni, hogy egy klasszikus zenész ilyen nagy népszerűségre tegyen szert. Akkoriban valóban az első számú rocksztár volt, és az emberek eksztázisba estek, amikor játszott.

Ha megnézzük a filmet észrevesszük, hogy Paganini kissé őrült volt. A klasszikus művészeknek szükségük van arra, hogy őrültek legyenek?
- Neem. Azt hiszem, mindenkinek van valami hóbortja.

Valakinek nagyobb, valakinek kisebb.
- Igen.

Ez segít, vagy akadályoz?
- Tudod, bárkinek lehet bármilyen őrültsége, ha mindaz, amiért él, a szenvedélye az iránt, amit létrehoz elsőosztályú. A többi teljesen mindegy. Ha valaki őrült, de nem jó, az a probléma.

Lehetséges, hogy a flúgosság a kreatív folyamat része? Hogy mint mondják, valaki más szemszögből látja a világot?
- Ezt nehéz megválaszolni. Azt mondanám, hogy nálam ez nem így van, de nem tudom megítélni, talán másoknál ez így van.

Ma sok dolgod van az ECHO miatt, dolgoznod kell a színfalak mögött és ...
- Kicsit bemelegíteni.

Köszönöm.


Videó 1 | Videó 2

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése